Belangrijk: Actuele informatie over het coronavirus en Schiphol

Laatste update: 7 november 2022, 12:49, Amsterdam

Deze liveblog is gesloten. De informatie die je hierop terugleest kan verouderd zijn.

Schiphol volgt de landelijke en internationale ontwikkelingen van het coronavirus op de voet. Jouw gezondheid en die van je medereizigers blijft voor ons het allerbelangrijkst. Heb je koorts of milde klachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn of een lichte hoest, blijf dan thuis. Ook vragen wij iedere reiziger van 13 jaar en ouder om een gezondheidsverklaring thuis in te vullen en mee te brengen.

Advies

Op deze liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

Bekijk alle actuele berichten over vandaag

Laatste nieuws

  • Liveblog gesloten

    Deze liveblog is gesloten. De informatie die je hierop terugleest kan verouderd zijn.

    Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij. Wil je weten of je weer op reis kan naar je favoriete bestemming? Kijk op Nederland Werelwijd voor het meeste actuele reisadvies. Houd rekening met eventuele lokale coronamaatregelen.

  • Testen voor terugreis niet meer verplicht

    Vanaf 23 maart is testen niet meer verplicht als je (terug) naar Schiphol reist. Kom je van binnen de EU/Schengenzone naar Nederland? Dan hoef je ook niet meer verplicht je test-, vaccinatie- of herstelbewijs te tonen via je digitaal coronacertificaat (QR-code). Wel geldt er nog steeds een EU-inreisverbod voor niet EU-burgers.

    Het dragen van een mondkapje blijft ongewijzigd op Schiphol. Dit betekent dat je verplicht ben je mondkapje op te zetten vanaf het moment dat je je boardingpass scant na het inchecken tot je in het vliegtuig zit. En wanneer je landt op Schiphol houd je je mondkapje op tot je de bagagehal hebt verlaten. Het advies blijft om je mondkapje ook nog te dragen op drukke plekken waar je dichtbij andere reizigers staat.

  • Coronamaatregelen op Schiphol vanaf 25 februari

    Net als in de rest van Nederland hoef je vanaf vrijdag 25 februari ook op Schiphol niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden. Toch blijft het advies om daar waar dat kan elkaar de ruimte te geven. Je komt daarom op veel plekken op onze luchthaven nog steeds maatregelen tegen die 1,5 meter afstand houden aanmoedigen.

    Ook hoef je vanaf dat moment niet meer overal een mondkapje te dragen. Het dragen van een mondkapje is alleen nog verplicht vanaf het moment dat je je boardingpass scant na het inchecken tot je in het vliegtuig zit. Andersom houd je je mondkapje op tot het moment dat je de bagagehal hebt verlaten. Het advies blijft om je mondkapje ook nog te dragen op drukke plekken waar je in de rij staat. In het vliegtuig blijft het dragen van een mondkapje verplicht.

  • Horeca weer langer open op Schiphol

    Vanaf 18 februari zijn de eet- en drinkgelegenheden voor de securitycontrole, bijvoorbeeld op Schiphol Plaza, weer geopend tot uiterlijk 01:00 uur. In het gebied na de securitycontrole gelden de reguliere openingstijden. In de horeca (tot 500 bezoekers) is het ook niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden of een mondkapje te dragen. Ditzelfde geldt voor een vaste zitplek. Wel wordt er in de horecagelegenheden voor de securitycontrole gevraagd om je coronatoegangsbewijs (CTB) te tonen voor toegang.

  • Reisadviezen gaan veranderen

    De coronasituatie in een land is niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Alle veiligheids- en gezondheidsrisico’s wegen weer mee. Dat betekent dat je binnenkort weer meer op reis kunt naar landen (buiten Europa) waar geen of weinig bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico's gelden. Dit zijn de groen en geel gekleurde landen bij de reisadviezen op Wijsopreis.nl.

    Wil je weten of je weer op reis kan naar je favoriete bestemming? Kijk op Wijsopreis.nl voor het meeste actuele reisadvies. Houd rekening met eventuele lokale coronamaatregelen.

  • Quarantaineregels bij reizen naar Nederland vanuit (zeer) hoog-risicogebieden

    Vanaf 8 februari 2022 zijn er een aantal landen toegevoegd aan de lijst met (zeer) hoog-risicogebieden. Reis je (terug) naar Schiphol vanuit een (zeer) hoog-risicogebied? Dan kan het zijn dat je bij aankomst in quarantaine moet.

    Wil je weten wat voor jouw (terug)reis naar Nederland geldt? Ga dan naar reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl en vul in uit welk land en op welke datum je naar Nederland reist. Je ziet dan wat voor jou van toepassing is en wat je moet regelen voor je aankomst op Schiphol. We raden je aan deze site regelmatig te checken tijdens je reis. Blijf tijdens je reis op de hoogte blijven van de geldende reisadvies: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

  • Check of je vaccinatie- of herstelbewijs QR-code geldig is

    Ga je binnenkort vliegen? Check dan of je vaccinatiebewijs of herstelbewijs in je digitale coronacertificaat nog geldig is. Vanaf vrijdag 4 februari 2022 is het vaccinatiebewijs 270 dagen geldig nadat je volledig gevaccineerd bent. Je herstelbewijs is 180 dagen geldig. Bekijk ook het reisadvies van het land waar je naartoe reist op Nederlandwereldwijd.nl. Het kan zijn dat er in andere landen andere regels gelden rondom je vaccinatie- of herstelbewijs.

  • Eet- en drinkgelegenheden open tot 22:00 uur

    Vanaf woensdag 26 januari zijn de eet- en drinkgelegenheden en niet-essentiële winkels voor security weer open tot uiterlijk 22:00 uur. Bij de eet- en drinkgelegenheden is het verplicht je coronatoegangsbewijs te tonen, krijg je een vaste zitplaats toegewezen en houd je 1,5 meter afstand. Het blijft mogelijk om eten en drinken af te halen na 22:00 uur. Achter de securitycontrole blijven de restaurants en winkels geopend volgens de normale openingstijden.

  • Niet-essentiële winkels op Schiphol weer geopend

    Vanaf 15 januari zijn de niet-essentiële winkels, zowel voor als achter de securitycontrole, weer geopend tot 17:00 uur. De essentiële winkels, zoals supermarkten, waren al geopend.

    Eet- en drinkgelegenheden op Schiphol Plaza, het openbare gebied, blijven gesloten. Het is nog wel mogelijk om eten en drinken af te halen. Achter de securitycontrole is de horeca, net als hiervoor, wel geopend.

  • Reisadvies Verenigde Staten aangepast vanaf 30 december 2021

    Door de toename aan coronabesmettingen wijzigt vanaf 30 december 2021 het reisadvies van de Verenigde Staten. Dit land wordt aangemerkt als een zeer hoogrisicogebied waardoor er aanvullende maatregelen gelden. Meer informatie over de laatste reisadviezen en de benodigde documenten lees je op Nederlandwereldwijd.nl of download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

    Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

  • Mondkapjes verplicht op Schiphol

    Een mondkapje dragen is verplicht op Schiphol. We vragen je een mondkapje te dragen vanaf het moment dat je de luchthaven binnenkomt totdat je geland bent op je bestemming. Of als je net geland bent op Schiphol: houd je mondkapje op vanuit het vliegtuig tot het moment dat je weer buiten staat. Tijdens het eten of drinken mag je natuurlijk je mondkapje even afzetten. Fijn als je ‘m daarna meteen weer opzet.

  • Kom op tijd en goed voorbereid

    Kerst is ook dit jaar een populaire tijd om te reizen. Ga jij ook vliegen? Dan is ons advies: kom op tijd en kom goed voorbereid. Net als jij willen meer mensen reizen. Het kan zijn dat je daardoor soms ergens moet wachten, of dat het op sommige plekken op de luchthaven drukker is. Samen met onze partners doen we er alles aan om jouw reis zo veilig en verantwoord mogelijk te laten verlopen. Maar we vragen ook jou om de coronamaatregelen te hanteren en bijvoorbeeld voldoende afstand te houden en overal op Schiphol je mondkapje te dragen. Kom op tijd, voor vluchten binnen Europa geldt het advies om twee uur van tevoren op Schiphol te zijn en voor vluchten buiten Europa drie uur van tevoren.

    Het is belangrijk om alle benodigde reis- en coronadocumenten bij je te hebben. De coronaregels kunnen per land verschillen en kort voor jouw vertrek veranderen. Bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, kun je de actuele reisinformatie opvragen. Via www.nederlandwereldwijd.nl kun je de regels per land checken. Doe dat voordat je naar Schiphol komt, zodat je goed voorbereid bent.

  • Vliegverbod vanuit zuidelijke gedeelte Afrika naar Nederland wordt opgeheven

    Het vliegverbod vanuit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Lesotho, Mozambique, Malawi, Eswatini (Swaziland) en Zimbabwe naar Nederland wordt opgeheven op woensdag 22 december, 23.59 uur. Wel zijn veel van deze landen als zeer hoog-risicogebied met een zorgwekkende virusvariant aangemerkt en blijven er aanvullende maatregelen gelden. Meer informatie hiervoor vind je op Rijksoverheid.nl.

    Heb je een vlucht geboekt? Neem dan contact op met je luchtvaarmaatschappij voor meer informatie.

  • Sluiting niet-essentiële winkels achter de securitycontrole

    Schiphol sluit vanaf woensdag 22 december de niet-essentiële winkels achter de securitycontrole tijdens de huidige algehele lockdown.

    Eet- en drinkgelegenheden achter de securitycontrole op Schiphol en andere luchthavens blijven wel open. Ook essentiële winkels achter de controle, zoals drogisterijen, blijven geopend.

    De niet-essentiële winkels en de horeca op Schiphol Plaza, het openbare gebied, zijn sinds zondagmorgen al gesloten. Het is nog wel mogelijk om eten en drinken af te halen.

