Is je paspoort of ID-kaart nog geldig?

Het lijkt misschien wat vroeg, maar als je gaat vliegen dit jaar, check dan nu alvast de einddatum in je paspoort of identiteitskaart. De kans is groot dat je dit jaar een nieuw reisdocument nodig hebt. En die moet je op tijd aanvragen bij de gemeente waar je woont. Je bent dit jaar namelijk niet de enige die een nieuw paspoort of ID-kaart nodig heeft. Lees hier alles over de paspoortpiek!

Check je paspoort of ID-kaart

Stel je voor: je staat op Schiphol, hebt je bagage ingecheckt, bent net soepel door de securitycheck gegaan en je staat nu voor de paspoortcontrole… En dan blijkt dat je paspoort al een maand verlopen is! Dat is geen lekker begin van je reis. Check dus nu meteen of je identiteitskaart, paspoort en eventuele visa dit jaar verlopen. En neem daarbij een ruime marge, want sommige landen vereisen dat je paspoort nog minimaal een aantal maanden geldig is op het moment dat je er naartoe reist.

Paspoortpiek

Is je paspoort of ID-kaart aan vervanging toe? Maak dan snel een afspraak bij je gemeente. Er zijn namelijk miljoenen mensen die dit jaar nieuwe paspoorten of identiteitskaarten nodig hebben. Dit komt omdat in 2014 het paspoort een geldigheid van 10 jaar kreeg. Toen hebben veel mensen nieuwe reisdocumenten aangevraagd en die verlopen dus allemaal dit jaar. Gemeentes in heel Nederland geven aan dat de wachttijden voor een nieuw paspoort flink kunnen oplopen tijdens een paspoortpiek. Wees er dus snel bij!

Wachttijd is 1 tot 4 weken

Er zitten maximaal 4 weken tussen de aanvraag en het moment dat je reisdocument klaar is. In de praktijk duurt het meestal 5 werkdagen voordat je je nieuwe paspoort of identiteitskaart kunt ophalen, maar het kan dit jaar dus drukker zijn dan anders. Heb je veel haast omdat je bijna op reis gaat? De meeste gemeentes hebben ook een spoedprocedure voor de aanvraag van een nieuw reisdocument. Hier betaal je wel extra voor.

Kan dit op Schiphol?

Je kan op Schiphol geen nieuw paspoort laten maken, dat moet via de gemeente waar je woont. Ben je op de luchthaven en is er toch iets aan de hand met je paspoort of ID-kaart? Ga dan naar Bureau Nooddocumenten van de Koninklijke Marechaussee. Je vindt deze balie tussen vertrekhal 1 en 2 op Schiphol. Zij kunnen je verder helpen met een tijdelijk noodpaspoort. Maar hopelijk heb je dit niet nodig en kun je soepel met je nieuwe paspoort of ID-kaart het vliegtuig instappen. Fijne reis!

Lees ook de vorige blogs

  • Een dag in het leven van… een projectcontroller

    Gepubliceerd op:

    We vroegen projectcontroller Isho Toma naar zijn functie op de afdeling Finance & Control van Schiphol en ontdekten dat het een veelzijdige rol is.

  • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

    Gepubliceerd op:

    Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.