Burgers, boeren en… beroemhedenBeroemdheden op Schiphol

Op 19 oktober 2011 mocht Schiphol haar miljardste passagier sinds 1920 verwelkomen. Een hele prestatie. Onder deze bezoekers bevonden zich ook de nodige bekende gezichten.

De jaren 40

  • 1946

    Op 8 mei 1946 komt de Engelse oud-premier Winston Churchill aan op Schiphol. Door velen als held van de Tweede Wereldoorlog gezien, wordt Churchill mateloos enthousiast ontvangen in Nederland. Langs de route naar Amsterdam juichen honderdduizenden belangstellenden hem toe. Tijdens zijn verblijf maakt hij samen met koningin Wilhelmina een rondvaart door de beschadigde havens.

    © Foto: Nationaal Archief

    1946-Winston-churchill
  • 1948

    Fanny Blankers Koen schijft in 1948 geschiedenis als zij 4 gouden medailles wint op de Olympische Spelen van Londen. Op onder meer de 100 en 200 meter rent de Vliegende Huisvrouw (of Flying Dutchmam) naar de overwinning. De kersverse kampioene wacht op de luchthaven in Londen op haar vliegtuig naar Schiphol. © Foto: Nationaal Archief

    1948-Vliegende-huisvrouw
  • 1949

    In november 1949 is Nederland al bijna 4 jaar in oorlog met het republikeinse leger van Soekarno in Nederlands-Indië. Soekarno’s rechterhand, Mohammed Hatta, komt naar Nederland om te onderhandelen over onafhankelijkheid. Na de onderhandelingen vertrekt de Indonesische leider met ‘The Flying Dutchman’ vanaf Schiphol weer naar Jakarta. Anderhalve maand na het bezoek van Hatta is de Republiek Indonesië officieel een soevereine staat.

    © Foto: Nationaal Archief

    1949-Hatta-onderhandelt-voor-vrij-Indonesië

De jaren 50

  • 1951

    In 1951 komt de beroemde Amerikaanse filmproducent Walt Disney naar Nederland. De geestelijk vader van Mickey Mouse houdt na zijn landing gelijk een persconferentie op Schiphol. Hij stelt zijn familie, die hier vakantie komt vieren, voor. Ook wil hij graag de studio’s bezoeken waar ze de Nederlandse versies van alle Disney-films maken.

    © Foto: Nationaal Archief

    1951-Disney-ontspant-in-nederland
  • 1955

    Het is een drukte van belang op Schiphol als in 1955 de Amerikaanse acteur en zanger Danny Kaye arriveert. Kaye speelde onder andere in de film The secret life of Walter Mitty (1947). Hij maakt een rondreis door meerdere landen om te vertellen over een korte film van de Verenigde Naties waar hij een aandeel in had.

    © Foto: Nationaal Archief

    1955-Kusjes-voor-Kaye-(titel-aanpassen)

De jaren 60

  • 1960

    Het Bolshoi Ballet doet in 1960 voor het eerst Nederland aan. Dat is bijzonder, want het beroemde dansgezelschap treedt pas sinds 1956 op buiten de Sovjet-Unie. Daarvoor treedt de internationaal gerenommeerde balletgroep voornamelijk in Moskou op, achter het IJzeren Gordijn. Op Schiphol worden de Russische danseressen hartelijk ontvangen.

    © Foto: Nationaal Archief

    1960-Bolshoi-ballet-in-nederland
  • 1964

    Op 5 juni 1964 landen The Beatles op Schiphol, waar ruim 3000 fans ze staan op te wachten. De bandleden krijgen een bloemetje, kaas, haring en elk een Volendamse muts. Op een gegeven moment weten leden van de pers de afzetting te doorbreken. Er ontstaat chaos waarin The Beatles zo snel mogelijk weg worden gevoerd.

    © Foto: Nationaal Archief

    1964-Bloemen-kaas-en-haring-voor-the-beatles
  • 1964

    Op 16 augustus 1964 komt Martin Luther King met zijn vrouw aan op Schiphol. De wereldberoemde dominee krijgt niet bepaald een warm welkom. Bij zijn aankomst is er zelfs niemand om hem van het vliegveld te halen! De volgende dag geeft King een persconferentie op Schiphol, waarbij hij pleit voor volledig stemrecht voor alle Afro-Amerikanen.

    © Foto: Nationaal Archief

    1964-Martin-luther-king-spreekt-over-burgerrechten-op-schiphol
  • 1966

    Het Amerikaanse zangduo Sonny en Cher brak in 1965 internationaal door. In september 1966 doet het echtpaar Nederland aan tijdens hun wereldtournee. 2 maanden later wordt hun hit Little Man de nummer 1 in de Veronica Top 40. Ook heeft Cher dat jaar een solo-hit met Bang Bang. © Foto: Nationaal Archief

    1966-Sonny-en-cher
  • 1967

    De Nederlandse Yvonne Paul krijgt internationale bekendheid als ze een record vestigt: ze brengt 80 dagen door in een vertrekhal op Schiphol, waar ze op een bankje slaapt. Paul wil naar de Verenigde Staten, maar krijgt op grond van ‘geestesziekte’ geen visum. Uit protest weigert ze Schiphol te verlaten. Na 3 maanden verwijdert de Rijkspolitie haar van de luchthaven.