  • Testen verplicht voor reizigers van buiten de EU/Schengen

    Reis je vanuit een land buiten de Europese Unie of Schengenzone naar Nederland? Dan ben je vanaf 22 december 2021 verplicht om een negatieve testuitslag bij je te hebben. Dit geldt ook voor reizigers met een vaccinatiebewijs of herstelbewijs. Laat je dus altijd testen voor je naar Nederland vliegt van buiten de EU/Schengen. Je testbewijs van een NAAT(PCR)-test mag maximaal 48 uur oud zijn voor vertrek of een antigeensneltest van maximaal 24 uur oud voor vertrek.

    Daarnaast geldt er voor reizigers uit zeer hoog-risicogebieden een quarantaineplicht, ongeacht of je over een vaccinatie- of herstelbewijs beschikt. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.

  • Sluiting winkels en horeca op Schiphol 

    Vandaag is er door de Nederlandse overheid een nieuwe lockdown aangekondigd. Schiphol blijft tijdens deze lockdown geopend. Wel gelden er nieuwe maatregelen. Vanaf zondag 19 december (05.00 uur) tot in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 sluiten alle niet essentiële winkels op Schiphol voor de securitycontrole. De Albert Heijn, drogisterijen, apotheek, het Service Point en de financiële dienstverlening blijven wel geopend. Deze winkels zijn dagelijks geopend tot 20.00 uur.

    Ook alle eet- en drinkgelegenheden vóór security (zoals op Schiphol Plaza) zijn vanaf 19 december gesloten. Het is nog wel mogelijk om eten en drinken af te halen. In het gebied na security zijn de winkels en eet- en drinkgelegenheden wel open voor reizigers.

  • Ga goed voorbereid op reis: check het reisadvies voor jouw bestemming

    Door de stijging van het aantal coronabesmettingen passen steeds meer landen nieuwe reisbeperkingen en coronamaatregelen toe. Ga je binnenkort op reis? Check dan voordat je reist wat de geldende reisbeperkingen of coronamaatregelen zijn. Die kunnen anders zijn dan in Nederland. Ga goed voorbereid op reis: bekijk hier welke maatregelen je op Schiphol kunt verwachten. Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaarmaatschappij voor meer informatie.

  • Aangepaste openingstijden winkels en horeca blijven van kracht

    De winkels en eet- en drinkgelegenheden voor de securitycontrole op Schiphol blijven tot en met vrijdag 14 januari 2022 aangepaste openingstijden hanteren. Dit betekent dat de niet-essentiële winkels en horeca voor de securitycontrole iedere dag vanaf 17:00 uur gesloten zijn. Het blijft wel mogelijk eten en drinken af te halen na sluitingstijd. Ook blijven de essentiële winkels langer open: zij sluiten dagelijks om 20:00 uur. Voor de winkels en eet- en drinkgelegenheden achter security geldt een uitzondering: zij mogen hun reguliere openingstijden aanhouden. Lees meer hierover op Rijksoverheid.nl.

    Ook blijft het verplicht om op Schiphol je mondkapje te dragen. Dat betekent dat je deze draagt vanaf je binnenkomst in de terminal. Of als je net geland bent: houd je jouw mondkapje op tot het moment dat je weer buiten staat. Geef elkaar daarnaast zo veel mogelijk de ruimte en neem buiten afscheid. Zo wordt het binnen niet te druk en kan iedereen veilig afstand houden. Take care, travel safe.

  • Aangepaste openingstijden winkels en horeca op Schiphol

    Vanaf zondag 28 november zijn de niet-essentiële winkels voor de securitycontrole, zoals op Schiphol Plaza, iedere dag vanaf 17:00 uur gesloten. De essentiële winkels blijven langer lopen. Zij sluiten iedere dag om 20:00 uur. Voor de essentiële en niet-essentiële winkels achter security geldt een uitzondering: zij mogen hun reguliere openingstijden aanhouden.

    Alle restaurants voor de securitycontrole zijn ook na 17:00 uur gesloten. Het blijft dan nog wel mogelijk om eten en drinken af te halen. Restaurants na de securitycontrole zijn hiervan uitgezonderd en mogen hun reguliere openingstijden aanhouden. Ook is het verplicht je coronatoegangsbewijs te tonen en om 1,5 meter afstand te houden in de restaurants.

  • Panoramaterras gesloten

    Vanwege de huidige coronamaatregelen wordt het Panoramaterras per zondag 14 november gesloten. Via onze website en social kanalen houden we je op de hoogte van de laatste updates.

    Wil je toch komen spotten? Langs de Polderbaan en de Buitenveldertbaan liggen twee spottersplaatsen. Hier heb je van dichtbij een fantastisch uitzicht op de starts en landingen van veel vliegtuigen. Je kunt de spottersplaatsen gratis gebruiken. Meer informatie over deze spottersplekken lees je op onze website.

  • Nieuwe coronamaatregelen op Schiphol

    Vanaf zaterdag 13 november 18.00 uur gelden er aangescherpte coronamaatregelen in Nederland. Dit betekent ook wat voor jouw reis via Schiphol. We hebben de maatregelen hieronder voor je op een rij gezet.

    Afstand houden
    Vanaf aanstaande zaterdag is de 1,5 meter maatregel weer van kracht. Ook op Schiphol vragen je elkaar de ruimte te geven. Op sommige momenten, bijvoorbeeld bij de security- en paspoortcontrole, kan het drukker zijn. Op deze momenten kunnen we je vragen om dichter bij elkaar te staan. Daarom is het op heel Schiphol verplicht jouw mondkapje te dragen en vragen we iedereen zoveel mogelijk afstand te houden.

    Winkels en horeca
    Wil je gebruikmaken van een eet-of drinkgelegenheid op onze luchthaven? Vanaf zaterdag 13 november zijn de restaurants en essentiële winkels voor security, bijvoorbeeld op Schiphol Plaza, iedere dag na 20.00 uur gesloten. Het blijft na dit tijdstip nog wel mogelijk om eten en drinken af te halen. Achter de securitycontrole blijven de restaurants en winkels wel open na 20.00 uur. Voor de securitycontrole zijn de niet essentiële winkels vanaf 18.00 uur gesloten.

    Ophalers/wegbrengers
    Wegbrengers en/of ophalers zijn voor nu helaas niet welkom in de terminal. Wanneer je iemand ophaalt of wegbrengt, vragen we je om afscheid te nemen op de Kiss & Ride of met elkaar af te spreken bij P1 kort parkeren. Zo wordt het binnen niet te druk en kan iedereen veilig afstand houden.

  • Reisadvies Verenigde Staten aangepast

    Volledig gevaccineerde reizigers mogen vanaf vandaag (8 november 2021) weer op reis naar de Verenigde Staten. Let op: naast je vaccinatiebewijs ben je ook verplicht om een negatieve Covid-testuitslag te laten zien voordat je aan boord gaat. Meer informatie over de laatste reisadviezen en de benodigde documenten lees je op Nederlandwereldwijd.nl of download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

    Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

  • Geen vliegverkeer tussen Marokko en Nederland

    Vanaf donderdag 21 oktober 00:00 uur ’s nachts zijn er geen vluchten meer tussen Marokko en Nederland. Vanwege het coronavirus is het vliegverkeer voor onbepaalde tijd stopgezet door de Marokkaanse autoriteiten. Vlieg je binnenkort van of naar Marokko? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

  • Versoepeling coronamaatregelen op Schiphol, coronatoegangsbewijs nodig voor deel van horeca

    Net als in de rest van Nederland hoef je vanaf zaterdag 25 september ook op Schiphol niet meer verplicht 1,5 meter afstand te houden. Toch blijft het advies om daar waar dat kan elkaar de ruimte te geven. Je komt daarom op veel plekken op onze luchthaven nog steeds maatregelen tegen die 1,5 meter afstand houden aanmoedigen.

    Ook het dragen van een mondkapje is vanaf deze datum niet meer overal verplicht. We vragen je alleen nog je mondkapje op te zetten vanaf het moment dat je je boardingpass scant tot je in het vliegtuig zit. Andersom houd je je mondkapje op tot het moment dat je de bagagehal hebt verlaten.

    Wil je gebruikmaken van een eet-of drinkgelegenheid op onze luchthaven? Je bent van harte welkom. Vanaf 25 september moet je bij een bezoek aan de horeca vóór de securitycontrole, bijvoorbeeld op Schiphol Plaza, wel een coronatoegangsbewijs tonen voor toegang. Achter de securitycontrole is dit bewijs niet nodig.

  • Quarantaineplicht vervalt voor gevaccineerde reizigers uit zeer hoogrisicogebieden

    Vanaf 22 september veranderen de quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Wanneer je gevaccineerd bent en naar Nederland reist vanuit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoef je niet meer verplicht in quarantaine. Wel blijft het verplicht om een negatieve COVID-testuitslag te laten zien als je (terug) reist uit een van deze landen. Dit geldt voor iedere reiziger vanaf 12 jaar, ook als je gevaccineerd bent.

    Bereid je reis goed voor en kijk voor vertrek op: wijsopreis.nl en reizentijdenscorona.nl.

  • Verplicht testen en quarantaineplicht voor reizigers uit o.a. de Verenigde Staten

    Reis je binnenkort vanuit de Verenigde Staten, Kosovo, Israël, Montenegro of Noord-Macedonië naar Schiphol? Vanaf 4 september ben je dan verplicht om direct na aankomst in Nederland in quarantaine te gaan.

    Vanaf 6 september moet je ook voor je (terug)reist uit een van deze landen een negatieve COVID-testuitslag laten zien. Dit is verplicht voor iedere reiziger vanaf 12 jaar, ook als je gevaccineerd bent. Je mag een negatieve NAAT(PCR)-testuitslag tonen die bij het boarden voor het vertrek naar Nederland maximaal 48 uur oud is. Of je kan een uitslag van een negatieve antigeen-sneltest laten zien die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland is afgenomen.

    Check wat voor jou van toepassing is op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

  • Uitdelen zelftesten bij aankomst op Schiphol verlengd

    Ook in augustus en september delen medewerkers van de GGD Kennemerland gratis COVID-19 zelftesten uit aan reizigers die aankomen op Schiphol. Deze coronatest kun je bij thuiskomst afnemen. Je kunt de zelftesten ophalen bij de bagagehal of bij de mobiele GGD-balies in de aankomsthal. Bij een aantal vluchten staan medewerkers van GGD Kennemerland direct bij de gate om de zelftesten uit te delen.

