Veelgestelde vragen voor een vliegende start op Schiphol: Samen zorgen we voor een soepele reis
Heb je op andere pagina’s van Schiphol.nl niet de informatie gevonden die je zocht over vliegen via Schiphol, de wachttijden, wat je mee mag nemen in je handbagage of hoe security werkt? Kijk dan of je een antwoord vindt in deze veelgestelde vragen. Is je vraag daarna nog niet beantwoord, neem dan contact met ons op.
Waar vind ik vertrek- en aankomsttijden?
In de gratis Schiphol app en op Schiphol.nl vind je handige en overzichtelijke vluchtlijsten met alle vertrekkende en aankomende vluchten op Schiphol.
Waarom is het zo druk op Schiphol?
In de vakantieperiodes reizen veel meer mensen dan normaal via Schiphol. Dat komt doordat steeds meer mensen graag en vaker vliegen. De luchtvaartmaatschappijen zetten zelfs grotere vliegtuigen in om de vraag naar vliegtickets aan te kunnen. Daardoor zijn er meer mensen tegelijkertijd op Schiphol en staan er langere rijen. Tijdens de drukke periodes nemen we extra maatregelen en staan extra mensen voor je klaar. We doen er alles aan om je zo snel, comfortabel en veilig mogelijk bij je gate te krijgen.
Hoe laat moet ik op Schiphol zijn om mijn vlucht te halen?
Dat verschilt per vlucht. Check altijd de website van je luchtvaartmaatschappij voor actueel advies en de openingstijden van de check-in balie. Bekijk ook ruim voor je van huis vertrekt of er nog files, wegwerkzaamheden of werkzaamheden aan het spoor zijn en pas je reis naar Schiphol daarop aan.
Ik ben op tijd op Schiphol, maar sta alsnog in de rij. Hoe kan dat?
We doen erg ons best om je zo snel, comfortabel en veilig mogelijk bij je gate te krijgen. Maar als veel reizigers tegelijk op de luchthaven zijn, dan kunnen we wachtrijen niet voorkomen. We zetten bij topdrukte extra mensen in. Omdat we veel waarde hechten aan je veiligheid blijven we de security checks grondig doen. We vragen hiervoor je begrip. Je kan zelf ook meewerken door je goed voor te bereiden op de security check en je handbagage slim in te pakken.
Handbagage
Hoe groot mag mijn handbagage zijn?
Hoe groot en zwaar je handbagage mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt om de maximale afmetingen en het gewicht van je handbagage na te vragen. Ook voor tarieven voor (extra) ruimbagage, kun je bij je luchtvaartmaatschappij terecht.
Mag ik een pincet, zakmes of scheermesje meenemen in mijn handbagage?
Een pincet of zakmes mag je meenemen het vliegtuig in, als het scherpe gedeelte (het blad) niet langer is dan 6cm. Een scheermesje mag alleen mee als het een veiligheidsmesje of wegwerpscheermes in een vaste houder is. Losse of open scheermesjes mogen niet mee in je handbagage.
Ook hier geldt dat de securitymedewerker om veiligheidsredenen een voorwerp alsnog kan weigeren.
Mag mijn huisdier mee als handbagage?
Kleine honden, katten of andere huisdieren mogen soms met je mee het vliegtuig in. Dit kun je checken bij je luchtvaartmaatschappij. Vaak is het gewicht en de grootte van je huisdier van belang, plus de afmetingen van de draagtas waar je huisdier in reist. Vraag bij je luchtvaartmaatschappij na wat de specifieke regels zijn voor het meenemen van je huisdier.
Mag je eten meenemen in het vliegtuig?
Ja dat mag. Let wel op met eten in verpakkingen die onder de vloeistofregels vallen, zoals bijvoorbeeld een pot of tube yoghurt, mayonaise, pindakaas of chocopasta. Heb je het eten meegenomen in je handbagage, maar niet opgegeten in het vliegtuig, houd dan ook rekening met de specifieke douane importregels op je bestemming.
