De bouw van het nieuwe hoogspanningsstation op Schiphol-Centrum is begin dit jaar gestart. Het wordt een heel bijzonder gebouw. Omdat het er bijzonder uit gaat zien. Maar ook omdat het onmisbaar is voor een van onze belangrijkste duurzaamheidsambities.
Het stond al jaren in de planning: het vervangen van het huidige hoogspanningsstation op het Energieplein op Schiphol. Een omvangrijke klus, maar het kwam eigenlijk wel goed uit. Want met het nieuwe station kunnen we gelijk een aantal van onze duurzaamheidsambities realiseren. Een van de belangrijkste: in 2030 geen uitstoot meer op Schiphol van onze eigen activiteiten.
Voor nul uitstoot van onze eigen activiteiten hebben we al een aantal maatregelen genomen. Het omwisselen van fossiele brandstof voor duurzamere alternatieven levert de grootste bijdrage. Het koelen en verwarmen van een groot gedeelte van de terminal en een aantal van de kantoren bijvoorbeeld gebeurt nu al met bodemenergie. Op veel plekken zie je de warmtepompen staan en dat aantal breiden we de komende jaren uit. De ambitie is dat in 2030 al onze eigen gebouwen van het gas af zijn.
Daarnaast zijn we volop bezig met het elektrificeren van onze voertuigen. Momenteel is ruim 40% van al ons materieel elektrisch. En dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Voor al deze activiteiten is veel elektriciteit nodig. Dat zagen we een aantal jaren geleden al aankomen en hebben destijds al extra capaciteit op het net aangevraagd. Die komt er nu met de bouw van het hoogspanningsstation en de aanleg van het nieuwe kabelnetwerk.
Het nieuwe hoogspanningsstation wordt gebouwd in de buurt van de terminal (op de groenstrook tussen Schiphol Boulevard en de Westelijke Randweg), maar je gaat er straks weinig van zien. Het station wordt ingepast in de omgeving en wordt grotendeels afgedekt met een koepel van 11 meter hoog waarop kruiden, struiken en bomen groeien. Zo’n groene koepel staat niet alleen mooi, maar geeft ook een boost aan de biodiversiteit op de luchthaven. Nog een duurzaam weetje: de elektriciteit van het hoogspanningsstation is 100% Hollandse windenergie.
Als het nieuwe station in 2027 klaar is, kan Schiphol weer tientallen jaren vooruit. Schiphol gebruikt niet direct alle capaciteit van het nieuwe station, maar alleen wat nodig is. Dit verbruik zal in de loop van de jaren toenemen. De capaciteit die Schiphol in die jaren niet gebruikt blijft gewoon beschikbaar voor andere gebruikers van het net.
Schiphol bouwt het nieuwe hoogspanningsstation in samenwerking met Liander. Bouwbedrijf BAM voert de plannen uit.