    Lees meer over zelftesten op Rijksoverheid.nl.

  • Gratis testen op corona in augustus en september

    Heb je voor jouw bestemming een negatieve COVID-testverklaring nodig? Ook in augustus en september kun je je gratis laten testen op corona als je vliegt vanaf Schiphol. Op testenvoorjereis.nl kan je 5 dagen voor vertrek een afspraak maken bij een aangesloten testlocatie. De gratis test is ook beschikbaar voor buitenlandse reizigers die vanuit Nederland naar een ander land vliegen.

  • Test-, vaccinatie- of herstelbewijs verplicht voor terugreis vanuit gele en oranje landen

    Vlieg je vanuit een EU- of Schengenland (terug) naar Schiphol? Kijk dan op Nederlandwereldwijd.nl wat het reisadvies is van het land of gebied waar je vandaan reist. Heeft het land een geel of oranje reisadvies? Dan ben je verplicht een negatieve testverklaring of een geldig vaccinatiebewijs te laten zien. Inwoners van de EU mogen ook reizen met een herstelbewijs. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

    Reis je van buiten de Europese Unie naar Nederland, dan ben je altijd verplicht om een negatieve testverklaring of een vaccinatiebewijs te laten zien. EU-inwoners kunnen gebruik maken van het digitale coronacertificaat.

    Naast de kleurcode van het reisadvies kijk je ook naar het risiconiveau van het land waar vandaan je vertrekt naar Nederland. Voor hoge risiconiveaus gelden aanvullende maatregelen. Meer hierover vind je op Rijksoverheid.nl.

    Check regelmatig of het reisadvies en het risiconiveau van jouw bestemming wijzigt via Nederlandwereldwijd.nl. Of gebruikt de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

  • Vaccinatiebewijs Janssen vaccin pas geldig na 4 weken

    Ga je vliegen en wil je gebruik maken van je vaccinatiebewijs? Houd er dan rekening mee dat wanneer je na 14 augustus het Janssen vaccin hebt gehad, je vaccinatiebewijs in Nederland pas geldig is vier weken (28 dagen) nadat je gevaccineerd bent. Deze regel gaat in op zaterdag 14 augustus. Ben je vóór 14 augustus met Janssen gevaccineerd, dan is de vaccinatie na twee weken (14 dagen) geldig. Lees meer over het vaccinatiebewijs op Rijksoverheid.nl.

  • Vaccineren zonder afspraak mogelijk voor reizigers bij Schiphol

    Vanaf woensdag 28 juli biedt GGD Kennemerland reizigers, inwonend in Nederland, de mogelijkheid om zich bij terugkomst op Schiphol zonder afspraak te laten vaccineren bij de test- en vaccinatiestraat op P4. Je kunt zelf naar de vaccinatielocatie rijden of gebruik maken van de gratis pendeldienst. Deze staat klaar op halte A15 nabij het Jan Dellaertplein op Schiphol. De vaccinatielocatie is maandag, dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag geopend van 10.00 tot 16.00. En op woensdag en vrijdag van 13.30 tot 19.30.

    Meer informatie over vaccineren vind je op de website van de Rijksoverheid.

  • Check of je moet testen voor je terugreis (binnen EU)

    Reis je op of na 8 augustus vanuit een EU-land (terug) naar Schiphol? Check dan of het land waar je vandaan reist een geel reisadvies heeft. Je kunt dit zien op Nederlandwereldwijd.nl. Is dit het geval, dan ben je verplicht een negatieve testverklaring of een vaccinatie- of herstelbewijs te laten zien. Heeft het land een oranje reisadvies? Dan ben je ook verplicht dit te laten zien. Dit geldt voor alle reizigers vanaf 12 jaar.

    Wordt jouw land met oranje reisadvies aangemerkt als zeer hoog-risicogebied en is er een zorgwekkende virusvariant? Dan moet je voor je (terug)reis een dubbele negatieve testuitslag kunnen tonen van een PCR-test die maximaal 48 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen en een antigeen-sneltest maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland afgenomen. Ook ben je verplicht een quarantaineverklaring in te vullen en ga je na aankomst op Schiphol direct thuis in quarantaine.

    De reisadviezen kunnen tijdens je reis veranderen. Wil je op de hoogte blijven? Check regelmatig Nederlandwereldwijd.nl en download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

  • Test-, herstel- of vaccinatiebewijs verplicht voor reizen naar Schiphol van buiten de EU

    Reis je van buiten de Europese Unie (terug) naar Schiphol? Dan ben je vanaf 8 augustus verplicht om een negatieve testverklaring of een vaccinatie- of herstelbewijs te laten zien in print of op je mobiel je (digitaal coronacertificaat in CoronaCheck app). Ben je geen inwoner van de EU, dan ben je verplicht een negatieve testverklaring of een vaccinatiebewijs te tonen; een herstelbewijs is niet voldoende. Dit geldt voor reizen vanuit alle landen die niet tot de Europese Unie behoren, dus voor landen die vernoemd staan op de EU-veiligelandenlijst en hoog risico-landen.

    Voor reizigers vanuit zeer hoog-risicogebieden buiten de EU is een dubbel negatief testresultaat en een quarantaineverklaring verplicht. Hierbij geldt dat je een testuitslag van een PCR-test die maximaal 48 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen en een antigeen-sneltest die maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland afgenomen moet kunnen tonen. Na aankomst op Schiphol ga je direct thuis in quarantaine.

  • Check of je een sneltest kan doen voor je reis

    In juli en augustus 2021 kun je je gratis laten testen op corona via testenvoorjereis.nl. Voordat je je laat testen is het handig om eerst te checken wat de testeisen zijn van het land waar je naartoe reist. Vaak is een antigeen-sneltest voldoende en daarvan heb je de uitslag al binnen 3 uur. Doe je een NAAT(PCR)-test dan moet je langer op de uitslag wachten. Het is vervelend als je je vlucht mist, omdat je testuitslag nog niet binnen is. Kijk voor meer informatie op testenvoorjereis.nl.

  • Test- en vaccinatieregels bij reizen naar Nederland vanuit (zeer) hoog-risicogebieden

    Reis je (terug) naar Schiphol vanuit een (zeer) hoog-risicogebied? Dan is het vanaf zaterdag 17 juli 2021 verplicht om je te laten testen voor je naar Nederland vertrekt als je laatste vaccinatie korter dan 14 dagen geleden was. Je vaccinatiebewijs in je digitaal coronacertificaat – QR-code op je mobiel of in print – is namelijk pas geldig 14 dagen nadat je volledig gevaccineerd bent. Deze testverplichting geldt alleen voor reizen vanuit een hoog- of zeer hoog-risicogebied. Voor reizen van buiten de Europese Unie is dit vanaf 24 juli ook verplicht. Houd dan wel rekening met het inreisverbod voor niet-EU burgers bij reizen naar Nederland vanuit (zeer) hoog-risicogebieden.

    Wil je weten wat voor jouw (terug)reis naar Nederland geldt? Ga dan naar reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl en vul in uit welk land en op welke datum je naar Nederland reist. Je ziet dan wat voor jou van toepassing is en wat je moet regelen voor je aankomst op Schiphol. We raden je aan deze site regelmatig te checken tijdens je reis. Blijf tijdens je reis op de hoogte blijven van de geldende reisadvies: download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane.

  • GGD Kennemerland deelt zelftesten uit op Schiphol

    Vanaf woensdag 14 juli delen medewerkers van de GGD Kennemerland gratis COVID-19 zelftesten uit aan reizigers die aankomen op Schiphol. Deze test neem je thuis af. Je kunt de zelftesten ophalen vlak voor de bagage reclaim of bij de mobiele GGD balie in de aankomsthal. Bij een aantal vluchten staat de GGD Kennemerland direct bij de gate om de zelftests uit te delen.

    Zelftesten zijn een extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het kan zijn dat er een besmetting heeft plaatsgevonden terwijl je op reis was. Door zelftesten te gebruiken kunnen besmettingen eerder opgespoord worden.

    Meer informatie over zelftesten lees je op de site van de Rijksoverheid.

  • Vaccinatiebewijs is pas geldig 14 dagen na vaccinatie

    Vlieg je binnen de Europese Unie of naar een Schengenland? Dan kun je gebruik maken van het digitaal coronacertificaat (QR-code) om te bewijzen dat je gevaccineerd, negatief getest of recent hersteld bent van corona. Gebruik je de QR-code als bewijs van vaccinatie, houd er dan rekening mee dat je vaccinatiebewijs pas geldig is 14 dagen nadat je volledig gevaccineerd bent. Lees hier meer over het coronacertficaat.

  • Quarantaineverklaring verplicht bij reizen vanuit een zeer hoog-risicogebied

    Reis je naar of via Nederland vanuit een zeer hoog-risicogebied? Dan is een quarantaineverklaring verplicht, ongeacht of je overstapt of in Nederland blijft. Download de quarantaineverklaring en print ‘m uit, zodat je het formulier kan invullen en ondertekenen. Vanaf 21 juli kan je ook het digitale formulier gebruiken op quarantaineverklaring.rijksoverheid.nl. Je luchtvaartmaatschappij kan je vragen deze verklaring te laten zien of je verzoeken deze verklaring in te leveren. Daarom moet je de quarantaineverklaring tijdens je reis uitgeprint bij je hebben.

    Wil je weten of je in quarantaine moet en welke richtlijnen voor jou gelden? Doe dan de check op reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl.

  • Mondkapjes blijven verplicht op Schiphol

    Ondanks de versoepelingen in de Nederlandse coronamaatregelen blijft het dragen van een mondkapje verplicht op Schiphol. Zet je mondkapje dus op zodra je de luchthaven binnenkomt, dankjewel!

