‘Hoe hard rijdt een brandweerauto? En hoe vaak moeten jullie een vliegtuig blussen?’* Zomaar wat vragen die afgelopen weekend gesteld werden tijdens de Schiphol Burendagen 2023. Samen met meer dan vierduizend buren en heel veel andere partijen uit de luchtvaartsector maakten we er een meer dan geslaagd weekend van.
Ondanks dat het een regelmatig terugkerend evenement is, waren er toch alweer 4 jaar verstreken sinds de laatste Schiphol Burendagen. Eerst gooide corona tweemaal roet in het eten. Vorig jaar deden de hectische lente en zomer ons ertoe besluiten onze aandacht volledig op de operatie te richten en de Burendagen te annuleren.
Dat is inmiddels gelukkig allemaal achter de rug en dus was er weer eens gelegenheid om onze buren uit te nodigen. Dat doen we graag want zo houden we contact met onze omgeving, horen we wat er speelt en kunnen we tegelijkertijd laten zien wat we zelf allemaal doen. We zijn ons namelijk zeer bewust van onze impact en realiseren ons dat het stiller, schoner en beter moet op Schiphol.
Wie hier meer over wil weten, valt met de neus in de boter op de uitgebreide informatiemarkt. In het gebouw waar normaal de sneeuwvloot staat geparkeerd, vertellen wij ons verhaal. Net als heel veel andere partijen uit de sector trouwens. Luchtverkeersleiding Nederland, de Douane, het Schipholfonds, het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, KLM, het MBO College Airport, DeNoize en nog heel veel anderen zijn van de partij om bezoekers te woord te staan en vragen te beantwoorden.
De sneeuwvloot zelf staat ondertussen buiten geparkeerd. Jong en oud maakt van de gelegenheid gebruik even achter het stuur te kruipen van deze indrukwekkende machines die ons helpen de banen in de winter sneeuwvrij te maken.
Vrijwilliger Carola is druk bezig met het aanvullen van de voorraad Schiphol-waterflessen die de bezoekers mee naar huis mogen nemen. Ze is tevreden over hoe de dag verloopt. ‘Superleuk, ik zie heel veel blije gezichten. Leuk ook om te zien hoe al die kinderen genieten van het spektakel.’
Over spektakel gesproken; dat biedt ook de brandweer die op de brandweeroefenplaats even verderop een demonstratie geeft. Gezien de vele ‘oeh's en ah’s’ die klinken als de vlammen metershoog uit de motor van het oefenvliegtuig slaan, is het publiek geïmponeerd. Gelukkig beschikken we over uitstekende manschappen die de brand snel weer onder controle hebben.
Ook de 10-jarige Krijn uit Aalsmeer is onder de indruk. Hij is samen met zijn vader Harold en zijn moeder Minke voor het eerst naar de Burendagen gekomen en heeft genoten van de demonstratie. ‘Maar ook dat ik als beveiliger mijn vader mocht scannen, vond ik heel erg leuk’, laat hij enthousiast weten. Ook vader en moeder genieten van het dagje uit. ‘We zien dit oefenvliegtuig weleens branden als we langsrijden op de snelweg, tof om dat nu eens van dichtbij te zien.’
Kortom: de Schiphol Burendagen 2023 gaan de boeken in als een meer dan geslaagd evenement. Nog even nagenieten? Bekijk dan hieronder een terugblik. Wil je graag op de hoogte blijven van voor jou als buur relevante ontwikkelingen en activiteiten rondom Schiphol, waaronder de Burendagen? Schrijf je dan in voor de Burennieuwsbrief.
* De crashtenders op Schiphol kunnen zo'n 130 tot 140 kilometer per uur. Helemaal niet slecht voor een voertuig dat 49 ton (49.000 kilogram) weegt. En de brandweer op Schiphol rukt zo’n zeventig tot honderd keer per jaar uit voor een brandmelding in een vliegtuig. In de meeste gevallen blijkt dat loos alarm. Zo'n vijf- tot tienmaal per jaar moet er daadwerkelijk geblust worden, maar echt grote incidenten komen gelukkig zelden voor.