Mag ik kaas meenemen in mijn handbagage of ruimbagage?
Reis je naar een land binnen de Europese Unie, dan mag je best een stuk kaas meenemen in je bagage. En ook een plakje kaas op je broodje mag. Vlieg je van of naar een land buiten de Europese Unie, dan mag je geen kaas of andere zuivel meenemen zonder gezondheidscertificaat. Let ook op met smeerbare kazen en spreads, deze vallen onder de vloeistoffenregels!
Mag je alcohol meenemen in het vliegtuig?
Als je thuis je handbagage inpakt, kan je die fles alcohol beter laten staan. Meestal hebben flessen drank een inhoud van meer dan 100ml. Je kunt wel na security alcoholische dranken kopen en dan mag die fles drank wel mee in je handbagage. Let wel op, want als je nog een tussenstop op een andere luchthaven hebt, dan moet je je aankopen laten verzegelen. Anders kun je daar problemen krijgen met de security check. De medewerker in de winkel vraagt je expliciet of je nog een tussenstop hebt. Dan krijg je geen problemen bij het overstappen.
Laat je alcohol dus thuis of in een afgesloten of verzegelde fles, want in het vliegtuig is het niet toegestaan je meegebrachte alcohol te nuttigen.
Ben je van plan vloeistoffen of gels op Schiphol te kopen met een inhoud van meer dan 100ml? Of heb je producten aangeschaft die je liever niet meeneemt op reis? Als je binnen de EU vliegt, kun je gebruik maken van de gratis service Shop & Collect.
Ik ga voor langere tijd naar het buitenland en moet medicijnen meenemen voor eigen gebruik. Mag dit?
Ja, je mag medicijnen voor eigen gebruik meenemen voor de duur van je reis. Dat betekent van de dag dat je weggaat tot en met de dag dat je terugkomt. We vragen je ook om een medische verklaring mee te nemen.
Ik wil medicijnen meenemen voor een vriend/familie. Mag dit?
Ja, dit mag. Hiervoor heb je wel de volgende documenten nodig:
- Medisch paspoort van de betreffende persoon
- Verklaring van de huisarts met de naam van degene voor wie het bestemd is en de naam van degene die het meevoert.
Hoeveel babyvoeding mag ik meenemen in mijn handbagage?
Ja, je mag babyvoeding meenemen in je handbagage als je met een baby tot 1,5 jaar reist. Je mag zoveel meenemen als je nodig hebt voor de duur van je reis. Dit betekent van de dag dat je weggaat tot de dag dat je terugkomt.
Ik moet kolven voordat ik vlieg. Mag ik dit meenemen in mijn handbagage en hoeveel?
Ja, je mag dit meenemen in je handbagage als je met een baby reist. Hier zitten dan geen restricties aan. Vlieg je zonder baby, dan gelden de vloeistoffenregels.
Ik heb koelelementen voor mijn gekolfde melk nodig. Mag dit mee in mijn handbagage?
Ja, je mag dit meenemen in je handbagage als je met een baby reist. Hier zitten dan geen restricties aan. Vlieg je zonder baby, dan gelden de vloeistoffenregels. Dit geldt ook voor (de grootte van) de koelelementen.
Ik rook, mag ik mijn aansteker gewoon meenemen in mijn handbagage?
Kleine aanstekers en veiligheidslucifers mogen alleen mee als ze op de persoon worden gedragen, dus niet als handbagage. Stop deze daarom in je jas. Bij de securitycontrole moeten je broekzakken helemaal leeg zijn. Vergeet dus niet je aansteker uit je zak te halen.
Ik heb een e-sigaret. Mag deze gewoon mee aan boord?
Dit hangt af van de (extra) regels die je luchtvaartmaatschappij stelt. Check daarom altijd de aanvullende lijst met voorwerpen die niet mee het vliegtuig in mogen, bij je luchtvaartmaatschappij.
Mag ik batterijen of een powerbank meenemen?