  • Gratis coronatest in juli en augustus

    Vlieg je vanaf Schiphol in juli of augustus? En heb je voor jouw bestemming een negatieve COVID-testverklaring nodig? Dan kan je je gratis laten testen bij een aangesloten testlocatie. Maak 5 dagen voor vertrek een afspraak via testenvoorjereis.nl. Dit geldt ook voor buitenlandse reizigers die vanuit Nederland naar een ander land reizen.

  • Op reis met het Europese coronacertificaat

    Vanaf vandaag (1 juli) kan je vrij reizen binnen de Europese Unie (met uitzondering van Ierland) en naar Schengenlanden met het digitaal coronacertificaat. Dit is het bewijs dat je:

    • gevaccineerd bent of;
    • recent negatief getest bent of;
    • onlangs hersteld bent van corona.

    In Nederland is het digitaal coronacertificaat onderdeel van de CoronaCheck app. Ga naar coronacheck.nl om de app te downloaden en je gegevens toe te voegen. Hier vind je meer informatie over hoe het digitaal coronacertificaat werkt op Schiphol.

    Bij je luchtvaartmaatschappij kan je nagaan of je voor jouw vlucht het coronacertificaat op je mobiel of in print kunt gebruiken.

  • Check het reisadvies voor jouw bestemming

    Op donderdag 1 juli krijgen een aantal Europese landen zoals Denemarken en Zweden een geel reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl. Dit betekent dat je weer op vakantie mag naar deze landen. Check wel voordat je reist wat de geldende reisbeperkingen of coronamaatregelen zijn. Die kunnen anders zijn dan in Nederland.

    We adviseren je daarom altijd het volledige reisadvies voor jouw bestemming te checken en tijdens je reis ook de reisadviezen in de gaten te houden. Ga goed voorbereid op reis: bekijk hier welke maatregelen je op Schiphol kunt verwachten.

  • Geel reisadvies voor Frankrijk en andere landen

    Op donderdag 24 juni krijgen weer meer landen een groen of geel reisadvies. Het gaat onder andere om Frankrijk, en delen van België en Griekenland. Dit betekent dat je weer op reis kan naar deze en andere landen waar geen of weinig bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico's gelden.

    Houd wel Nederlandwereldwijd.nl in de gaten, want het kan zijn dat het reisadvies voor je bestemming verandert. Op deze website vind je ook meer informatie over de coronamaatregelen die ieder land hanteert. Ga goed voorbereid op reis: check hier welke maatregelen je op Schiphol kunt verwachten.

  • Opheffing inreisverbod

    Inwoners van Albanië, Libanon, Noord Macedonië, Servië, Taiwan en de Verenigde Staten zijn binnenkort weer welkom in Nederland. Het kabinet heeft besloten dat vanaf 24 juni 2021 het inreisverbod voor deze landen wordt opgeheven. Voor landen buiten de Europese Unie/het Schengengebied met een laag COVID-19-risico geldt geen EU-inreisverbod. De lijst met veilige landen vind je op de site van de Rijksoverheid.

  • Introductie CoronaCheck app

    Vanaf 1 juli kun je als Nederlandse reiziger gebruik maken van de Coronacheck App als je op reis gaat naar EU-landen en naar Schengen landen. Met de CoronaCheck App toon je jouw coronabewijs (QR-code) waarin staat dat je:

    • (volledig) gevaccineerd bent of;
    • recent negatief getest bent of;
    • onlangs zelf corona hebt gehad.

    De QR-code die in de app wordt aangemaakt kun je op Schiphol op je mobiel of uitgeprint laten zien. Wil je liever geen gebruik maken van de app? Dat kan. De app is niet verplicht. Je mag ook met een ander geldig negatief testbewijs of vaccinatiebewijs op reis, als het aan de gestelde voorwaarden van het land van jouw bestemming voldoet. Je moet altijd de Nederlandse gezondheidsverklaring invullen. Meer informatie over de CoronaCheck App vind je op: www.coronacheck.nl

    Let op: check voor je reis wel altijd welke regels er voor jouw bestemming gelden via www.nederlandwereldwijd.nl Zo ga je altijd goed voorbereid op reis.

  • Mondkapjes blijven verplicht op Schiphol

    Het dragen van een mondkapje blijft verplicht op de luchthaven en in het vliegtuig. Dat betekent dat je deze draagt vanaf je binnenkomst in de terminal. Of als je net geland bent: houd je jouw mondkapje op tot het moment dat je weer buiten staat.

  • Steeds meer landen krijgen geel reisadvies

    Vanaf woensdag 9 juni krijgen weer meer landen een groen of geel reisadvies. Dit betekent dat je weer op reis kan naar meer landen waar geen of weinig bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico's gelden.

    Wil je weten of je weer naar je favoriete bestemming kan? Kijk op Nederlandwereldwijd.nl voor het meeste actuele reisadvies. Op onze website lees je alles over de maatregelen die je op Schiphol kunt verwachten. Zo ga je goed voorbereid op reis.

  • Eet- en drinkgelegenheden zijn weer open

    Sinds zaterdag 5 juni zijn de meeste eet- en drinkgelegenheden op Schiphol weer geopend. Wel zijn er nog maatregelen van kracht, zoals verplichte vaste zitplaatsen en maximaal vier personen aan een tafel op 1,5 meter afstand, tenzij je uit hetzelfde huishouden komt. De openingstijden kunnen soms afwijken. Bekijk de actuele openingstijden per gelegenheid op de Eten & Drinken pagina.

  • Geen testverplichting transferpassagiers

    Vanaf 1 juni zijn transferpassagiers die via Schiphol reizen uitgezonderd van de negatieve testverplichting. Blijf je tijdens je overstap op Schiphol? Dan heb je geen nieuwe negatieve COVID-19-testuitslag nodig. De testuitslag blijft geldig tijdens de overstap en mogelijke vertraging. Verlaat je Schiphol tijdens je overstap? Dan telt dit als een nieuwe reis en is het wel verplicht om een nieuwe negatieve testuitslag te kunnen tonen.

    Alle actuele informatie over dit onderwerp lees je op de site van de Rijksoverheid.

  • Quarantaineplicht en twee negatieve testen vervangen vliegverbod

    Het vliegverbod op passagiersvluchten naar Nederland vanuit verschillende landen wereldwijd is vanaf 1 juni vervangen voor een quarantaineplicht en twee negatieve testen (verplichte negatieve NAAT(PCR)-testuitslag en een sneltest voor vertrek). Het gaat specifiek om vluchten uit Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela en India. Het EU-inreisverbod blijft nog wel van kracht voor deze landen.

    Voor meer informatie over reizen en het coronavirus kun je terecht op de website nederlandwereldwijd.nl

  • Moet in ik quarantaine na mijn reis?

    Vanaf 1 juni 2021 is thuisquarantaine verplicht als je na een verblijf in bepaalde landen (terug) naar Nederland reist. Deze verplichting geldt ook als je gevaccineerd bent.

    Via de Quarantaine Reischeck kun je zien of thuisquarantaine, een negatieve test en/of een quarantaineverklaring nodig zijn voor jouw reis. Meer informatie lees je op de site van de Rijksoverheid.

  • Verlenging vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit verschillende landen

    Het vliegverbod op passagiersvluchten naar Nederland vanuit verschillende landen wereldwijd is verlengd tot 1 juni. Het gaat specifiek om vluchten uit Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela en India. Het vliegverbod blijft van kracht tot de verplichte quarantaine voor reizigers is geregeld. Er zijn enkele uitzonderingen op het vliegverbod, op de website van Rijksoverheid kun je hier meer over lezen.

    Mocht je van of naar bovenstaande landen vliegen, dan adviseren wij je contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij. Voor meer informatie over reizen en het coronavirus kun je terecht op de website Wijsopreis.nl.

  • Negatief reisadvies vervalt per 15 mei

    Op zaterdag 15 mei vervalt het negatief reisadvies en daarmee de oproep van het kabinet om niet naar het buitenland te reizen tenzij strikt noodzakelijk. Dit betekent dat vanaf zaterdag je weer op reis kan naar landen waar geen of weinig bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico's gelden. Dit zijn de groen en geel gekleurde landen bij de reisadviezen op Wijsopreis.nl.

    Wil je weten of je weer op reis kan naar je favoriete bestemming? Kijk op Wijsopreis.nl voor het meeste actuele reisadvies.

    We helpen je graag met de voorbereiding voor je vlucht. Hier kun je alvast lezen wat je kunt verwachten aan coronamaatregelen, zoals testen, de gezondheidsverklaring en mondkapjes. Zo heb je voor veel reisbestemmingen een negatieve COVID-testuitslag nodig. Bekijk wat voor jouw reis nodig is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij. Het is belangrijk dat je je laat testen voor je naar de luchthaven vertrekt. Kijk van tevoren ook goed hoe lang je testresultaat geldig is.

  • Verlenging vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit verschillende landen

    Het vliegverbod op passagiersvluchten naar Nederland vanuit verschillende landen wereldwijd is verlengd tot 15 mei. Het gaat specifiek om vluchten uit Zuid-Afrika, Dominicaanse Republiek, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela. Het vliegverbod blijft van kracht tot de verplichte quarantaine voor reizigers is geregeld. Er zijn enkele uitzonderingen op het vliegverbod, op de website van Rijksoverheid kun je hier meer over lezen.

    Mocht je van of naar bovenstaande landen vliegen, dan adviseren wij je contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij. Voor meer informatie over reizen en het coronavirus kun je terecht op de website van Nederland Wereldwijd.

  • Opening teststraat P30E

    Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag nodig. Bekijk wat voor jouw reis nodig is bij het reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl of informeer hiernaar bij je luchtvaartmaatschappij. Het is belangrijk dat je je laat testen voor je naar de luchthaven vertrekt. Kijk van tevoren goed hoe lang je testresultaat geldig is. Het is ook mogelijk om op Schiphol een sneltest te doen. Hiervoor kun je naar de drive-through op P30E. Je kunt hier met eigen vervoer doorheen (auto, fiets, OV). Dit kan alleen op afspraak, ga hiervoor en voor meer informatie naar Test2fly.amsterdam.

