Hier en daar zie je ze al op Schiphol: voertuigen of hulpmiddelen die vanzelf rijden of functioneren. Waar eerst een mens nodig was, helpt de techniek een handje. Nog even, en deze autonome voertuigen of hulpmiddelen zijn mainstream op Schiphol. Kijk je mee in de toekomst?
Waar ga je straks op de luchthaven de meeste autonome voertuigen of hulpmiddelen zien? Eigenlijk overal; op het platform, in de bagagekelder, in de terminal. Hoe dat eruit ziet? Stel, je staat bij de gate te wachten om te boarden. Nu zie je rond het vliegtuig nog veel mensen, druk bezig om het toestel klaar te maken voor de volgende vlucht. Dat zal over pakweg 25 tot 30 jaar compleet anders zijn. Alle voertuigen die je nu ziet, zijn dan vervangen door een onderling verbonden vloot van zelfrijdende, emissievrije voertuigen. En alle andere processen, denk bijvoorbeeld aan het bagage- en reizigersvervoer, zijn geautomatiseerd.
Waarom het zolang duurt, terwijl autonome auto’s en bussen al hier en daar op de openbare weg rijden? Omdat veel oplossingen nog niet geschikt zijn voor een luchthaven. Dat moet allemaal speciaal ontwikkeld worden. En daar zijn we nu mee bezig. Op diverse plekken doen we pilots, kijken of de techniek haalbaar en veilig is. Pas als we daar overtuigend bewijs van hebben, kunnen we uitbreiden.
In 2024 zijn er 2 pilots geweest met autonome busjes. Bij de eerste zijn medewerkers van security naar hun werkplek gebracht, bij de tweede vliegpersoneel van het vliegtuig naar de terminal. In beide gevallen leverden de busjes een stabiele, betrouwbare service en waren de medewerkers enthousiast. De volgende stap is een pilot met grotere bussen, zoals de bussen die reizigers tussen het vliegtuig en de terminal vervoeren. Momenteel is er in de terminal een succesvolle pilot met een zelfrijdende rolstoel. En de vervolgpilot van een zelfrijdend bagagevoertuig is net gestart.
Schiphol stopt veel energie in het ontwikkelen van autonome oplossingen. En dat is niet zomaar. Schiphol krijgt, net als veel andere bedrijven, niet meer alle vacatures makkelijk gevuld. Autonome voertuigen kunnen dan uitkomst bieden. Ook verbeteren autonome oplossingen de arbeidsomstandigheden, vooral als het om zwaar werk gaat. Tilwerk in de bagagekelder bijvoorbeeld. Daarom staan op veel plekken tilhulpen en robots om dit over te nemen. Ook reizigers worden beter van autonome oplossingen: de bus tussen terminal en vliegtuig kan vaker rijden. Dat verkort de wachttijden.
Autonome oplossingen betekenen niet dat alle medewerkers van Schiphol gaan verdwijnen. Wel dat ze een andere rol krijgen. Straks zit bijvoorbeeld in de bus tussen vliegtuig en terminal geen chauffeur meer achter het stuur, maar is er een steward aan boord om reizigers te helpen. Meer een servicegerichte rol dus dan een functionele. En denk je: heel mooi al die autonome ontwikkelingen, maar ik vind het eigenlijk best wel eng? Bedenk dan dat we de voertuigen en machines uitvoerig testen. Totdat we zeker weten dat ze betrouwbaar en veilig zijn.
Meer weten over de pilot met de zelfrijdende bussen en rolstoel of het zelfrijdend bagagevoertuig?