In principe mag je deze meenemen. Je luchtvaartmaatschappij kan echter aanvullende regels hebben, waardoor deze toch niet mee mogen. Zeker als het gaat om lithiumbatterijen, zijn luchtvaartmaatschappijen extra voorzichtig. Check daarom altijd de aanvullende lijst met verboden voorwerpen, bij je luchtvaartmaatschappij.
Ruimbagage en afwijkende bagage
Hoe groot mag mijn ruimbagage zijn?
Hoe groot en zwaar je koffer mag zijn, verschilt per luchtvaartmaatschappij. Check daarom bij je luchtvaartmaatschappij welke maximale afmetingen en gewicht zijn toestaan voor ingecheckte bagage. Het aantal kilo’s dat je mag meenemen, staat ook op je ticket. Ook voor tarieven voor (extra) ruimbagage, kun je bij je luchtvaartmaatschappij terecht.
Hoe wordt ruimbagage gecontroleerd door security?
Zodra je je ruimbagage hebt afgegeven, komt je koffer of tas in het bagagesysteem van Schiphol terecht. Hier wordt alle bagage door security gecontroleerd door middel van röntgenapparatuur.
Kan mijn koffer worden opengemaakt op Schiphol?
Nee, in principe blijft je koffer gewoon gesloten. Security controleert alle ruimbagage met röntgenapparatuur. Zien we op de scan van jouw bagage iets verdachts, dan zullen we jou opsporen zodat je zelf je koffer kunt openen. Vertrekt je vlucht binnen drie kwartier? Dan kun je dit zelf niet doen en vragen we de luchtvaartmaatschappij of afhandelaar om jouw koffer te openen. Vervolgens doorzoekt iemand van security handmatig je koffer. Dit gebeurt dus altijd onder toezicht van jou of van je luchtvaartmaatschappij. Zien we op de scan van jouw bagage strafbare voorwerpen? Dan maken we je koffer niet open, maar dragen we dit meteen over aan de Koninklijke Marechaussee en douane.
Wat verstaan jullie onder afwijkende bagage?
Afwijkende bagage is bagage die groter of zwaarder is dan normaal. Ook bagage met een vreemde vorm of die breekbaar is, check je apart in. Voorbeelden van afwijkende bagage zijn onder meer huisdieren, fietsen, ski’s en snowboards, golftassen, grotere muziekinstrumenten, surfboards en kiteboards, rolstoelen, kinderstoelen, kinderwagens en buggy’s.
Check ook de voorwaarden en eisen aan maximale afmetingen en gewicht die je luchtvaartmaatschappij stelt.
Welke voorwaarden en tarieven gelden voor afwijkende bagage?
Je luchtvaartmaatschappij kan je precies vertellen welke voorwaarden zij hanteren voor afwijkende bagage. Denk bijvoorbeeld aan maximale afmetingen en gewicht, maar ook het vervoer van je huisdier. Neem daarom voor specifieke informatie contact op met je luchtvaartmaatschappij. Je kunt bij hen ook terecht voor de tarieven.
Mag mijn huisdier met mij mee in het vliegtuig?
Bij een aantal luchtvaartmaatschappijen mogen kleine huisdieren mee de cabine in. Dit is afhankelijk van het gewicht en de grootte van je hond, kat of ander huisdier, en van de afmetingen van de draagtas waar je huisdier in reist. Check wat de regels zijn over het meenemen van een huisdier bij je luchtvaartmaatschappij.
Lees meer over reizen met huisdieren.
Ik ga op wintersport. Kan ik mijn ski’s of snowboard meenemen?
Ja, dat kan. Ski’s en snowboards zijn wél afwijkende bagage, dus het inchecken verloopt ook iets anders dan je misschien gewend bent. Ga eerst met je afwijkende bagage naar de incheckbalie van je luchtvaartmaatschappij. Meestal moet je een toeslag betalen om je winterspullen mee te nemen. Als je bagage eenmaal gelabeld is, loop je naar de balie ‘Odd Size’ om de ski’s of snowboard af te geven.