  • Vliegverbod voor passagiersvluchten uit India

    Als gevolg van de ontwikkelingen rondom het coronavirus geldt er vanaf maandag 26 april, 18.00 een vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit India naar Nederland. Het vliegverbod geldt in ieder geval tot 1 mei, 00.01 uur.

    Reizigers die komende dagen een vlucht gepland hebben staan uit of richting India adviseren wij om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Voor meer vragen over reizen en het coronavirus, bekijk de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • Winkels en terrassen op Schiphol open per 28 april

    In de persconferentie van de Nederlandse overheid is aangekondigd dat vanaf 28 april de winkels en buitenterrassen weer onder voorwaarden open mogen. Ook zal de avondklok per 28 april worden afgeschaft.

    Dit betekent dat op Schiphol alle winkels vanaf 28 april weer open zijn, zowel voor als na security. Winkelen kan weer zonder afspraak, maar er geldt een maximaal aantal klanten per winkel. Niet-essentiële winkels mogen open zijn tussen 6.00 en 20.00 uur. Op Schiphol zijn essentiële winkels zoals supermarkten, drogisterijen, de apotheek, Service Point (Plaza), Seal & Go en financiële dienstverleners zoals banken geopend volgens de normale openingstijden

    De buitenterrassen van Café Rembrandt en La Place mogen vanaf 28 april weer gasten ontvangen tussen 12:00 – 18:00 uur. Hier geldt een maximaal van twee gasten of één huishouden per tafel en een zitplaats is verplicht. Wil je het terras bezoeken, dan kan je ter plekke een tafel reserveren.

    De avondklok waardoor je tussen 22:00 - 04:30 uur niet buiten op straat mocht zijn, komt op 28 april om 04.30 te vervallen.

  • Test voor vertrek naar Schiphol

    Land je op Schiphol vanuit een hoog-risicogebied (een land of streek dat een rood of oranje reisadvies heeft op NederlandWereldwijd.nl)? Dan is het verplicht om een negatieve testuitslag van een NAAT-test bij je te hebben, die maximaal 24 uur oud is als je aan boord gaat. Dit mag ook een sneltest zijn die maximaal 24 uur oud is als je het vliegtuig instapt in combinatie met een negatieve NAAT-testuitslag die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland.

    Lees meer over deze testen op Rijksoverheid.nl

  • Negatief reisadvies en avondklok verlengd

    Op 23 maart is in de persconferentie aangekondigd dat het eerdere reisadvies in Nederland wordt verlengd tot en met 15 mei 2021. De avondklok wordt verlengd tot en met 20 april 2021 maar, zal op woensdag 31 maart één uur later ingaan, namelijk om 22:00 uur.

    Dit reisadvies betekent dat Nederlanders dringend worden geadviseerd tot die tijd niet naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. De verlengde avondklok betekent dat je tussen 21:00 en 04:30 uur niet buiten op straat mag zijn.

    Schiphol blijft, ook tijdens de uren waarop de avondklok van kracht is, open voor noodzakelijke passagiersvluchten, vrachtvluchten, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. Aankomende reizigers mogen op vertoon van een geldig ticket ook in de periode dat de avondklok geldt naar huis reizen. Kom je tijdens de avondklok naar Schiphol omdat je een noodzakelijke reis gaat maken? Dan heb je een eigen verklaring en een geldig ticket nodig.

  • Reisadvies verlengd: Reis alleen als het noodzakelijk is

    Op 8 maart is aangekondigd dat de eerdere reisadvies in Nederland wordt verlengd tot en met 15 april 2021. Op 23 maart, op de volgende persconferentie, komt er een reisadvies voor de periode hierna.

    Wat betekent dit voor Schiphol?

    Het negatieve reisadvies van de overheid blijft tot en met 15 april van kracht. Dit betekent dat Nederlanders het dringende advies krijgen om tot die tijd niet naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Wij wijzen de reizigers op dat advies en vragen hen die verantwoordelijkheid te nemen. Schiphol blijft wel open voor passagiersvluchten, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen.

  • Opheffing vliegverbod Verenigd Koninkrijk

    Vanaf 00.01 uur (9 maart) is het vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk opgeheven. Reis je vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Schiphol, zorg dan dat je de vereiste negatieve testresultaten kunt tonen. Bij aankomst in Nederland geldt het dringende advies om 10 dagen in quarantine te gaan. Bekijk hier meer informatie over quarantine en testen.

  • Welke test heb ik nodig om naar Nederland te kunnen reizen?

    Arriveer je uit een hoog risico gebied per vliegtuig in Nederland? Dan is het op dit moment verplicht om twee negatieve testuitslagen te laten zien. Per 3 maart 2021 mag dit ook één negatieve NAAT-test zijn, van maximaal 12 uur oud bij het boarden. Meer informatie hierover lees je op de site van de Rijksoverheid.

    Hoe lang van tevoren moet ik een test doen?

    Optie 1: Bij het aan boord gaan van het vliegtuig ben je in het bezit van een negatieve antigeensneltest van maximaal 4 uur oud en een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland.

    Optie 2: Je bent in het bezit van één negatieve NAAT-test, van maximaal 12 uur oud bij het boarden.

    Welke test heb ik nodig om naar het buitenland te kunnen reizen?

    We adviseren je om hiervoor de reisadviezen van de Rijksoverheid te raadplegen via www.nederlandwereldwijd.nl

  • Avondklok verlengd

    De in Nederland geldende avondklok is verlengd tot maandag 15 maart. Dit betekent dat je tot deze datum tussen 21:00 en 04:30 uur niet buiten op straat mag zijn.

    Schiphol blijft ook tijdens de uren waarop de avondklok van kracht is open voor noodzakelijke passagiersvluchten, vrachtvluchten, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. Aankomende reizigers mogen op vertoon van een geldig ticket ook in de periode dat de avondklok geldt naar huis reizen.

    Kom je tijdens de avondklok naar Schiphol omdat je een noodzakelijke reis gaat maken? Dan heb je een Eigen verklaring en een geldig ticket nodig. Het maakt hierbij niet uit of je met eigen vervoer of met het OV reist.

    We wijzen je er verder graag op dat het tijdens de uren van de avondklok niet is toegestaan om iemand op te halen van of weg te brengen naar Schiphol. Als alternatief kunnen reizigers gebruikmaken van eigen vervoer en parkeren op Schiphol of reizen per taxi en het OV.

  • Nieuwe testlocatie antigeentest Bonaire

    Vanaf woensdag 10 februari is maximaal 4 uur voor vertrek naar Bonaire een antigeentest verplicht. Dit is een additionele test op de negatieve PCR-test die maximaal 72 uur van te voren afgenomen moet worden.

    Samen met Airport Medical Services faciliteert Schiphol een sneltest locatie voor reizigers die vanaf Schiphol naar Bonaire vertrekken. Voor deze reizigers is een nieuw ingerichte teststraat dagelijks geopend van 07:00- 11:00 uur. Deze teststraat bevindt zich in Vertrekhal 1. Het maken van een afspraak voor het afnemen van de sneltest is verplicht. Dit kan via de website: Test2fly

  • Impact avondklok op jouw reis van of naar Schiphol

    In Nederland geldt vanaf 23 januari 2021 een avondklok. Dit betekent dat je tussen 21:00 en 04:30 uur niet buiten op straat mag zijn. Wat betekent dit voor jouw reis van of naar Schiphol?

    Schiphol blijft ook tijdens de uren waarop de avondklok van kracht is open voor noodzakelijke passagiersvluchten, vrachtvluchten, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. Aankomende reizigers mogen op vertoon van een geldig ticket ook in de periode dat de avondklok geldt naar huis reizen.

    Kom je tijdens de avondklok naar Schiphol omdat je een noodzakelijke reis gaat maken? Dan heb je een Eigen verklaring en een geldig ticket nodig. Het maakt hierbij niet uit of je met eigen vervoer of met het OV reist.

    We wijzen je er verder graag op dat het tijdens de uren van de avondklok niet is toegestaan om iemand op te halen van of weg te brengen naar Schiphol. Als alternatief kunnen reizigers gebruikmaken van eigen vervoer en parkeren op Schiphol of reizen per taxi en het OV.

  • Vliegverbod voor passagiersvluchten vanuit verschillende landen

    Vanaf 23 januari geldt er een verbod op passagiersvluchten naar Nederland vanuit verschillende landen wereldwijd. Het gaat om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Kaapverdië, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, Venezuela en de Dominicaanse Republiek. Het vliegverbod blijft van kracht tot de verplichte quarantaine voor reizigers is geregeld. Er zijn enkele uitzonderingen op het vliegverbod, dat bijvoorbeeld niet geldt voor medisch personeel. Op de site van Rijksoverheid kun je hier meer over lezen.

    Vlieg jij de komende tijd van of naar een van de bovenstaande landen? Dan adviseren we je contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij. Voor meer informatie over reizen en het coronavirus kun je terecht op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • Ook negatieve sneltest verplicht voor reizigers die naar Schiphol vliegen

    Reizigers die met het vliegtuig naar Schiphol komen, moeten vanaf 23 januari beschikken over een direct voor vertrek afgenomen negatieve antigeen-sneltest of LAMP-test. Dit geldt ook voor reizigers die overstappen op Schiphol.

    De antigeen-sneltest mag maximaal 4 uur oud zijn als je aan boord van het vliegtuig gaat en komt bovenop de al langer verplichte negatieve PCR-test van hooguit 72 uur oud. Je kunt er ook voor kiezen een zogenaamde LAMP-test te doen. Ook deze mag hooguit 4 uur oud zijn bij het boarden, een PCR-test is hierbij niet nodig. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

    Na aankomst in Nederland moet je 10 dagen in quarantaine. Na 5 dagen kun je een test laten doen. Is deze negatief en heb je geen klachten? Dan kan je de quarantaine beëindigen. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij de GGD.

    Overigens blijft het negatieve reisadvies van de overheid tot april van kracht. Dit betekent voor Nederlanders het dringende advies om alleen naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Wij wijzen reizigers graag op dat advies en vragen hen dat ter harte te nemen.

