Vliegen in stormachtig weer

Het loopt storm op Schiphol vandaag! Vliegen in harde wind is pittig en zeker bij het landen. Dat levert vaak spectaculaire beelden op. Piloten zijn goed getraind om te vliegen in deze omstandigheden. En ook op de luchthaven weten we welke voorzorgsmaatregelen we moeten nemen om storm te doorstaan. Weet je als reiziger ook wat je kunt verwachten?

Veilig vliegen

Het is vast een beetje spannend: met harde wind het vliegtuig instappen. Of je in je vliegtuigstoel schrap zetten voor een stormachtige landing. Toch kun je vertrouwen op de piloten en crews: zij zetten zich altijd in om jouw reis zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Het vliegtuig en alle veiligheidssystemen op en rond de luchthaven zijn ervoor bedoeld dat je vlucht veilig kan opstijgen en landen.

Vertraging of uitwijken

Dit kan betekenen dat je vlucht iets vertraagd is en later vertrekt, omdat de windomstandigheden dan beter zijn om veilig op te stijgen. Andersom kan het ook: als de omstandigheden op een later moment gunstiger zijn om te landen, kan je vertraging oplopen met je terugvlucht. Ook kan je in de lucht al in een wachtpatroon moeten vliegen, omdat er soms verschillende pogingen nodig zijn om veilig te landen. Is de wind té krachtig, dan kan je vlucht naar een uitwijkluchthaven worden gestuurd.

Neus in de wind

Vliegtuigen starten en landen in principe tegen de wind in. In een storm wordt de neus van het vliegtuig zoveel mogelijk in de wind gehouden. Bij het landen zal de piloot vlakbij de landingsbaan de neus recht draaien. Tegelijkertijd hangt het vliegtuig ook iets scheef, omdat de piloot de vleugel in de wind laat hangen. Dit is om te voorkomen dat de wind onder de vleugel komt en het vliegtuig wordt weggeblazen.

Op Schiphol

Op de luchthaven zelf nemen we ook voorzorgsmaatregelen tegen de storm. Zo controleren we dat er op het platform geen losstaande objecten en materialen zijn, schorten we onderhoudswerkzaamheden tijdelijk op en is Schiphol alleen voor noodgevallen een uitwijkluchthaven. Tijdens eerdere stormen hebben we vliegtuigen met de neus in de wind geparkeerd vanwege de veiligheid. Het kan door dit soort maatregelen voorkomen dat je bagage wat later uit het vliegtuig kan worden gehaald. Veiligheid van reizigers en collega’s in het vliegtuig en op het platform staat altijd voorop.

Vlieg je tijdens een storm van of naar Schiphol? Check dan de actuele vluchtinformatie of neem contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Lees ook de vorige blogs

  • Een dag in het leven van… een projectcontroller

    Gepubliceerd op:

    We vroegen projectcontroller Isho Toma naar zijn functie op de afdeling Finance & Control van Schiphol en ontdekten dat het een veelzijdige rol is.

  • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

    Gepubliceerd op:

    Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.