Mag ik mijn hoverboard/oxboard meenemen in mijn bagage?
Nee, zelf-balancerende apparaten of apparaten voor persoonlijk vervoer zijn niet toegestaan aan boord. Niet als handbagage en ook niet als ruimbagage. Hoverboards, airboards, oxboards, e-skates, waveboards en U-runners werken op lithiumbatterijen. Dit type batterijen genereren veel hitte als er kortsluiting ontstaat, waardoor ze spontaan kunnen ontvlammen of zelfs ontploffen. Daarom staan ze op de lijst van gevaarlijke voorwerpen en zijn dus verboden om mee te nemen.
Ik wil mijn fiets meenemen, kan dat?
Ja, bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je je fiets als afwijkende bagage meenemen. Om beschadiging van je fiets te voorkomen, gebruik je een speciale fietsdoos. Deze zijn te koop bij het bagagedepot in de kelder, onder de centrale trap van Vertrek 1 en 2. Elke dag tussen 06.00 en 23.00 uur zijn daar medewerkers aanwezig. Buiten deze tijden kun je via de intercom een medewerker oproepen.
Fietsdoos specificaties
- Prijs € 30,- incl. btw
- Gewicht 5 kilo
- Formaat 99 cm hoog, 21 cm breed, 175 lang
Ik heb een lange tussenstop. Kan ik mijn bagage op de luchthaven opbergen terwijl ik naar Amsterdam ga voor een dagje?
Ja. Je kunt zowel je handbagage als je ruimbagage tijdelijk opbergen in ons bagagedepot in de kelder tussen Aankomsthal 1 en 2. Lees meer over het opbergen van je bagage op Schiphol, de openingstijden en kosten.
Reizen met kinderen
Hoe bereid ik mij voor als ik reis met kinderen?
Als je reist met minderjarige kinderen heb je inderdaad te maken met een aantal extra zaken waar je op moet letten. Op de pagina Reizen met kinderen lees je meer over de extra regels en voorschriften waarmee je rekening moet houden bij je voorbereiding.
Ik ga reizen met mijn kind, zonder mijn (ex-)partner, hoe gaat dit?
Als je zonder je (ex-)partner op reis gaat met je kind(eren) tot 18 jaar, heb je altijd toestemming van hem of haar nodig. Vlieg je met de kinderen van een ander? Dan is toestemming van beide ouders verplicht.
Download een toestemmingsformulier op de site van de Koninklijke Marechaussee en voorkom onaangename verrassingen en oponthoud.
Mag mijn kind op schoot in het vliegtuig?
Of je kind op schoot mag of dat je een aparte stoel moet reserveren voor jonge kinderen verschilt per luchtvaartmaatschappij. Vraag dus dit dus na bij je luchtvaartmaatschappij wanneer je reserveert.
Kan ik een buggy of kinderwagen meenemen naar de gate?
Ook de regels voor buggy's en kinderwagens verschillen per luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen kun je inklapbare buggy's meenemen tot aan de gate. Een medewerker zorgt dat je buggy of kinderwagen wordt gelabeld en in het vrachtruim wordt geplaatst. Kinderwagens en niet-inklapbare buggy’s moet je meestal al bij het inchecken afgeven.
Paspoort en reisdocumenten
Moet ik altijd een paspoort meenemen?
Als je in het bezit bent van een geldig paspoort, dan is het verstandig om dit mee te brengen wanneer je gaat vliegen. Waar je ook naartoe reist, vrijwel overal ben je verplicht om jezelf te identificeren. De manier waarop je dat doet, kan per land verschillen. Zo mag je in de landen binnen het Schengengebied je identiteitskaart gebruiken. Daarbuiten heb je een geldig paspoort nodig.
Ook je luchtvaartmaatschappij controleert aan de hand van je paspoort of identiteitsbewijs of jouw gegevens overeenkomen met de gegevens op je vliegticket.