  • Nieuwe testlocatie transferreizigers China

    Vanaf vandaag, maandag 18 januari, kunnen transferreizigers op weg naar China de verplichte PCR en IgM anti body test laten afnemen op een nieuwe locatie op Schiphol. Op de D-pier is een nieuwe locatie ingericht die door middel van duidelijke bewegwijzering voor reizigers straks gemakkelijk te vinden is. De twee verschillende testen worden vereist door de Chinese overheid. Inreizende passagiers kunnen hiermee aantonen dat ze corona vrij zijn. Reizigers kunnen zich online registreren en zijn op het geselecteerde tijdslot welkom bij de testlocatie op de D-pier.

    Heb je een vraag over je vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

  • Negatieve sneltest voor reizigers Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika

    De overheid heeft bekend gemaakt dat reizigers uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika die per vliegtuig naar Schiphol komen, per 15 januari, 00.01, in het bezit moeten zijn van een direct voor vertrek afgenomen negatieve sneltest. Deze test komt bovenop de nu al verplichte negatieve PCR test 72 uur voor aankomst.

  • Maatregelen verlengd: Nederland blijft in lockdown

    Op 12 januari is aangekondigd dat de eerder ingestelde lockdown in Nederland wordt verlengd tot 9 februari. Ook is er een negatief reisadvies afgegeven tot april 2021.

    Wat betekent dit voor Schiphol?

    Het negatieve reisadvies van de overheid blijft tot april van kracht. Dit betekent dat Nederlanders het dringende advies krijgen om tot die tijd niet naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Wij wijzen de reizigers op dat advies en vragen hen die verantwoordelijkheid te nemen. Schiphol blijft wel open voor passagiersvluchten, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen.

    Op de luchthaven gelden verder dezelfde regels als voor de rest van Nederland: alle winkels sluiten, met uitzondering van Albert Heijn, de drogisterijen, de apotheek en het Service Point. Ook de financiële dienstverlening blijft open. Wat betreft horeca blijven alle eet- en drinkgelegenheden vóór security (zoals op Schiphol Plaza) gesloten. Het is nog wel mogelijk om eten en drinken af te halen. In het gebied na security zijn eet- en drinkgelegenheden gedeeltelijk open voor reizigers.

    Vlieg je naar Nederland vanuit het buitenland en ben je 13 jaar of ouder? Dan ben je verplicht om een negatieve COVID-19-testverklaring te kunnen tonen aan je luchtvaartmaatschappij. Je moet de verklaring gedurende de hele reis bij je hebben als je gaat vliegen. Je negatieve testverklaring kan bij aankomst op Schiphol gecheckt worden. Deze verplichting geldt voor bijna alle reizigers die naar Schiphol vliegen, inclusief overstappers. Ook voor Nederlanders is de verklaring verplicht. Alleen reizigers die uit een land komen die door de EU is aangewezen als 'veilig land' zijn uitgezonderd van de negatieve testverklaring. Zorg dus dat je voor vertrek uit alle andere landen een officiële test laat doen. Dit moet een PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19. Een LAMP-PCR-test is ook toegestaan. Meer hierover lees je op deze website van Rijksoverheid.

    Daarnaast wordt aankomende reizigers het dringende advies gegeven om na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Per 20 januari 2021 is het mogelijk voor inkomende reizigers uit hoog-risicogebieden, om zich op dag 5 na aankomst te laten testen bij de GGD’en.

  • Negatieve COVID-testverklaring verplicht voor alle vliegreizen naar Schiphol

    Vlieg je binnenkort naar Schiphol vanuit het buitenland en ben je 13 jaar of ouder? Dan ben je vanaf 29 december 2020 00.01 uur verplicht om een negatieve COVID-19-testverklaring te kunnen tonen aan je luchtvaartmaatschappij. Je moet de verklaring gedurende de hele reis bij je hebben als je gaat vliegen. Dit mag ook digitaal. Je negatieve testverklaring kan bij aankomst op Schiphol gecheckt worden. Deze verplichting geldt voor alle reizigers die naar Schiphol vliegen, inclusief overstappers. Ook voor Nederlanders is de verklaring verplicht.

    De test moet maximaal 72 uur voor aankomst op Schiphol zijn afgenomen en een negatieve uitslag hebben. Zorg dus dat je voor vertrek een officiële test laat doen. Dit moet een moleculaire PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19. Een ander type test, inclusief een sneltest, is niet geldig. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl

  • Negatieve COVID-19 testuitslag verplicht op aankomende vluchten Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika

    Vanaf 23 december zal er een negatieve testuitslag en ondertekende verklaring getoond moeten worden op vluchten vanuit Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika. Verscherpte maatregelen zijn ingesteld om verspreiding van de gemuteerde variant van het virus tegen te gaan. De maatregel zal vooralsnog gelden tot en met 1 januari 2021. Voor meer informatie verwijzen we je naar je airline of de Rijksoverheid.

  • Vliegverbod voor passagiersvluchten uit Zuid-Afrika

    Vanaf maandag 21 december 21.00 uur geldt er een reisverbod voor passagiersvluchten vanuit Zuid-Afrika naar Nederland.

    Reizigers die komende dagen een vlucht gepland hebben staan uit of richting Zuid-Afrika adviseren wij om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Voor meer vragen over reizen en het coronavirus, bekijk de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • Beperkingen vliegverkeer

    Als gevolg van de ontwikkelingen rondom het coronavirus worden er door diverse landen nieuwe beperkingen opgelegd aan het vliegverkeer.

    Heb je in de aankomende periode een noodzakelijke vlucht gepland staan? Neem dan bij vragen contact op met je luchtvaartmaatschappij. Bekijk voor meer vragen over reizen en het coronavirus de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

    Het negatieve reisadvies van de overheid blijft tot en met half maart van kracht. Dit betekent dat Nederlanders het dringende advies krijgen om tot die tijd niet naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Wij wijzen de reizigers op dat advies en vragen hen die verantwoordelijkheid te nemen.

  • Vliegverbod voor passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk

    Vanaf zondag 20 december 6.00 uur geldt er een reisverbod voor passagiersvluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland. Deze vluchten mogen niet uitgevoerd worden tot in ieder geval 1 januari 00.00 uur. Voor medisch personeel is er een uitzondering, wanneer dit in het belang is van de volksgezondheid in Nederland.

    Reizigers die in deze periode een vlucht gepland hebben staan uit of richting het Verenigd Koninkrijk adviseren wij om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Voor meer vragen over reizen en het coronavirus, bekijk de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • Maatregelen aangescherpt: Nederland in lockdown

    Vanaf dinsdag 15 december gelden er aangescherpte coronamaatregelen in Nederland. Naast horeca, sluiten nu ook alle niet essentiële winkels en locaties als musea en bioscopen. Ook is er een negatief reisadvies afgegeven tot medio maart 2021.

    Wat betekent dit voor Schiphol?

    Het negatieve reisadvies van de overheid blijft tot en met half maart van kracht. Dit betekent dat Nederlanders het dringende advies krijgen om tot die tijd niet naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Wij wijzen de reizigers op dat advies en vragen hen die verantwoordelijkheid te nemen. Schiphol blijft wel open voor passagiersvluchten, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen.

    Op de luchthaven gelden verder dezelfde regels als voor de rest van Nederland: alle winkels sluiten, met uitzondering van Albert Heijn, de drogisterijen, de apotheek en het Service Point. Ook de financiële dienstverlening blijft open. Wat betreft horeca blijven alle eet- en drinkgelegenheden vóór security (zoals op Schiphol Plaza) gesloten. Het is nog wel mogelijk om eten en drinken af te halen. In het gebied na security zijn eet- en drinkgelegenheden gedeeltelijk open voor reizigers.

    Op Schiphol zijn maatregelen genomen om reizen zo veilig en verantwoord mogelijk te maken. Het houden van anderhalve meter afstand gaat doorgaans goed. Iedereen draagt een mondkapje en heeft een gezondheidsverklaring bij zich. Met stickers, banners, belijning en extra medewerkers herinneren we reizigers continu aan het houden van afstand en het dragen van mondkapjes. Ook zetten we samen met partners als airlines en de marechaussee maximaal in op personeelsbezetting en crowd control, om rijvorming zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Negatieve COVID-19-testuitslag verplicht voor reizen buiten EU

    Reis je naar Schiphol vanuit een land van buiten de Europese Unie of het Schengengebied? Check dan voor je vliegt of dit land op de EU-lijst van veilige landen staat en of het is uitgezonderd van het EU-inreisverbod. Is dit niet het geval? Dan dien je vanaf 15 december 2020 18.00 uur een negatieve COVID-19-testuitslag en een ondertekende verklaring te kunnen tonen. De testuitslag en verklaring moet je geprint bij je hebben als je gaat vliegen. Dit geldt vooralsnog niet voor Nederlanders, EU-inwoners en hun familieleden die van buiten de EU of van buiten het Schengengebied (terug)reizen.

    De negatieve COVID-19-testuitslag mag bij aankomst op Schiphol maximaal 72 uur oud zijn. Zorg dus dat je voor vertrek een officiële test laat doen. Dit moet een moleculaire PCR-test zijn en een test op Sars-Cov-2/COVID-19. Een ander type test, inclusief een sneltest, is niet geldig. De testuitslag moet je geprint meenemen samen met een ingevulde en ondertekend Negative Test Declaration. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.

  • Mondkapjes verplicht

    Reizigers opgelet! Vanaf vandaag, dinsdag 1 december, is het dragen van een mondkapje verplicht voor iedereen ouder dan 13 jaar. Dit geldt voor de gehele luchthaven; van Schiphol Plaza tot de passagiersbrug.

  • Tonen gezondheidsverklaring op mobiel

    Vanaf nu is het mogelijk om de verplichte gezondheidsverklaring ingevuld op je telefoon te laten zien. Een uitgeprinte papieren versie is hierdoor niet meer noodzakelijk. Je kunt het pdf-formulier op je telefoon invullen en bewaren. Wil je het formulier toch printen? Zorg dan dat je er twee bij je hebt, 1 voor de heenvlucht en 1 voor de terugvlucht.

