Goed voorbereid door security: Voor een soepele en snelle check

Iedereen wil zo snel mogelijk door de security check op Schiphol. Daarom willen wij dit proces zo comfortabel mogelijk voor je maken. Ga je op reis? Dan kun je er zelf voor zorgen dat je soepeler en sneller door de security op Schiphol gaat, door je goed voor te bereiden. Dit begint al thuis met het slim inpakken van je bagage.

Let op: vanaf 1 september 2024 mogen vloeistoffen in je handbagage alleen mee in verpakkingen van max. 100 ml

Handig inpakken

Bij de security check kijken we of je geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij je draagt. Daarvoor controleren we je handbagage en je kleding. Hoe meer je mee wilt nemen in het vliegtuig, hoe langer de controle duurt. Het is dus handig om spullen die je niet direct nodig hebt in je ruimbagage te stoppen.

Alles mag in je tas blijven

Dankzij de nieuwe CT-scans op Schiphol kan je vloeistoffen en elektronica in je handbagage laten zitten bij de securitycheck. Het blijft slim om vloeistoffen (en gels) zoveel mogelijk in je ruimbagage te stoppen. Neem ze alleen mee in je handbagage als je vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml zitten en je ze samen in een transparant zakje van maximaal 1 liter stopt. Je drinkfles mag mee in je handbagage, zorg wel dat je fles leeg is voor je door de securitycontrole gaat. Je kunt je fles na security weer vullen.

Security checklist voor reizigers

Deze checklist helpt je om zo soepel mogelijk door security te gaan:

  • Neem alleen vloeistoffen mee als die in een verpakking van maximaal 100 ml zitten. Doe al je vloeistoffen en gels in een transparant 1 liter zakje. Je mag dit zakje bij de securitycontrole in je handbagage laten zitten.
  • Ook je laptop, tablet en andere elektronica hoef je niet meer uit je handbagage te halen.
  • Leeg de zakken van je broek, trui of vest en leg alles in een bak. Je zakken moeten helemaal leeg zijn voor de scan, dus haal ook je zakdoek of andere kleine spullen eruit.
  • Trek je jas, colbert en enkelhoge schoenen uit en leg ze in een bak.
  • Volg altijd de aanwijzingen van de securitymedewerker op.

Pak één bak

Ben je aan de beurt? Pak één bak en leg eerst je jas of vest erin. Zet je handbagage hier bovenop. Klaar? Dan mag je handbagage in de bak door de CT-scan en ga je zelf door de securityscanner. Volg hierbij de aanwijzingen van de securitymedewerker.

Vliegensvlug door de securityscanner

Even door de securityscanner: het is een vast onderdeel van de securitycheck. Je bent er zó doorheen. Ga op de voetstappen staan, sta 3 seconden stil met je armen in de juiste positie en laat de scanner z’n werk doen. Het resultaat is een scan van jouw buitenkant die wordt geanalyseerd door een computer.

Check, check, dubbelcheck: fouilleren

Ontdekt de computer die verbonden is aan de scanner een voorwerp op je huid, dan fouilleert een beveiligingsmedewerker je na de scan voor de zekerheid ook handmatig. Het hoeft niet, maar je kunt in principe altijd over je hele lijf gefouilleerd worden. Misschien niet het allerleukste onderdeel van je reis, maar zo houden we onze luchthaven wel een veilige plek voor jou en alle andere reizigers. Tijdens het fouilleren kan de beveiligingsmedewerker handschoenen en een mondkapje dragen. Ook is er desinfecterende handgel aanwezig.

Omdat de sensoren op een vaste hoogte zitten, kan niet iedereen door de securityscanner. Voor onder andere rolstoelgebruikers en kleine kinderen geldt daarom een andere procedure. De beveiligingsmedewerker controleert in dat geval handmatig.

Sneller aan de beurt met Privium

Als Privium-lid krijg je voorrang in het wachtgebied voor security en ben je in een oogwenk langs de grenscontrole. Minder wachten, meer ontspannen en exclusieve aanbiedingen: dat is reizen met Privium. Een aantrekkelijk optie voor iedereen die vaker dan vier keer per jaar via Schiphol reist.

Snel door security

  • Get ready for security

    Trek laagjes kleren en lage schoenen aan en boek een tijdslot.

  • Beleef Schiphol

    Na de security check is er van alles te doen en te beleven op de luchthaven.

