Ben jij een van de ruim 1 miljoen reizigers die jaarlijks zijn auto op P3 Lang parkeren neerzet? En heb je kort geleden vandaar de bus naar de terminal gepakt? Dan is het je vast al opgevallen. Geen klein dieselbusje meer, maar een comfortabele ruime elektrische bus.
Met de komst van elektrische bussen op P3 zetten we weer een belangrijke stap om de uitstoot van het wagenpark op Schiphol verder omlaag te brengen. Als je nu denkt: hoezo belangrijke stap? Ik zit toch maar 5 minuten in de bus? Zoveel kan dat toch niet schelen, op zo’n korte afstand? Denk dan nog een keer! Want de bussen leggen jaarlijks veel meer kilometers af dan je waarschijnlijk vermoedt.
Even wat getallen. Het rondje P3-terminal-P3 wordt, afhankelijk van de drukte, door 3 of 4 bussen gereden. Dat betekent elke 7,5 of 5 minuten een bus. En dat 24 uur lang. Een rondje is ongeveer 7 km. Lang verhaal kort: in 2024 hebben de bussen met al hun rondjes 738.733 km afgelegd. Dat is maar liefst 18 keer de aarde rond! Dat zijn dus heel wat kilometers die nu elektrisch gaan in plaats van op de synthetische diesel HVO100. En wij vinden dat we dat best een belangrijke stap mogen noemen.
Je kunt het zien vanuit de lucht: het dak van P3 Lang parkeren ligt vol met zonnepanelen. Het zijn er 6000. De zonne-energie die de panelen opwekken, gaat rechtstreeks naar de 2 laadpunten van de elektrische bussen. Als je P3 inrijdt, zie je ze links staan. Rechts staat de back-up lader. En ja, het komt weleens voor dat reizigers daar hun auto willen opladen. Maar helaas, die doet het alleen bij de P3-bussen. Wil je een volle accu als je terugkomt? Dan is P6 valet met Park en Charge de beste optie.
De zonne-energie van P3 gaat niet alleen naar de bussen. Alle voorzieningen op P3, van verlichting en betaalautomaten tot laadpalen en slagbomen, maken er gebruik van. Is er te weinig zonne-energie omdat het weer niet meewerkt of in de nacht? Dan schakelen we over op windenergie. De bussen van P3 rijden dus altijd duurzamer. Hebben we teveel zonne-energie? Dan gaat de stroom naar een aantal andere gebouwen op Schiphol. Onder andere de McDonalds bij de spotterplaats op Schiphol Noord, maakt er dan gebruik van.
De bus van P3 is niet de eerste die wordt ingeruild voor een elektrisch exemplaar. Ook de bussen die je van de gate naar je vliegtuig rijden bijvoorbeeld zijn allemaal elektrisch. De regionale Connexxion-bussen die je van en naar Schiphol rijden, zijn op verzoek van de luchthaven ook elektrisch. En neem je de taxi van de officiële Schiphol-standplaats vlak voor de terminal, dan stap je altijd in een duurzamer aangedreven auto in. Dit past bij onze ambitie om het verkeer van, naar en op de luchthaven stap voor stap te verduurzamen.
Nog even dit. Je moet er niet aan denken, maar het zal je maar gebeuren: je komt na 2 weken terug van je welverdiende vakantie en je auto start niet. Geen paniek! Op P3 is een servicepost van de ANWB. Als je ze belt, zijn ze in no time bij je.
De elektrische bussen op P3 zijn een samenwerking van Schiphol en Arriva. Schiphol realiseerde en beheert de laadinfrastructuur, Arriva levert en beheert de bussen.