    Je vindt de gezondheidsverklaring op de website van de Rijksoverheid. De gezondheidsverklaring is verplicht voor alle reizigers van 13 jaar en ouder die van en/of naar Nederland vliegen .

    Vlieg je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet? Dan vul je de gezondheidsverklaring al in tijdens het online inchecken. Je hoeft hem dan niet meer te printen of op je mobiel in te vullen.

  • XL teststraat opent deze maand op P4

    De GGD Kennemerland opent deze maand een XL teststraat op P4 op Schiphol. De teststraat is bedoeld als uitbreiding van de beschikbare landelijke testcapaciteit voor mensen met COVID-19 klachten.

    De XL teststraat is in eerste instantie niet voor reizigers. In een later stadium kan de teststraat wellicht ook worden ingezet voor het testen van andere groepen. Hierin volgt de GGD Kennemerland het beleid van het kabinet.

    Mensen met klachten kunnen straks via de gebruikelijke route een afspraak maken voor een coronatest: online via www.coronatest.nl en telefonisch via 0800-1202.

    De XL-testlocatie wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen GGD Kennemerland, Schiphol, ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS), ministerie van Defensie, gemeente Haarlemmermeer, VNO NCW en GGD GHOR Nederland. Het officiële persbericht lees je hier.

  • Negatief reisadvies kerstvakantie

    De Nederlandse overheid heeft een negatief reisadvies afgegeven voor reizen naar het buitenland in de kerstvakantie. Dit betekent dat Nederlanders wordt geadviseerd tot medio januari geen reizen naar het buitenland te maken, tenzij strikt noodzakelijk

    Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij. De meest actuele reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn te vinden op de website Nederland Wereldwijd.

    Vanuit Schiphol blijven wij ons inspannen voor een eenduidig en internationaal testbeleid, zodat reisverboden en quarantainemaatregelen (deels) achterwege kunnen blijven. Zo kunnen we samen, ook in coronatijd, reizen veilig en verantwoord houden.

  • Mag ik naar of via Schiphol reizen?

    In Nederland grijpt het coronavirus momenteel weer meer om zich heen. Daarom gelden hier nu aangescherpte maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vanwege de maatregelen en reisbeperkingen mag je op dit moment alleen in bepaalde situaties of onder bepaalde voorwaarden naar of via Schiphol reizen. Of dit voor jou geldt, kun je checken op deze website van de Nederlandse overheid.

    Als je via Schiphol reist en je hebt tijdens je overstap wat tijd over, dan mag je alleen de luchthaven verlaten als je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet. Zorg er sowieso altijd voor dat je een geldig vliegticket hebt en al je reisdocumenten in orde zijn. Je moet hiermee kunnen aantonen dat je op doorreis bent. Bekijk hier meer vragen en antwoorden over reizen naar Nederland.

  • Sluiting eet- en drinkgelegenheden voor security

    In verband met de aangekondigde nieuwe coronamaatregelen vanuit de overheid zijn alle eet- en drinkgelegenheden voor security (o.a. Schiphol Plaza) gesloten vanaf woensdag 14 oktober 22.00 uur. Het is wel mogelijk om eten en drinken af te halen. Voor reizigers die zich in het gebied na security bevinden, blijven de eet- en drinkgelegenheden geopend. Bekijk hier waar je terecht kunt.

    Alle winkels op Schiphol, zowel voor als na security, zijn dagelijks na 20.00 uur gesloten, met uitzondering van de supermarkt. Tevens geldt tussen 20.00 uur ‘s avonds en 7.00 uur ‘s ochtends een alcoholverbod: het is dan niet toegestaan om alcohol te kopen en te nuttigen op de luchthaven.

  • Download de CoronaMelder app

    Help jij mee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan? Download dan nu de CoronaMelder app. De app waarschuwt je wanneer je in de buurt bent geweest van iemand met corona zodat je hier de gepaste maatregelen op kunt nemen.

    Hoe werkt de app? De app geeft een waarschuwing af wanneer je langer dan 15 minuten in de buurt bent geweest van een persoon met corona. Deze persoon moet de app ook gebruiken. Door middel van Bluetooth kan de app zien hoe dicht je bij iemand in de buurt bent geweest. De app ziet niet waar en bij wie je geweest bent. Heb je een melding gekregen? Dan word je sterk geadviseerd om tot 10 dagen na het contact thuis te blijven en bij klachten je te laten testen.

    Je kunt de app hier downloaden.

    Let op: De app is alleen te gebruiken in Nederland

  • Coronamaatregelen op Schiphol

    Van 1,5 meter afstand houden tot het meenemen van je gezondheidsverklaring: op onze website vind je de meest gestelde vragen over het reizen via Schiphol en de coronamaatregelen die nu op de luchthaven van kracht zijn.

    Afstand houden is op Schiphol het allerbelangrijkste. Overal op de luchthaven helpen we je via markeringen, vloerstickers en posters 1,5 meter afstand te bewaren. Ook staan onze collega’s klaar om je te helpen hierbij. We vragen je extra goed je best te doen om afstand te bewaren en regelmatig je handen te wassen als je op Schiphol bent.

  • Teststraat tijdelijk gesloten per 12 september

    Vanwege de beperkte testcapaciteit in Nederland is vanuit het ministerie van VWS bepaalt dat de corona teststraat op Schiphol tijdelijk wordt gesloten. Zo komt er meer capaciteit vrij die elders kan worden benut.

    Er verandert niets aan jouw reis zelf. Op Schiphol hebben we diverse maatregelen getroffen zodat jij veilig en verantwoord kunt blijven reizen. Kom je terug uit een oranje of rood risicogebied? Dan dien je bij aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. We hopen dat je op korte termijn je weer kunt laten testen op de luchthaven.

  • Code oranje voor Griekse eilanden

    Vanwege een toenemend aantal besmettingen onder terugkerende reizigers geldt voor de Griekse eilanden vanaf vandaag code oranje. Dit betekent dat het wordt afgeraden om naar deze gebieden te reizen. Zit je op dit moment nog in een van deze gebieden? Dan is het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

    De meest actuele reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn te vinden op de website Nederland Wereldwijd.

  • Update: mondkapjes op Schiphol

    We roepen iedereen op om in alle passagiersgebieden op Schiphol een mondkapje te dragen. Dit geldt voor reizigers en medewerkers, van Schiphol Plaza tot aan het vliegtuig.

    Deze oproep is een aanvulling op het beleid waarin het al verplicht was om in bepaalde gebieden, waaronder check-in en security, een mondkapje te dragen. Ook onderstaande maatregelen blijven van toepassing:

    • kom niet naar de luchthaven als je klachten hebt
    • houd anderhalve meter afstand
    • houd je aan de hygiëneregels

    Zo zorgen we er samen voor dat iedereen veilig en verantwoord kan blijven reizen.

  • Mag ik overstappen op Schiphol?

    Of je mag overstappen op Schiphol hangt af van je bestemming en het land waar je vandaan komt. Hiervoor check je allereerst de reisadviezen op Nederland Wereldwijd. Momenteel zijn reizen binnen de Europese Unie (EU) en in de Schengenzone weer mogelijk, maar deze situatie kan veranderen als het aantal besmettingen met het coronavirus weer toeneemt. Reis je van buiten Europa en stap je over op Schiphol? Kijk dan goed naar de reisadviezen die gelden voor het land waarvandaan je vertrekt, Nederland en het land van bestemming.

    Als je overstapt op een vlucht naar een niet-Schengenland of buiten de EU en je in het transfergebied op de luchthaven blijft en binnen 48 uur vertrekt, zorg dan dat je een geldig vliegticket en geldige reisdocumenten hebt. Je moet hiermee kunnen aantonen dat je op doorreis bent. Stap je over op een vlucht naar een Schengenland of binnen de EU, dan is voor jou het Nederlands inreisbeleid van toepassing.

  • Oranje reisadvies voor heel Spanje en delen van Frankrijk

    Het reisadvies voor Spanje (inclusief de Canarische eilanden) en delen van Frankrijk wordt vanaf dinsdag 24 augustus 00:00 van geel op oranje gezet. Dit betekent dat het wordt afgeraden om naar deze gebieden te reizen. Zit je op dit moment nog in een van deze gebieden? Dan is het dringende advies om bij thuiskomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. De quarantaine geldt vanaf 00.00 ook voor reizigers die terugkomen uit Aberdeen.

    Gebieden in Frankrijk die straks oranje gekleurd zijn: Sarthe, Hérault en Alpes Maritimes, Parijs en Marseille.

    De meest actuele reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn te vinden op de website Nederland Wereldwijd.

  • Temperatuurcheck door luchtvaartmaatschappij

    Vertrek je vanaf Schiphol? Sommige bestemmingen vereisen een temperatuurcontrole voordat je het vliegtuig instapt om te checken of je geen koorts hebt. Het kan dus voorkomen dat je luchtvaartmaatschappij op Schiphol je temperatuur meet. Dit gebeurt met een infraroodthermometer op je voorhoofd. Wil je weten of dit bij jouw vlucht het geval is? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

  • Corona teststraat op Schiphol

    Reis je uit een hoog-risicogebied, oftewel een land of streek met een oranje of rood reisadvies, dan kan je het verzoek krijgen om je te laten testen op corona. Hiervoor kun je op Schiphol terecht in de COVID-19 teststraat tussen aankomsthal 3 en 4. De teststraat staat duidelijk aangegeven met bewegwijzering. Medewerkers van de GGD staan hier klaar om je gratis te testen.

    De teststraat is geopend van 06.00 uur tot 18.00 uur en is bedoeld voor zowel reizigers die Nederland bezoeken als reizigers die naar Nederland terugkeren. Heb je geen verzoek gekregen om je te laten testen? En wil je je alsnog laten testen op corona? Meld je dan bij een GGD-medewerker in de teststraat. Zij helpen je verder. Lees hier meer over de teststraat.

  • Quarantaine verkort naar 10 dagen

    Met ingang van woensdag 19 augustus roept de regering reizigers uit een risicogebied op om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Eerder was dit 14 dagen.