Kan ik een noodpaspoort aanvragen op Schiphol?
Ja, dit kan bij het Bureau Nooddocumenten van de Koninklijke Marechaussee. Je vindt deze balie tussen Vertrekhal 1 en 2 op Schiphol. Om alle benodigde documenten voor je noodpaspoort te verzamelen, raden we je aan zo snel mogelijk contact op te nemen met je gemeente. Meer informatie over de procedure vind je op de website van de rijksoverheid.
Waar kan ik terecht voor een klacht of opmerking over de paspoortcontrole?
Een klacht of opmerking over de paspoortcontrole kun je melden bij de Koninklijke Marechaussee via Marechaussee.nl. Wees daarbij zo concreet mogelijk: geef bijvoorbeeld aan waar je was, op welk tijdstip en hoe de medewerker die je paspoort controleerde heette of eruitzag.
Veiligheidscontroles bij security
Hoe ga ik zo snel mogelijk door security?
Je kunt je thuis alvast voorbereiden op de securitycheck door te kijken wat er mee mag in je handbagage. Ook kan je laagjes kleren en lage schoenen aantrekken voor je naar Schiphol komt. Volg deze tips als je soepel door de veiligheidscontrole wilt gaan:
- In de rij voor security haal je alles uit je zakken
- Stop al je losse spullen in je tas (riem, sleutels, telefoon, paspoort, etc.)
- Elektronica, zoals je laptop, vloeistoffen en je drinkfles mogen in je tas blijven
- Draag je een jas? Trek deze alvast uit
- Hoge schoenen (boven de enkel) en je riem moet af
- Bij de controle pak je 1 bak
- Leg je jas erin en zet je tas en losse spullen erbovenop
- Volg altijd de aanwijzingen van de securitymedewerker
Wanneer mag ik gebruikmaken van de security rij voor ‘Small Bags Only’?
Dat mag als je maximaal één stuk handbagage (geen trolley!) mee hebt met een maximaal formaat van 40x30x20cm (ongeveer 25 liter). Denk aan een kleine handtas, rugzak of een laptoptas. Een Schiphol-medewerker geeft aan welke handbagage geschikt is voor de doorgang.
De openingstijden van de ‘Small Bags Only’ doorgangen zijn:
- In Vertrekhal 1 van 04:00 uur – 20:00 uur
- In Vertrekhal 2 van 06:30 uur – 20:30 uur
- In Vertrekhal 3 van 07:00 uur – 20:30 uur
- NB. In Vertrekhallen 1a en 4 zijn geen ‘Small Bags Only’-doorgangen.
Reis je toch met een trolley? Geen zorgen. Jouw rij wordt ook korter doordat alle ‘handtassen’ in een andere rij staan. Zo komen alle reizigers sneller bij hun vliegtuig.
Krijg ik te maken met extra veiligheidsmaatregelen als ik naar de VS vlieg?
- Voor vluchten naar de VS gelden al langere tijd extra veiligheidsmaatregelen. De maatregelen zijn in 2017 iets uitgebreid. Het kan zijn dat je bij de gate te maken krijgt met extra veiligheidscontroles van jezelf en je handbagage.
- Vanwege de extra controles is het belangrijk om op tijd op de luchthaven te zijn als je naar de VS vliegt. Houd daarvoor de tijd aan die je luchtvaartmaatschappij adviseert.
- Voor reizen naar de VS gelden de gewone bagageregels. Elektronische apparaten zoals tablets en laptops mogen gewoon mee in je handbagage.
- De Amerikaanse overheid legt de maatregelen op aan luchtvaartmaatschappijen die op de Verenigde Staten vliegen. Heb je vragen over de extra controles, neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.
Is de securityscan schadelijk voor mijn gezondheid?
De gebruikte technologie is niet schadelijk voor je gezondheid. Ben je zwanger of heb je bijvoorbeeld een pacemaker? Dan kun je zonder gezondheidsrisico’s door de securityscanner. Twijfel je toch? Dan mag je de beveiligingsmedewerker altijd een ‘ouderwetse’ fouillering verzoeken in plaats van de scanner.
