10 boeiende historische feiten over Schiphol

Wist je dat Schiphol kort geleden 106 is geworden? Met zoveel jaar ervaring hebben we natuurlijk al het nodige gezien en bereikt. Om stil te staan bij onze lange en rijke geschiedenis hebben we een lijstje met 10 historische feiten en cijfers over onze luchthaven gemaakt. Lees verder om meer te weten te komen over ons verhaal!

  1. Schiphol begon eigenlijk als militaire vliegbasis. De allereerste vluchten ooit landden in september 1916 op Schiphol. De luchthaven bestond toen uit velden en vier houten hangars.

  2. Schiphol bevindt zich in een polder waar vroeger het Haarlemmermeer lag. Dit werd tussen 1848 en 1852 drooggelegd. De luchthaven ligt ongeveer vier meter onder de zeespiegel.

  3. De eerste passagiers vlogen in open vliegtuigen. Dat betekende dat ze een leren jas, een helm, een reddingsvest en handschoenen moesten dragen. Ook kregen ze een kruik mee om warm te blijven tijdens het vliegen!

  4. De eerste passagiersvlucht landde op 17 mei 1920 en dat betekende het begin van de burgerluchtvaart in Nederland. De vlucht kwam uit Londen. Het Verenigd Koninkrijk is tot op de dag van vandaag de populairste bestemming vanaf Schiphol voor particuliere reizigers.

  5. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog viel Schiphol in Duitse handen en werd het weer gebruikt als militaire vliegbasis. Het werd uiteindelijk volledig verwoest. Na de bevrijding in mei 1945 werd Schiphol snel herbouwd en lande het eerste passagiersvliegtuig weer in juli van dat jaar.

  6. Koningin Juliana opent op 28 april 1967 het vernieuwde Schiphol. Het ontwerp van Jan Delleart voor de nieuwe terminal was een wereldprimeur: een centrale terminal omgeven door pieren voor de afhandeling van passagiers en vracht.

  7. In 1972 werd het Hilton het eerste hotel op Schiphol. Er hebben talloze beroemdheden gelogeerd, waaronder Kofi Anan, Hillary Clinton, Charles Aznavour en Audrey Hepburn.

  8. Schiphol werd in 1978 aangesloten op het spoorwegnet met een nieuwe lijn tussen de luchthaven en Amsterdam-Zuid. Tegenwoordig is Schiphol per spoor verbonden met talloze plaatsen in het hele land en zelfs met een aantal internationale bestemmingen.

  9. De Schipholtoren op Schiphol-Centrum werd in 1991 geopend. Met 101 meter is dit de hoogste verkeerstoren van Nederland en een van de hoogste ter wereld!

  10. In 2016 vierde Schiphol haar 100ste verjaardag. In de loop van de eeuw ging de luchthaven van een oppervlakte van 16,6 hectare naar een oppervlakte van 2.800 hectare. En van het verwerken van een handjevol passagiers in de eerste jaren naar meer dan 60 miljoen in 2016!

Wil je meer weten over de geschiedenis van Schiphol? Bekijk dan onderstaande video:

Lees ook de vorige blogs

  • Een dag in het leven van… een projectcontroller

    Gepubliceerd op:

    We vroegen projectcontroller Isho Toma naar zijn functie op de afdeling Finance & Control van Schiphol en ontdekten dat het een veelzijdige rol is.

  • Ook Schiphol herdenkt met twee minuten stilte

    Gepubliceerd op:

    Eens per jaar is het 2 minuten stil op Schiphol. Want ook hier herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogssituaties.

  • Brandweer Schiphol al 75 jaar paraat

    Gepubliceerd op:

    Brandbestrijding op onze luchthaven is ontwikkeld van een zandbak en een paar handpompen tot een professionele organisatie die Schiphol 24/7 brandveilig houdt.