In 2050 zullen de dagelijkse luchtzijdige operaties bij Royal Schiphol Group aanzienlijk veranderd zijn. Door grondafhandelingsapparatuur te vervangen door een onderling verbonden vloot van zelfrijdende voertuigen, activa en robots zonder uitstoot, streven we ernaar luchtzijdige processen te automatiseren als antwoord op verschillende dringende uitdagingen.
Continu zwaar tillen, werken in krappe ruimtes in ongemakkelijke posities, slepen, duwen, trekken en tillen boven het hoofd belasten het lichaam en leiden tot chronische verwondingen en ziekteverzuim.
Emissies veroorzaakt door vliegtuigmotoren zoals CO2, NOx, maar ook fijne deeltjes en ultrafijne deeltjes hebben invloed op de gezondheid van mensen die op luchthavens werken. We moeten innovatieve oplossingen implementeren die vermijdbare emissies en blootstelling elimineren en de luchtkwaliteit verbeteren in die gebieden waar mensen werken.
De groeiende vraag als gevolg van economisch herstel na COVID, vergrijzing, trage arbeidsbereidheid door uitgebreide training en veiligheidscontroles maken het moeilijk om luchthavenpersoneel te vinden en te behouden. Door autonome luchtzijdige operaties te ontwikkelen, beperken we de impact van personeelstekorten, waardoor ononderbroken operaties in uitdagende arbeidsmarktomstandigheden worden gewaarborgd.
We plannen een stapsgewijze overgang naar autonome operaties en zetten ons in om te experimenteren, ontwikkelen en implementeren van autonome innovaties. Leren van experimenten en pilots stelt ons in staat om de obstakels die voor ons liggen te begrijpen en aan te pakken.
Tijdens de omdraaitijd van het vliegtuig is een kritieke stap het aansluiten op grondstroom om brandstof te besparen en vermijdbare emissies te voorkomen die de luchtkwaliteit negatief beïnvloeden. We onderzoeken hoe we dit proces kunnen automatiseren tijdens de kritieke periode tussen aankomst en vertrek.
Traditioneel sluit het personeel vliegtuigen aan op stroom wanneer ze landen en parkeren op het platform, waardoor het vliegtuig de elektrische systemen (bijv. verlichting, airconditioning, avionica, verwarming) kan laten draaien terwijl de motoren en de hulpkrachtunit (APU) zijn uitgeschakeld. Dit resulteert in brandstofbesparing, emissiereducties en verminderde slijtage van de motoren.
Personeelstekorten resulteren in wachtende vliegtuigen met draaiende motoren en APU's totdat personeel beschikbaar is om het vliegtuig op grondstroom aan te sluiten, wat resulteert in vermijdbare emissies en verminderde operationele prestaties.
Het huidige proces legt aanzienlijke fysieke belasting op en brengt risico's op verwondingen met zich mee bij het handmatig slepen van de zware kabel en stekker naar het vliegtuig en het tillen en aansluiten ervan boven het hoofd. Dit proces moet worden aangepast om de fysieke belasting die mensen ondervinden te elimineren.
Onze ambitie is om deze uitdagingen aan te pakken met autonome aansluittechnologie, met een directe impact op het creëren van een gezonde werkomgeving en operationele prestaties.