    © Foto: Nationaal Archief

    1967-80-dagen-lang-op-schiphol
  • 1968

    De Nederlandse olympiërs lachen enthousiast naar de fotograaf, voor ze aan hun lange vlucht naar Mexico beginnen. Het is het zitvlees waard. Op deze Olympische Spelen winnen onder anderen wielrenner Joop Zoetemelk en zwemster Ada Kok een gouden plak. In totaal gaan er 7 medailles mee terug naar Nederland.

    © Foto: Nationaal Archief

    1968-Olympisch-team-naar-Mexico
  • 1969

    John Lennon en Yoko Ono wachten op Schiphol op hun vlucht. Het echtpaar was een week op huwelijksreis in Amsterdam. Hun verblijf in het Hiltonhotel staat bekend als de ‘Bed-In’. Lennon en Ono brachten de volle week door in hun hotelkamer om, in deze tijd van de Vietnamoorlog, aandacht te vragen voor de bevordering van de wereldvrede.

    © Foto: Nationaal Archief

    1969-In-bed-met-john-lennon-en-yoko-ono

De jaren 70

  • 1971

    In 1971 is de Japanse keizer Hirohito (midden) voor een staatsbezoek in Nederland. Zijn komst is politiek en emotioneel zeer beladen. In Nederlands-Indië zaten tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) tienduizenden Nederlanders en honderdduizenden Indonesiërs in internerings- en krijgsgevangenkampen. Velen kwamen om. Veel mensen vinden Hirohito daarom een oorlogsmisdadiger en maken fel bezwaar tegen het staatsbezoek. Cabaretier en ex-gevangene Wim Kan noemt zijn komst een schande. De Nederlandse regering houdt vol dat de keizer welkom is.

    © Foto: Nationaal Archief

    1971-Controversieel-bezoek-japanse-keizer
  • 1973

    De Griekse operazangeres Maria Callas komt naar Amsterdam om haar carrière vaarwel te zingen. Ze is op afscheidstournee. Samen met tenor Giuseppe di Stefano arriveert ze op Schiphol. In het Concertgebouw zingt Callas nog 1 keer de sterren van de hemel.

    © Foto: Nationaal Archief

    1973-Maria-callas
  • 1973

    In 1973 verruilt Johan Cruijff Ajax voor FC Barcelona. De Catalanen leggen 6 miljoen gulden voor hem neer. Cruijff is op dat moment de duurste speler in de geschiedenis. Samen met zijn vrouw Danny vertrekt hij vanaf Schiphol naar Spanje, waar hij wordt ontvangen als ‘El Salvador’: de verlosser.

    © Foto: Nationaal Archief

    1973-Johan-cruijff-vertrekt-naar-barcelona
  • 1973

    Johan Cruijff en Barry Hulshoff tonen vol trots de Europacup I aan de pers op Schiphol. In de finale won Ajax van Juventus in het stadion van Rode Ster Belgrado. De Amsterdammers winnen de Europacup I voor de derde keer op rij. De beker mag daarom permanent in Amsterdam blijven.

    © Foto: Nationaal Archief

    1973-Ajax-haalt-europacup-naar-amsterdam
  • 1975

    Start spreading the news: Frank Sinatra is in Amsterdam voor een concert. Fans van The Voice moeten 250 gulden neertellen voor een kaartje. Uiteraard is dit voor de echte liefhebber geen probleem. Het Concertgebouw is ruim van tevoren uitverkocht. Omringd door mensen vertrekt Sinatra vanaf Schiphol naar zijn optreden.

    © Foto: Nationaal Archief

    1975-Come-fly-with-me

De jaren 80

  • 1980

    In 1980 is de grote Ella Fitzgerald in Nederland voor een concert. Een Schipholmedewerker kart de dan 62-jarige Amerikaanse jazz-zangeres naar haar auto via de B-pier.

    © Foto: Nationaal Archief

    1980-Grande-dame-van-jazz-ella-fitzgerald-op-schiphol
  • 1985

    Paus Johannes Paulus II is de eerste paus die Nederland vereert met een bezoek. Toch wordt hij niet enthousiast onthaald. Het pauselijk bezoek gaat gepaard met luidruchtige protesten van emancipatiegroepen voor vrouwen en homoseksuelen. Op Schiphol lacht de paus desondanks vrolijk naar de duizenden gelovigen die hem weer uitzwaaien.

    © Foto: Nationaal Archief

    1985-Paus-johannes-paulus-II
  • 1989

    In juli is president George Bush met zijn echtgenote Barbara in Nederland voor een kort bezoek. Hij spreekt in de Pieterskerk in Leiden over de politieke verhoudingen tussen Oost en West. De president benadrukt dat na 45 jaar Koude Oorlog de relaties tussen het Westen en de Sovjet-Unie sterk zijn verbeterd. Een paar maanden later valt de Berlijnse Muur.

    © Foto: Nationaal Archief

    1989-Bush-brengt-bliksembezoek

De jaren 00

  • 2005

    De meeste Nederlanders zullen hem niet kennen, maar Shah Rukh Khan is één van ‘s werelds grootste filmsterren. De Indiase acteur heeft in meer dan 80 Bollywoodfilms gespeeld. Hij wordt ook wel Koning van Bollywood genoemd. Op Schiphol wachten tientallen uitzinnige fans hem op.

    © Foto: Schiphol

    2005-King-of-bollywood