Hoe zit het met mijn privacy tijdens de securityscan?
Je privacy is volledig gewaarborgd. De scan wordt geanalyseerd door een computer en niet door een beveiligingsmedewerker. De scanner kan ook niet door je lijf heen kijken. Er zijn daarom ook geen beelden die opgeslagen zouden kunnen worden. Ook de ruwe data wordt niet bewaard.
Ziet de securityscan je naakt of is dat een fabeltje?
Nee, de scanner ziet je niet naakt. De millimetergolven gaan inderdaad door je kleding heen, maar maken geen beelden van jou als passagier. De scan wordt geanalyseerd door een computer en niet door een beveiligingsmedewerker. Het enige wat er vervolgens op het kleine computerscherm ernaast wordt getoond, is een grijs poppetje met gekleurde vlekken op de plekken waar voorwerpen zijn gevonden.
Hoe werkt de millimeter wave technologie die wordt gebruikt bij de securityscan?
De securityscanner werkt met technologie die gebruik maakt van millimetergolven. De golven gaan door je kleding heen en reflecteren op je huid en andere materialen zoals plastic, metaal, hout, ijzer, keramiek, et cetera. Op deze manier kan de scanner voorwerpen signaleren.
Ik wil niet door de securityscan. Wat nu?
Zeg het de beveiligingsmedewerkers bij de security check. Een van hen zal je dan volledig fouilleren zonder de securityscanner te gebruiken.
Inchecken
Hoe kan ik het beste inchecken op Schiphol?
Online inchecken is voor de meeste reizigers de meest makkelijke en snelle manier. Zeker als je alleen reist met handbagage en als het druk is op de luchthaven. Bij een aantal luchtvaartmaatschappijen kun je ook inchecken bij de selfservice check-in kiosken. Maar je kunt ook altijd bij de balie van je maatschappij terecht. Bij deze laatste geef je ook je bagage af of kun je gebruikmaken van de selfservice bagage drop-off units.
Kan ik op Schiphol speciale assistentie aanvragen?
Extra assistentie vraag je meteen aan bij het boeken van je ticket of reis. Je luchtvaartmaatschappij of het reisbureau geeft dit dan aan ons door. Zorg dat je aanvraag 48 uur voor vertrek bij ons binnen is. Vraag je extra assistentie aan kort voor vertrek, dan doen wij natuurlijk nog steeds ons best, maar kunnen wij geen tijdige begeleiding meer garanderen.
Kan ik mijn koffer sealen op Schiphol?
Ja, dat kan bij Seal & Go in Vertrek 2 en 3, voor de incheckbalies. Zo heb je meer zekerheid op een veilige en krasvrije overtocht van je bagage.
Auto en parkeren
Ik kom reizigers ophalen of wegbrengen. Waar kan ik parkeren?
Om reizigers op te halen of weg te brengen, volg je de borden ‘Parkeren’ en parkeer je in P1 Kort Parkeren. In 3 tot 6 minuten loop je naar de aankomst- en vertrekhallen. Je kunt vertrekkende reizigers ook snel afzetten bij ‘Kiss & Ride’ voor de vertrekhallen. Om hier even kort te staan, volg je de borden ‘Vertrek’.
Gevonden voorwerpen
Ik ben iets verloren. Wat nu?
Ben je nog op Schiphol? Kom naar een van onze Lost & Found-balies. Als we je voorwerpen hebben gevonden, krijg je ze meteen terug en anders vertellen we je wat je nog meer kunt proberen. Vul ons webformulier in wanneer je er thuis pas achter komt dat je iets kwijt bent. Dan checken wij of je spullen zijn gevonden. Kijk voor meer informatie op onze gevonden voorwerpen-pagina.
Ben je gelabelde bagage kwijt of heb je je spullen in het vliegtuig laten liggen? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij voor vragen over je verloren bagage.