Blog  ·  19 september 2024Gasverbruik Schiphol verder omlaag

Warmte-koudeopslag (WKO) is op Schiphol een oude bekende. We leggen al sinds 1994 wko-systemen aan. De eerste systemen vind je in de Evert van de Beekstraat, bij het Schipholgebouw en het daarnaast gelegen Avioport. Die systemen vernieuwen we nu.

wko liggend 2 (opt)

Na bijna 30 jaar zijn de oude wko-systemen bij het Schipholgebouw en Avioport wel aan vernieuwing toe. Het nieuwe systeem is energie-efficiënter en werkt daardoor beter. Maar het is ook groter ontworpen zodat er meer gebouwen op kunnen worden aangesloten. Eind dit jaar is het systeem klaar en sluiten we The Outlook als eerste gebouw aan. Het Schipholgebouw volgt begin 2025 en later wordt Avioport aangesloten.

Dit zijn de werkzaamheden die we doen

Voor een wko worden eerst in de grond bronnen geboord. Daar plaatsen we buizen en filters. Er wordt vervolgens een pomp geplaatst die het grondwater op en neer pompt. In de gebouwen plaatsen we warmtepompen die via leidingen aan het wko-systeem zijn gekoppeld. Soms is het systeem boven de grond duidelijk zichtbaar. Zoals de beschilderde glazen ‘cupcakes’ bij het Schipholgebouw aan de Evert van de Beekstraat. Als het nieuwe systeem werkt, verdwijnen de cupcakes. Het is straks bovengronds nog wel zichtbaar achter Avioport en naast The Outlook, maar ziet er anders uit.

Koelen en verwarmen op elektriciteit in plaats van gas

Een wko werkt op elektriciteit en niet op aardgas. En dat maakt het een duurzamer systeem. In de winter pompt het systeem ‘warm’ grondwater uit de bodem op. De warmtepomp warmt het verder op en verwarmt er gebouwen mee. Het grondwater koelt hierbij af. Dit koude water wordt in de bodem teruggepompt. In de zomer pompen we dit koude grondwater weer op en gebruiken het om te koelen. Hierbij wordt het grondwater warm. Het warme water gaat weer terug in de bodem en wordt opgeslagen tot de winter. Hiermee is het cirkeltje rond.

Boren tot 180 m diep levert een interessante bijvangst op

Het boren van de bronnen naast The Outlook en achter Avioport hebben een leuke bijvangst opgeleverd. De bronnen gaan tot wel 180 meter diep, bijna 2 keer de verkeerstoren. En ja, dan kom je naast diverse grondsoorten ook af en toe wat onverwachte zaken tegen. Zo vonden we schelpjes en stukjes hout. Het hout lag op 130 meter diep, de schelpjes op 180 meter. Waarschijnlijk zijn ze een paar miljoen jaar oud. Hoe zou het er toen bij de Evert van de Beekstraat hebben uitgezien? En waar komt het hout vandaan?

Wko-systemen brengen het gasverbruik flink omlaag

Door energie uit de bodem te gebruiken, brengen we het gasverbruik van onze eigen gebouwen steeds verder omlaag. Om een idee te krijgen: tussen 2010 en 2024 hebben we door de wko-systemen in totaal 50 miljoen kuub gas minder verbruikt. Dat staat gelijk aan het verbruik van 33.000 huishoudens. Het gasverbruik daalt alleen maar verder. De systemen ga je op steeds meer plekken zien, zoals bij The Base en het WTC. Maar ook bij de terminal. Bijna alle pieren hebben al een wko. De E-pier is in 2025 helemaal van een wko voorzien. Terminal 3 heeft al sinds 2019 een wko, in terminal 1 en 2 nemen we ze na 2030 in gebruik. Nieuwe gebouwen, zoals de A-pier en de nieuwe C-Pier, worden standaard gasloos gebouwd.