Op deze pagina geven we antwoord op technische vragen en delen we rapporten en wetenschappelijke publicaties. Je vindt hier ook linkjes naar websites waar je de informatie kunt vinden, bijvoorbeeld overheidsinstanties.
Op de opslagplaatsen gebruiken we drielaags coextrusiefolie. Dat is onder andere bestendig tegen vorst, zon en chemicaliën. Het wordt vaak gebruikt in de bouw en om verontreinigde grond af te dekken. Op de opslagplaatsen gebruiken we de 0,20mm variant.
Na veel onderzoek zijn we uitgekomen bij een grondreinigingsproces van DEME. De grondreinigingsinstallatie werkt met een wasproces speciaal voor PFAS-houdende grond. Er wordt gebruik gemaakt van de goede oplosbaarheid van PFAS. De belangrijkste onderdelen in dit proces zijn het scheiden van de fijne fractie (slib) en de grove fractie (zand) in combinatie met het wassen van de grond.
Deze grondreinigingstechniek wordt momenteel al gebruikt op meerdere DEME grond-recyclagecentra, onder toezicht van de bevoegde instanties. Na reinigen van de Schiphol gronden komt er 80% herbruikbaar zand uit. Er blijft dan 20% verontreinigd slib over. Dat restslib bevat nog steeds een gedeelte PFAS, maar door het wassen komt een groot gedeelte van de PFAS terecht in het waswater.
Na het reinigen van de grond zit er dus PFAS in het waswater. Het waswater is geen afvalfractie en wordt niet geloosd. Het wordt steeds in een gesloten systeem en gezuiverd hergebruikt in het proces zelf.
Het water gaat daarom door actieve koolfilters om de PFAS eruit te halen.
De actieve koolfilters worden gereinigd via een verhittingsproces. DEME doet dit via een partner die deze expertise heeft.
Om zeker te zijn dat het reinigingsproces werkt voor onze eigen grond, hebben we uitgebreide testen gedaan onder toezicht van onafhankelijke deskundigen. De grond van Schiphol die gereinigd moet worden, bevat gemiddeld 20% klei en leem (fractie <63 µm, ook ‘slib’ of ‘afslibbaar deel’ genoemd). Het aandeel slib is van belang voor de grondreiniging. De installatie kan zelfs werken met gronden tot 40% slib. Er zijn laboratoriumtesten uitgevoerd, die het reinigingsproces nabootsen. Deze gaven een positief resultaat. Daarna is een full-scale proefreiniging uitgevoerd met grond die we per schip naar België hebben gebracht. Ook deze proefreiniging gaf goede resultaten. In de grondreinigingsinstallatie van DEME in Kallo (haven van Antwerpen) is 1.013 ton van onze Schipholgrond gereinigd. Het reinigingsrendement op PFOS was ruim 99%.
Elke week controleert een inspecteur van Grondbalans in opdracht van Schiphol of alle opslagplaatsen er goed bij liggen. Die rapporten delen wij met de Omgevingsdienst.
Beschadigingen folie gerepareerd We constateerden tijdens onze inspecties eind augustus dat er op diverse plekken (kleine) beschadigingen zijn ontstaan aan het afdekfolie van de PFAS-houdende grond. We hebben vervolgens een grondige inventarisatie en herstelronde gedaan over alle opslagplaatsen. Daarbij hebben we geconstateerd dat de beschadigingen zijn veroorzaakt door dieren, zoals vogels en knaagdieren. We repareren de beschadigingen met tape en we brengen nieuw dekzijl met afdekgrond aan waar nodig. De tape is een tijdelijke oplossing. Daarom onderzoeken we een aantal opties voor een permanente oplossing.
Lees hier de meest recente rapporten
De Omgevingsdienst controleert zelf ook regelmatig de opslagplaatsen.