Veelgestelde vragen

Ziet de securityscan je naakt of is dat een fabeltje?

Nee, de scanner ziet je niet naakt. De millimetergolven gaan inderdaad door je kleding heen, maar maken geen beelden van jou als passagier. De scan wordt geanalyseerd door een computer en niet door een beveiligingsmedewerker. Het enige wat er vervolgens op het kleine computerscherm ernaast wordt getoond, is een grijs poppetje met gekleurde vlekken op de plekken waar voorwerpen zijn gevonden.

Ik wil niet door de securityscan. Wat nu?

Zeg het de beveiligingsmedewerkers bij de security check. Een van hen zal je dan volledig fouilleren zonder de securityscanner te gebruiken.

Kan ik met mijn rolstoel door de securityscanner?

Omdat de sensoren op een vaste hoogte zitten, kan niet iedereen door de securityscanner. Voor onder andere rolstoelgebruikers (en ook voor kleine kinderen) geldt daarom een andere procedure. Voor reizigers in een rolstoel is er een bredere doorgang, die ook voor kinderwagens kan worden gebruikt. De beveiligingsmedewerker controleert jou en je rolstoel vervolgens handmatig.

Moet mijn jonge kind ook door de securityscan?

Omdat de sensoren op een vaste hoogte zitten, kan niet iedereen door de securityscanner. Voor onder andere kleine kinderen (en ook voor rolstoelgebruikers) geldt daarom een andere procedure. De beveiligingsmedewerker controleert jouw kindje in jouw bijzijn handmatig.

Is de securityscan schadelijk voor mijn gezondheid?

De gebruikte technologie is niet schadelijk voor je gezondheid. Ben je zwanger of heb je bijvoorbeeld een pacemaker? Dan kun je zonder gezondheidsrisico’s door de securityscanner. Twijfel je toch? Dan mag je de beveiligingsmedewerker altijd een ‘ouderwetse’ fouillering verzoeken in plaats van de scanner.

Hoe zit het met mijn privacy tijdens de securityscan?

Je privacy is volledig gewaarborgd. De scan wordt geanalyseerd door een computer en niet door een beveiligingsmedewerker. De scanner kan ook niet door je lijf heen kijken. Er zijn daarom ook geen beelden die opgeslagen zouden kunnen worden. Ook de ruwe data wordt niet bewaard.

Hoe werkt de millimeter wave technologie die wordt gebruikt bij de securityscan?

De securityscanner werkt met technologie die gebruik maakt van millimetergolven. De golven gaan door je kleding heen en reflecteren op je huid en andere materialen zoals plastic, metaal, hout, ijzer, keramiek, et cetera. Op deze manier kan de scanner voorwerpen signaleren.

Hoe zit het met medische aandoeningen?

Zeg het de beveiligingsmedewerker als er iets lichamelijks is om rekening mee te houden. Denk dan aan: breuken, protheses, een stoma, gevoelige plekken. Heb je een niet direct zichtbare beperking en wat meer tijd nodig om prettig door de securitycontrole te gaan? Vraag dan om het speciale groene keycord bij de Assistance balie.

Worden de beelden van de securityscanner opgeslagen?

Nee, de scan wordt geanalyseerd door een computer en zet deze om in gekleurde vlekken op een grijs poppetje op het computerscherm naast de scanner. Er zijn dus geen beelden die opgeslagen zouden kunnen worden. Ook de ruwe data wordt niet bewaard.

Kan ik een vervelende ervaring rondom het fouilleren melden?

De security controle vindt respectvol en met grote zorgvuldigheid plaats. Het is misschien niet het allerleukste onderdeel van je reis, maar het is wel nodig om onze luchthaven veilig te houden voor iedereen. Heb je toch een vervelende ervaring? Dan kan je de beveiligingsmedewerker altijd ter plekke vragen om de teamleider.

Wat is het verschil tussen jullie securityscanners en bodyscanners?

De securityscanner kan niet in het lichaam kijken. De bodyscanner, die röntgenstralen gebruikt, kan dat wel. We gebruiken de bodyscanner op Schiphol alleen bij de zogenaamde 100% risicovluchten. Daarbij worden passagiers die binnenkomen op vluchten met een sterk verhoogd risico op drugssmokkel onderzocht op drugsbezit.

Ga goed voorbereid op reis