Nieuws: Voorbereidend werk bij de tijdelijke opslagplaatsen

De oplettende kijker heeft ze misschien al gezien. Graafmachines en shovels rondom het gebied waar de tijdelijke opslagplaatsen (TTOP) zijn voor PFAS-houdende grond. We vertellen je graag welke werkzaamheden we hebben gedaan.

Gepubliceerd op: 16 juli 2024

We zijn bezig met het aanleggen van een elektraleiding en afvoertracee.

Het gebied heeft op dit moment nog geen stroomvoorziening. Dat hebben natuurlijk wel nodig voor de pompen, als we de grondreinigingsinstallatie plaatsen, en voor stroom in de ketens van onze collega’s. De gehele operatie op het terrein wordt namelijk emissieloos en dus elektrisch. Daarom is er bij het buitenterein bij P7 en TTOP1 een gul gegraven en zijn er leidingen gelegd. Dit is een hoofdelektraleiding waarop we verdeelkasten kunnen aansluiten. Om je een beeld te geven: hier de kaart waarop de TTOP’s staan.

Tijdelijke opslag

Daarnaast hebben we de grond ‘voorbelast’

Als we de grondreinigingsinstallatie plaatsen willen we natuurlijk niet dat de grond eronder nog verzakt. Dat zorgt voor constructieproblemen. Daarom is het terrein waar de GRI komt vast voorbelast. Shovels en tractoren hebben we de grond van het TTOP5-terrein gebruikt. Hierdoor hebben we dus geen externe grond hoeven te gebruiken.

Ook zijn er op het terrein boompjes gepland

In de vergunning vanuit de landschappelijke inpassing was het noodzakelijk dat we bomen moesten planten. Deze bomen kwamen vrij vanaf het gronddepot DTOP-terrein. In plaats van de bomen te vernietigen, hebben we ze weer gebruikt.

Alle werkzaamheden doen we op ons eigen risico

Alle werkzaamheden die nu gedaan worden zijn vergunningsvrij. We zijn nog steeds in afwachting van de vergunning voor het inrichten van het terrein, en de vergunning voor het plaatsen van de grondreinigingsinstallatie. Krijgen we deze niet? Dan zijn de kosten voor ons. Dat risico nemen we. Als we de vergunning wel krijgen kunnen we met deze voorbereiding sneller starten met reinigen.