Nieuws  ·  6 septemberWerkzaamheden voor vernieuwing busstation Schiphol van start

Het busstation op Schiphol wordt de komende jaren volledig vernieuwd. Deze week zijn de eerste werkzaamheden gestart. Tijdens de verbouwing blijft het busstation toegankelijk voor reizigers. Vanaf 2027 maken zij gebruik van het nieuwe busstation, met een groot overdekt busperron en drie nieuwe trappen naar het treinperron.

mks vernieuwing busstation

Dit jaar wordt met name gewerkt aan nieuwe tijdelijke bushaltes, zodat het busvervoer kan doorgaan tijdens de vernieuwing. Vanaf het voorjaar van 2025 worden deze haltes in gebruik genomen. Bij de tijdelijke haltes staan de bussen op een andere plek dan reizigers gewend zijn. Schiphol verwijst reizigers naar de juiste bushaltes door middel van bewegwijzering en halte-informatie.

Om de overlast voor reizigers tot een minimum te beperken, zet de aannemer het werkgebied af met bouwschotten. In eerste instantie zijn dit om bepaalde delen, maar na ingebruikname van de tijdelijke haltes wordt er een groot werkgebied gemaakt op het huidige busstation. Voor de reizigers worden afgeschermde looppaden aangelegd, om veilig langs het werkgebied naar de bushaltes en het treinstation te lopen.

Auto en fiets parkeren vlakbij busstation

Onderdeel van de werkzaamheden om de verbouwing mogelijk te maken, is een verplaatsing van de uitrit van de parkeergarage P1/P6. Automobilisten worden met tijdelijke bewegwijzering omgeleid. Reizigers of medewerkers die met de fiets naar de luchthaven komen, kunnen die parkeren in de nieuwe tijdelijke fietsenstalling op het Mercuriusplein.

Werkzaamheden in fases

Er wordt in fases gewerkt aan het busstation. De afgelopen periode zijn de voorbereidende werkzaamheden afgerond aan de tijdelijke fietsenstalling, de kabels en leidingen. Om ruimte te maken voor de verbouwing zijn een aantal vervoersfuncties verplaatst naar de aankomstpassage Koepelstraat. De toba’s (taxi’s ordered by app), crewvervoer en de touringcars hebben hier een definitieve plek gekregen.

mks render overkapping busstation

Nieuw busstation

Het nieuwe busstation wordt één groot perroneiland met overkapping en 20 halteplekken, waardoor er plaats is voor meer bussen. Ook is er voor reizigers meer ruimte om op de bus te wachten. Na de verbouwing wordt overstappen tussen trein en bus eenvoudiger. Drie nieuwe trappen verbinden het busstation straks direct met de onderliggende treinperrons, zodat reizigers rechtstreeks kunnen overstappen tussen de trein en bus. Rondom deze trappen worden poortjes geplaatst om in- en uit te checken. Ook komt er een nieuwe fietsenstalling met plek voor circa 500 fietsen, waar reizigers en medewerkers hun fiets kunnen stallen. De omliggende wegen worden opnieuw ingericht en aangesloten op het nieuwe busstation. De verbouwing van het busstation op Schiphol is een samenwerking tussen Schiphol en de Vervoerregio Amsterdam.