Als industrie en luchthaven hebben we concrete ambities en inzet gedefinieerd om een toekomst vorm te geven die niet alleen duurzamer is, maar ook wordt gekenmerkt door gezondere omgevingen voor iedereen die op Schiphol werkt en onze buren in de omgeving. Duurzaam Taxiën is hierbij een belangrijke facilitator, omdat het ons in staat stelt vliegtuigen van en naar de start- en landingsbaan te verplaatsen terwijl hun motoren uit staan. Dit doen we met een speciaal sleepvoertuig dat zowel de conventionele sleepmodus als een unieke 'pilootbesturingsmodus' bevat, waardoor de piloot het vliegtuig kan besturen terwijl het aan het sleepvoertuig is bevestigd.
Leer meer over het Duurzaam Taxiën-voertuig hier:
In 2022 hebben we twee van deze voertuigen aangeschaft om het nieuw ontwikkelde Concept of Operations te valideren met onze consortiumpartners in een live operationele context. Deze voertuigen zijn twee van de weinige in de wereld. Vandaag de dag worden ze nog steeds aangedreven door een hybride combinatie van elektrische en dieselmotoren en verbruiken ze 95% minder brandstof tijdens het taxiën dan vliegtuigmotoren normaal zouden gebruiken. De volgende generatie zal echter emissievrije voertuigen zijn om de duurzaamheid verder te verbeteren.
Schiphol verwacht een totale besparing van 50-85% op brandstofverbruik tijdens het taxiën te realiseren, omdat motoren een paar minuten moeten opwarmen voor vertrek. Tijdens de validatiefase zullen metingen worden verricht om te zien welke brandstofbesparingen in de praktijk kunnen worden gerealiseerd.
Het uitzetten van motoren tijdens het taxiën vertaalt zich in aanzienlijke brandstofbesparingen. Door het brandstofverbruik te verminderen, vermindert duurzaam taxiën ook schadelijke emissies, waaronder CO2, stikstofoxiden en ultrafijne deeltjes. Dit draagt bij aan een gezondere omgeving en helpt Schiphol om onze duurzaamheidsdoelstellingen te halen. Naast het verbeteren van de ecologische voetafdruk van Schiphol, kan de introductie van een nieuw operationeel concept dat taxiën met uitgeschakelde motoren mogelijk maakt, de grondoperaties stroomlijnen, congestie verminderen en vertragingen op taxibanen beperken.
De impact van duurzaam taxiën op het totale brandstofverbruik en de emissies varieert aanzienlijk op basis van de vluchtduur. Voor langere vluchten kan taxiën ongeveer 4% van het totale brandstofverbruik uitmaken, terwijl het voor kortere vluchten ongeveer 9% kan zijn. Deze percentages zijn ruwe schattingen en kunnen fluctueren op basis van verschillende aannames, waardoor ze meer indicatief dan precieze maatstaven zijn.
We kunnen ook het percentage brandstof berekenen dat we willen besparen, ten opzichte van het totale brandstofverbruik tijdens het taxiën. Dit is de meest gebruikelijke manier om besparingen te berekenen. Deze methode laat ons ook met een vrij groot verschil tussen de lagere en hogere percentages, variërend van conservatieve besparingen van 50% tot een optimistische winst van 85%. Tijdens het testen van de oplossing konden we brandstofbesparingen en dus alle bijbehorende emissies van ongeveer 75% valideren.
Ten slotte kunnen we één minuut duurzaam taxiën vergelijken met één conventionele taximinuut. Idealiter, aangezien de motoren uit staan tijdens het taxiën, zouden we een besparing van 100% bereiken. Aangezien de APU echter tijdens de taxi-operatie moet blijven draaien, kunnen we niet het volledige potentieel van brandstofbesparingen realiseren, maar komen we dicht bij het ideaal.
Met Duurzaam Taxiën besparen we niet alleen CO2-uitstoot, maar verminderen we ook drastisch de blootstelling van alle mensen die op het platform werken aan UFP. UFP zijn ultrafijne deeltjes die worden geproduceerd door het verbranden van brandstof en Schiphol neemt samen met de sector concrete stappen om gezondere arbeidsomstandigheden te creëren waar deze potentieel schadelijke emissies drastisch worden verminderd.
Duurzaam Taxiën vereist nauwe samenwerking tussen luchtvaartmaatschappijen, grondafhandelaars, luchtverkeersleiding en luchthaven Schiphol. Daarom is de samenwerking georganiseerd in een consortium van verschillende sectorpartners die gezamenlijk werken aan gedefinieerde ambities. Als consortium valideren we Duurzaam Taxiën en het bijbehorende Concept of Operations (CONOPS) door middel van live operationele proeven, simulaties en haalbaarheidsstudies. De validatie-inspanningen van de afgelopen jaren hebben veelbelovende resultaten opgeleverd, daarom kijken we met vertrouwen naar de toekomst en bereiden we ons voor om de impact met de volgende stappen te vergroten. U zult hier binnenkort meer over lezen!