Top 5 Europese bestemmingen

Nieuw jaar, nieuwe bestemmingen om te bezoeken! En waarom zou je niet beginnen met een fijne stedentrip in Europa. Even een paar dagen er tussenuit. In 2022 waren dit de populairste Europese bestemmingen bij reizigers van Schiphol:

Voor elk wat wils in Barcelona

Niet gek dat Barcelona zo populair is, want er is van alles te beleven. Je hoeft geen architectuurkenner te zijn om je te vergapen aan de werken van architect Antoni Gaudí, van de Sagrada Família tot het kleurrijke Park Güell. Voetbalfans moeten absoluut een bezoek brengen aan de thuisbasis van FC Barcelona, Camp Nou. Tijdens de FC Barcelona experience bezoek je onder andere het clubmuseum en het stadion. Voor foodies is het de hele dag genieten. Doe net als de Spanjaarden en start de dag met zoete churros, ga uitgebreid lunchen, neem eind van de middag wat tapas of pinxtos en sluit rond 21.30 af met een kleine maaltijd. En best uniek voor zo’n grote stad, je kunt in Barcelona ook prima naar het strand. Aan de rand van de stad vind je vijf kilometer zandstranden. Vamos a la playa dus!

Vliegen naar Barcelona

Frequentie: Dagelijks meerdere vluchten
Luchtvaartmaatschappij: Vueling, KLM en Transavia
Vluchttijd: 2 uur en 10 minuten

Tijd te kort in Londen

Iconische gebouwen als Buckingham Palace, Big Ben en Tower Bridge heb je vast al vaak op tv gezien. Daarom is rondlopen in Londen een feest van herkenning. Wat je ook zeker moet doen als je in de Engelse hoofdstad bent, is wat musea bezoeken. Moderne kunst in het Tate Modern, dinosauriërs en fossielen in het Natural History Museum of oudheden en kunstvoorwerpen in het British Museum. En wel zo fijn in deze dure tijden, deze en vele andere musea zijn gratis toegankelijk! ’s Avonds hoef je je ook niet te vervelen. Leef je uit met je beste discomoves bij ABBA Voyage. De hologrammen van Agnetha, Björn, Benny en Anni-Frid brengen de grootste hits van het Zweedse viertal ten gehore. Liever naar een musical? Van The Great British Bake Off Musical tot de Tony Blair Rock Opera en publiekslievelingen als The Lion King en Les Miserables, je zult tijd te kort komen.

Vliegen naar Londen Heathrow

Frequentie: Dagelijks meerdere vluchten
Luchtvaartmaatschappij: British Airways, KLM en Flybe
Vluchttijd: 1 uur en 15 minuten

Proosten in Dublin

De Ierse hoofdstad Dublin staat bol van de geschiedenis, cultuur en gezelligheid. Begin de dag met een bezoek aan het historische Dublin Castle of de St. Patrick’s Cathedral. Ook de indrukwekkende bibliotheek van Trinity College is de moeite waard. Bram Stoker en Oscar Wilde studeerden hier en je vindt er meer dan 200.000 historische boeken, zoals het 1.200 jaar oude Book of Kells. Lekker en leerzaam is een bezoek aan de Guinness brouwerij waar je alles leert over de geschiedenis en het brouwproces van het donkere biertje, en waar je natuurlijk ook mag proeven. Drink je liever whiskey? Dan is er de Jameson distilleerderij, waar je alles leert over het stoken van whiskey en waar je gelukkig ook mag proeven. De dag sluit je natuurlijk af in een van de talloze pubs waar je onder het genot van livemuziek nog geniet van een pint Guinness of glas whiskey. Sláinte!

Vliegen naar Dublin

Frequentie: Dagelijks meerdere vluchten
Luchtvaartmaatschappij: Aer Lingus, Ryanair, KLM
Vluchttijd: 1 uur en 40 minuten

Kopenhagen ontdekken per fiets

De Deense hoofdstad, Kopenhagen, staat bekend als zeer fietsvriendelijk. Dus stap op de pedalen om per fiets te stad te ontdekken. Probeer bijvoorbeeld de Tour de France route. Die associeer je misschien niet direct met Denemarken, maar in 2022 startte de tour met een tijdrit in Kopenhagen. Maar veel leuker is het om deze route op je gemak te doen, dan kun je tenminste genieten van de bezienswaardigheden onderweg. De route van 13 kilometer komt onder andere langs het Koninklijk Paleis Amalienborg, pretpark Tivoli en de bekende gekleurde huisjes aan de kade van de Nyhavn. Liever niet fietsen? Het openbaar vervoer is in Kopenhagen prima geregeld, en dus ook een goede manier om de stad te verkennen.

Vliegen naar Kopenhagen

Frequentie: Dagelijks meerdere vluchten
Luchtvaartmaatschappij: SAS, KLM, Vueling, easyJet en Norwegian Air
Vluchttijd: 1 uur en 20 minuten

Koninklijk Madrid

Liefhebbers van pracht en praal kunnen hun hart ophalen in de Spaanse hoofdstad Madrid. Wat dacht je van het Palacio Real, het koninklijk paleis. De 3.418 kamers worden niet meer bewoond door de koninklijke familie, dus tijdens een rondleiding kun je je vergapen aan het trappenhuis met een prachtige plafondschildering, de troonzaal, Koninklijke Bibliotheek en vele kunstwerken. Uitgekeken? Dan kun je nog een beetje in koninklijke sferen blijven in het groene stadspark Parque del Buen Retiro. Ooit stond hier het paleis van Filips IV, nu is het een heerlijke plek om te wandelen in een van de mooie tuinen, langs de zuilengalerij of om een roeiboot te huren bij de vijver. Een paleis van een iets andere orde vind je er ook nog steeds. Het Palacia de Christal, het kristallen paleis, werd gebouwd om tropische planten tentoon te stellen. Nu vind je er wisselende tentoonstellingen van het Reina Sofia museum.

Vliegen naar Madrid

Frequentie: Dagelijks meerdere vluchten
Luchtvaartmaatschappij: Iberia Express, Air Europa en KLM
Vluchttijd: 2 uur en 35 minuten

Europa per trein

Wist je trouwens dat een aantal populaire Europese bestemmingen ook heel goed bereikbaar zijn per trein vanaf Schiphol? Op afstanden tot 700 kilometer kan de trein qua reistijd prima concurreren met het vliegtuig. Bovendien is een treinreis bij deze afstanden minder milieubelastend dan het vliegtuig. Vanaf Schiphol en vele andere Nederlandse treinstations kun je met de trein naar onder andere Parijs en Londen.

Lees ook de vorige blogs

  • Een dag in het leven van… een projectcontroller

    Gepubliceerd op:

    We vroegen projectcontroller Isho Toma naar zijn functie op de afdeling Finance & Control van Schiphol en ontdekten dat het een veelzijdige rol is.

  • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

    Gepubliceerd op:

    Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.