Nieuws: Verslag PFAS-informatiebijeenkomst 17 juli 2024

17 juli was er een informatiebijeenkomst over onze aanpak PFAS-houdende grond op Schiphol. In het dorpshuis “De Vluchthaven” in Lijnden konden de circa 75 aanwezige omwonenden van Schiphol hun vragen stellen en zorgen uiten over de opslagplaatsen voor PFAS-houdende grond en de plannen voor de grondreinigingsinstallatie. Een aantal sprekers gaf toelichting en er was een informatiemarkt. ‘Naast informeren is het doel van deze avond luisteren,’ aldus Sybren Hahn (Executive Director Infrastructure), die de aftrap deed.

Gepubliceerd op: 19 juli 2024

PFAS in perspectief

Na opening kwamen er drie sprekers aan de bod. ‘Je hebt al te maken met een overschrijding van de PFAS-waarde als je een vlooienpipetje voor je hond in een olympisch zwembad laat vallen,’ aldus bodemdeskundige Annemarie van Biemen. Zij deed uit de doeken wat PFAS precies is, en gaf een toelichting op de mate van verontreiniging van de grond op de opslagplaatsen. Daarna vertelde de projectmanager Katelijne de Wolf waarom Schiphol heeft gekozen voor een grondreinigingsinstallatie als oplossing om PFAS uit de kleiige grond op Schiphol te halen. Hierna gaf milieukundig ingenieur Jochem Bloemendaal van DEME uitleg over de werking van de installatie.

Vragen vanuit het publiek

‘Als bewoner van Badhoevedorp vind ik dat de opslaglocatie erg dicht bij mijn woning is. Waarom heeft Schiphol gekozen voor deze tijdelijke opslaglocatie? ‘Jullie geven aan dat de hele operatie volledig elektrisch is. Waar komt de stroom vandaan?’ ‘Hoeveel geur-, geluid- en lichtoverlast ga ik merken van alle werkzaamheden van de grondreinigingsinstallatie?’ De vragen uit het publiek waren begrijpelijk genoeg talrijk en veelzijdig.

Alle vragen en antwoorden van deze-informatiebijeenkomst delen we binnenkort in de Q&A op deze website. De link naar de presentatie vind je alvast onderaan dit artikel.

Een informatiemarkt voor een breed scala aan vragen

Dat PFAS zich niet beperkt tot enkel Schiphol, was wederom te merken aan het brede scala aan vragen en mogelijke oplossingen. ‘Gaan jullie een bloedonderzoek starten voor omwonenden?’ ‘Komt er geen PFAS uit de straalmotoren?’ Voor dit type vragen konden we gelukkig een beroep doen op onze partners die ook een tafel bezetten in het dorpshuis. Daar konden bewoners ook terecht. Hiervoor bedanken we nogmaals Hoogheemraadschap Rijnland, Gemeente Haarlemmermeer, GGD Kennemerland, DEME en Omgevingsdienst Noordzeekanaal. Dank ook aan de bewoners die die avond aanwezig waren en met ons in gesprek wilden gaan over dit onderwerp.

Meer informatie over onze PFAS-aanpak?

Bekijk hier de presentatie van de avond