Een dag in het leven van… een projectcontroller

Als je dacht dat werken op de financiële afdeling van Schiphol betekent dat je het grootste deel van de dag naar cijfertjes zit te staren achter je computer, dan heb je het mis. We vroegen projectcontroller Isho Toma naar zijn functie op de afdeling Finance & Control en ontdekten dat het een veelzijdige rol is waarbij je met tal van mensen samenwerkt en allerlei verschillende prioriteiten moet afwegen. Van controleren of de financiële analyses in orde zijn tot het bezoeken van bouwplaatsen om tastbaar bewijs te zien van waar het geld wordt uitgegeven, elke dag is anders. Lees verder om meer te weten te komen over deze verrassend gevarieerde baan!

Vakantiegevoel op het werk

Met een achtergrond in financiën en accountancy begon Isho op interimbasis bij verschillende bedrijven. Het duurde zes jaar voor hij besloot om bij Schiphol te blijven. “Ik dacht na over waar ik me het meest thuis voelde en welke sector me het meest interesseerde, en Schiphol was de voor de hand liggende keuze. Als kind vloog ik al vanaf Schiphol; er heerst hier een soort vakantiegevoel, zelfs als je aan het werk bent.” Ook het feit dat de luchtvaart zo’n fascinerende sector is, is voor Isho een reden om voor Schiphol te kiezen in plaats van een ander bedrijf. “Ik hou van de uitdaging die het werken voor een bedrijf met politieke belangen met zich meebrengt. Hier moeten we niet alleen voldoen aan internationale financiële regels, maar ook aan de Wet Luchtvaart. Dat geeft een extra uitdaging.”

Overtuigingskracht

Isho’s werk is een beetje anders dan dat van de gemiddelde projectcontroller, omdat hij zich volledig richt op één specifiek project: de bouw van de nieuwe A pier. Hiervoor is hij het financiële aanspreekpunt. “Het is een enorm project, er gebeurt altijd van alles. Toen ik bij Schiphol begon, ben ik fulltime op het project A pier gezet”. Isho’s werk bestaat uit het maken van financiële rapportages, het geven van advies aan projectmanagers, het helpen van collega’s op andere afdelingen bij het nemen van financiële beslissingen en uiteindelijk het zorgen voor financiële weerbaarheid. “Je moet overtuigingskracht hebben voor deze functie. Verantwoordelijk zijn voor de financiële gezondheid van het project betekent soms collega’s helpen inzien dat ze bepaalde keuzes wel of niet moeten maken.”

Midden in de actie

Wat Isho het leukste vindt aan zijn werk is dat de cijfers en getallen echt tot leven komen. Door de projectlocatie te bezoeken, ziet hij waar het geld naartoe gaat en zit hij midden in de actie. “We werken volgens maandelijkse cycli. Ik kijk naar de cijfers van de vorige maand en controleer of alles klopt. Als er meer geld is uitgegeven dan gepland, moet ik dat kunnen verklaren. Dus bezoek ik de projectlocatie om het fysieke bewijs van onze uitgaven te zien en om daar met collega’s over te praten. Als alle relevante informatie verzameld is, schrijven mijn collega en ik een rapport dat we later met de stakeholders delen. Daarna kijken we naar de komende maand.”

Gezellige sfeer

Hoewel Isho druk is met al deze taken, is het er meer dan werken alleen. ‘Wat mij het meest opviel aan de afdeling Finance & Control op Schiphol is de gezellige sfeer. We komen vaak bij elkaar om wat te drinken en mensen van alle leeftijden gaan met elkaar om. Het is ook best een internationale omgeving, dat maakt het echt interessant.” Op de vraag wat hij zou zeggen tegen iemand die overweegt te solliciteren naar een functie op de afdeling, lacht hij en zegt: “Als je houdt van een uitdaging, een omgeving waar je in een hoog tempo blijft leren en gezelligheid, dan is Finance & Control een geweldige plek.”

Isho is een van de vele collega’s die mooie verhalen te vertellen heeft over werken op de luchthaven. Houd onze social media-kanalen in de gaten voor meer blogs over een dag uit het leven van verschillende Schiphol-medewerkers.

Lees ook de vorige blogs

  • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

    Gepubliceerd op:

    Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.

  • Mag je met een gevulde drinkfles door security?

    Gepubliceerd op:

    Je gaat vliegen via Schiphol en staat met je drinkfles voor de securitycontrole. Hoe zat het ook alweer met die vloeistoffen? Mag je waterfles mee of niet?