Wat te doen met de PFAS-houdende grond die we op Schiphol hebben opgeslagen op tijdelijke opslagplaatsen? We kunnen de grond natuurlijk afvoeren, maar veel liever kiezen we een circulaire oplossing die past bij ons doel om een afvalvrije luchthaven te worden. Na bijna drie jaar onderzoek en testen denken we die oplossing te hebben gevonden.
Door de jaren heen hebben er veel bouwwerkzaamheden plaats gevonden op Schiphol. Daarbij is ook grond vrijgekomen die verontreinigd is met PFAS. Voor die grond hebben we nu een circulaire oplossing gevonden. We hebben een grondreinigingsinstallatie aangeschaft die de PFAS-houdende grond gaat reinigen op onze eigen locatie. Dergelijke reinigingsinstallaties worden momenteel al ingezet in België.
Uit het reinigingsproces komt 80% gereinigd, herbruikbaar zand en 20% fijn restslib. We doen momenteel testen samen met een start-up om bakstenen te bakken van het slib. De theorie is dat door hoge en langdurige verhitting de PFAS-verbindingen uiteenvallen. Daardoor maak je ze onschadelijk en je kunt tegelijkertijd een baksteen bakken. De resultaten zijn veelbelovend. Als dat lukt halen we PFAS dus volledig uit de keten en benutten we de producten die dit oplevert op eigen terrein.
Een voorbeeld van een grondreinigingsinstallatie. Schiphol heeft een vergunning aangevraagd om een dergelijke installatie op Schiphol te plaatsen voor het reinigen van PFAS-houdende grond.
De laatste stap in dit testtraject is dat we 50.000 stenen bakken in de productieoven van een stenenbakker. Deze teststap kunnen we pas nemen als er voldoende restslib beschikbaar is, naar verwachting in 2025. Daarbij gaan we opnieuw de PFAS in de stenen en de rookgassen meten. Als de uitkomsten daarvan ook positief zijn, kunnen we echt productie gaan draaien met het restslib uit het reinigingsproces.
We willen heel graag deze stenen weer op Schiphol toepassen in projecten. Als dat lukt halen we PFAS dus volledig uit de keten en benutten we de producten die dit oplevert op eigen terrein. Dat is een vooruitzicht op een hele mooie duurzame en innovatieve oplossing voor de PFAS in de grond op Schiphol.
Wil je per e-mail op de hoogte blijven van baanonderhoud en afwijkend baangebruik? De laatste ontwikkelingen en activiteiten rond Schiphol volgen? Meld je aan voor de nieuwsbrief.