Hoe laat moet ik waar zijn op Schiphol?

Weet jij je weg te vinden op een drukke luchthaven? Hoe laat je in de vertrekhal moet zijn en waar je incheckbalie is? Of in welke rij je moet aansluiten voor de securitycontrole? Al deze informatie kan je heel handig op je eigen mobiel meenemen wanneer je gaat vliegen. Want in de Schiphol app vind je jouw persoonlijke reisschema. En daarin staan de antwoorden op je vragen.

Hoe laat moet ik op Schiphol zijn?

De eerste vraag begint al als je nog thuis bent. Want voordat je naar Schiphol vertrekt, is het handig om te weten hoe laat je precies op de luchthaven moet zijn. Voor iedereen die vliegt vanaf Schiphol geldt: je bent vlak voor de incheckbalie van je vlucht opent welkom in de vertrekhal. Zoek je vlucht op in de Schiphol app en je ziet meteen hoe laat de incheckbalie open is. Kom je veel eerder, dan kan je incheckbalie nog gesloten zijn. Je staat dan onnodig lang te wachten.

Naar welke incheckbalie moet ik toe?

De incheckbalies in de vertrekhallen op Schiphol zijn verdeeld in 33 rijen. Je vindt incheckbalie 1-8 in Vertrek 1, incheckbalie 9-16 in Vertrek 2 en incheckbalie 17-32 in Vertrek 3. Incheckbalie 1A bevindt zich in Vertrek 1A. Het nummer van je incheckbalie vind je in de Schiphol app en daar staat ook de bijbehorende vertrekhal bij. En nog handiger: in de app zie je hoe laat de incheckbalie voor jouw vlucht opent.

Kan ik zelf mijn bagage inchecken bij de bagage drop-off?

Ja, dit kan als je vliegt met American Airlines, Austrian, Cathay Pacific, Corendon, Finnair, IcelandAir, KLM, LOT, Lufthansa, SAS, Swiss, TAP, Transavia & TUI. Je vindt de selfservice bagage drop-off in de volgende vertrekhallen:

  • Vertrek 1: Aegean, Austrian, Finnair, IcelandAir, KLM, LOT, Lufthansa, SAS, Swiss, TAP & Transavia
  • Vertrek 2: KLM
  • Vertrek 3: American Airlines, Cathay Pacific, Corendon, Norwegian & TUI

In de Schiphol app staat aangegeven bij welke balies je de bagage drop-off kunt vinden.

Waar moet ik heen als ik ben ingecheckt?

Als je bent ingecheckt, je bagage hebt afgegeven of alleen met handbagage vliegt, dan kan je met je boardingpass direct door naar de securitycontrole. Volg hiervoor de gele borden met het nummer van de gate waarvandaan je vlucht vertrekt. Je komt dan in de juiste rij voor security terecht. Het gatenummer vind je in de Schiphol app in het gele blokje. Wijzigt je gate? Dan krijg je hiervan een melding en staat het gatenummer in een rood blokje aangegeven.

Hoe lang moet ik wachten voor security?

Op drukke momenten kunnen de wachttijden voor de securitycontrole oplopen. Hoe lang je precies moet wachten hangt dus erg af van het moment waarop je in de rij staat en waar je in de rij staat. In de Schiphol app vind je op de dag van vertrek de voorspelde wachttijd voor jouw vlucht. Dit is een richttijd: de werkelijke wachttijden kunnen afwijken van deze verwachtingen. Wil je op een zelfgekozen tijdstip door de securitycheck? Boek hier een tijdslot.

Waar is mijn gate?

Na de controles kun je op weg naar de gate waarvandaan het vliegtuig vertrekt. Waar je gate is en hoe lang het lopen daarnaartoe, vind je in de Schiphol app. In je reisschema zie je hoeveel minuten het lopen en je kan op de plattegrond bekijken waar je gate zich precies bevindt. Ook staat in de app aangegeven hoe laat het instappen, oftewel boarding, begint. We wensen je alvast een fijne vlucht!

Download de Schiphol app

Wil jij altijd je persoonlijke reisschema bij de hand hebben? Download nu de Schiphol app gratis in de App Store of op Google Play.

Lees ook de vorige blogs

  • Een dag in het leven van… een projectcontroller

    Gepubliceerd op:

    We vroegen projectcontroller Isho Toma naar zijn functie op de afdeling Finance & Control van Schiphol en ontdekten dat het een veelzijdige rol is.

  • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

    Gepubliceerd op:

    Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.