    Hoe weet je of je vanuit een risicogebied naar Nederland komt? Risicogebieden hebben een oranje of rood reisadvies. We adviseren je daarom ook om de reisadviezen nauwkeurig in de gaten te houden via Nederland Wereldwijd. De reisadviezen voor landen veranderen regelmatig.

  • Aangepaste reisadviezen

    Gezien de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus, veranderen reisadviezen voor landen regelmatig. Zo is vandaag het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk aangepast naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). We begrijpen dat je meer informatie zoekt als je een vlucht naar landen met een veranderd reisadvies hebt geboekt. Daarom adviseren we je om de actuele reisadviezen nauwkeurig in de gaten te houden via Nederland Wereldwijd.

    Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

  • Inreisverbod Marokko vanaf 13 augustus

    Vanaf donderdag 13 augustus geldt er een inreisverbod voor reizigers vanuit Marokko naar Nederland. Dit betekent dat reizigers vanaf deze datum niet meer in Nederland worden toegelaten.

    Er zijn enkele uitzonderingen op het inreisverbod, deze lees je hier. We begrijpen dat je meer informatie zoekt als je een vlucht naar die landen hebt geboekt. Daarom adviseren we je om de actuele reisadviezen nauwkeurig in de gaten te houden via Nederland Wereldwijd. Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

  • Oranje reisadvies voor Malta

    Vanaf woensdag 12 augustus is het reisadvies voor Malta aangepast van geel naar oranje. Alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd. Heb je Malta bezocht? Dan krijg je het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

    De meest actuele reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn te vinden op de website Nederland Wereldwijd.

  • Oranje reisadvies voor Finland, Estland en Litouwen

    Vanaf maandag 10 augustus is het reisadvies voor Finland, Estland en Litouwen aangepast van geel naar oranje. Alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd.

    Finland, Estland en Litouwen hebben reisbeperkingen ingesteld voor Nederlanders. Vanaf vandaag wordt Nederlanders de toegang tot Litouwen geweigerd. Finland trof dezelfde maatregel al eerder, Nederlanders zijn alleen welkom als het om aantoonbaar noodzakelijk (werk)verkeer gaat. Estland heeft een verplichte quarantaine ingesteld, net als Finland.

  • Reisadvies zes gebieden Spanje aangescherpt

    Met ingang van maandag 10 augustus is het reisadvies voor zes gebieden in Spanje aangescherpt door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor de provincies Barcelona, Lerida, Huesca, Zaragoza, Teruel en Soria geldt vanaf 00.00 code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Wanneer je terugkomt uit één van deze gebieden word je dringend geadviseerd tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

    De meest actuele reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn te vinden op de website Nederland Wereldwijd.

  • Binnenkort teststraat op Schiphol voor reizigers uit risicogebieden

    Reis je met het vliegtuig vanuit een land met een oranje of rood reisadvies naar Nederland? Binnenkort wordt er een teststraat ingericht voor reizigers uit deze gebieden. De teststraat komt in Aankomsthal 3. De testen worden uitgevoerd door GGD Kennemerland. Op Schiphol vind je straks duidelijke bewegwijzering zodat je de teststraat gemakkelijk kunt vinden. De GGD werkt hard aan het inrichten van de teststraat. We houden je via de liveblog op de hoogte.

    De reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zijn te vinden op de website Nederland Wereldwijd.

    De teststraat is een aanvulling op al bestaande maatregelen op Schiphol. We werken daarin nauw samen met alle betrokken overheden, autoriteiten en luchtvaartpartners om iedereen veilig en verantwoord te laten reizen. We vragen je hierin ook je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Zo houden we samen corona onder controle.

  • Veranderende reisadviezen - Spanje en Marokko

    Gezien de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus, veranderen reisadviezen voor landen regelmatig. Zo zijn onlangs de adviezen voor delen van Spanje en Marokko aangepast. We begrijpen dat je meer informatie zoekt als je een vlucht naar die landen hebt geboekt. Daarom adviseren we je om de actuele reisadviezen nauwkeurig in de gaten te houden via Nederland Wereldwijd.

    Heb je vragen over jouw vlucht? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

  • Mag ik iemand wegbrengen of ophalen?

    Je vriend, familielid of geliefde gaat op reis of komt ein-de-lijk thuis. Dan begrijpen we heel goed dat je zo lang mogelijk bij elkaar wilt zijn. Toch vragen we je of je als wegbrenger of ophaler buiten afscheid neemt, of op de parkeerplaats elkaar begroet. Want in de vertrek- en aankomsthallen is anders te weinig ruimte voor reizigers om 1,5 meter afstand te houden. Dankjewel dat je hier rekening mee houdt. Lees alles over waar je wel iemand kunt uitzwaaien of ophalen op onze website.

  • Welke maatregelen kan ik op Schiphol verwachten?

    Normaal gesproken is de zomer de drukste periode op Schiphol, maar dat is nu wel anders. Er zijn minder reizigers en we houden afstand van elkaar. Maar door afstand te houden kan het juist wat drukker voelen. En hoe kunnen we elkaar die ruimte geven, als we met velen tegelijkertijd in of uit hetzelfde vliegtuig willen stappen? Lees alle maatregelen die we hebben getroffen op onze website.

  • Schiphol steeds verder open

    Nu het vliegverkeer en daarmee ook het aantal reizigers toeneemt openen we op Schiphol steeds meer plekken op de luchthaven. Vanaf vandaag zijn Vertrek 1, de G-pier en Lounge 3 & 4 weer geopend. Vertrek 4 & de HM-pier worden alleen weer geopend als er daadwerkelijk vluchten ingepland staan op deze locatie.

    Wekelijks leggen we een puzzel op basis van het aantal vliegbewegingen, passagiers en de benodigde gebieden van de terminal. Verantwoord en veilig reizen blijft uiteraard de norm.

  • Reizen naar Nederland vanuit deze 15 niet EU-landen mag weer

    Stap voor stap mogen we op Schiphol steeds meer reiziger van buiten Europa verwelkomen. Vanaf 1 juli is het inreisverbod voor 15 landen buiten Europa opgeheven. Nederland opent de grenzen voor Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay en China. Voor China geldt dat het inreisverbod pas wordt opgeheven als Europese reizigers ook weer welkom zijn in China. Iedere twee weken wordt de lijst met landen waarvoor het inreisverbod blijft gelden opnieuw bekeken. Verslechtert de gezondheidssituatie in een land sterk dan kan de toegang tot Europa en Nederland snel wijzigen.

    Reizen vanuit deze landen wordt door Nederland veilig geacht. Dit betekent niet dat reizen naar deze landen wordt aangeraden, als dit niet strikt noodzakelijk is. Reizigers uit landen die niet op de veilige lijst van de Europese Unie staan, kunnen alleen naar Europa reizen wanneer zij onder één van de uitzonderingscategorieën van het inreisverbod vallen. Voor deze uitzonderingscategorieën geldt een dringend advies om na aankomst 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

  • Vul je gezondheidsverklaring in voor je gaat vliegen

    Alle reizigers die via Schiphol vliegen moeten een zelf-ingevulde gezondheidsverklaring bij zich hebben. Download hier het formulier en print er twee uit. Het formulier voor je heenvlucht vul je in voordat je thuis vertrekt. Het tweede formulier kan je invullen voordat je aan je terugvlucht begint. Je moet dit kunnen tonen als je op Schiphol, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming hierom gevraagd wordt. Stop de gezondheidsverklaring daarom op een handige plek, bij je paspoort of bij je boarding pass.

  • Maatregelen op Schiphol bij een toenemend aantal vluchten

    Langzaam maar zeker neemt het vliegverkeer van en naar Schiphol weer wat toe. En daarbij verwachten we de komende periode een toename van het aantal reizigers. Om ervoor te zorgen dat iedereen comfortabel en met een gerust hart kan blijven reizen, hebben we maatregelen genomen op het gebied van hygiëne, anderhalvemeter afstand houden en reizigerscommunicatie. Voordat je naar Schiphol komt willen we je daarom graag op de hoogte stellen van wat je kunt verwachten. Hier lees je meer over onze maatregelen en hoe je je kunt voorbereiden op je reis.

  • De overheid staat reizen binnen Europa na 15 juni weer toe

    De overheid heeft vanavond bekend gemaakt dat reizen naar de meeste landen binnen Europa na 15 juni weer is toegestaan. De landen in het Schengengebied gaan van de code oranje (alleen noodzakelijke reizen) naar code geel. De quarantaineverplichting voor die landen vervalt, dus je hoeft als je terugkeert naar Nederland niet twee weken thuis te blijven. Landen die geen Nederlandse toeristen willen ontvangen of waar quarantainemaatregelen gelden blijven voorlopig op oranje staan. Voor de meest actuele reisadviezen verwijzen we je graag door naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • Ga je binnenkort op reis? Kom zo veel mogelijk alleen

    Voor een veilige en verantwoorde start van je reis, vragen we je om zo veel mogelijk alleen naar Schiphol te komen. Voor wegbrengers en ophalers geldt nog steeds: loop niet met reizigers mee naar binnen of naar buiten, tenzij dit niet anders kan. Zet de reiziger voor de vertrekhal af, of wacht in je auto op de parkeerplaats.

  • KLM voegt meer bestemmingen toe aan netwerk

    KLM vliegt vanaf juli weer naar meer bestemmingen, zo heeft de luchtvaartmaatschappij aangekondigd. Met name in Zuid-Europa wordt het bestemmingenaanbod uitgebreid. Het gaat onder andere om Alicante, Bilbao, Bologna, Ibiza, Istanbul, Nice, Porto, Catania en Split. Meer informatie vinden?

  • Horeca gaat weer open

    Vanaf 1 juni mogen horecagelegenheden weer open, dus ook op Schiphol. Dat betekent dat je straks ook weer in één van onze horecagelegenheden terecht kunt. Het maken van een reservering is niet nodig. Wel zal dit iets anders zijn dan dat je hiervoor gewend was. Zo is er, volgens de richtlijnen van het RIVM, ook in onze restaurants plek voor maximaal 30 personen. Vanaf 1 juli zijn er naar alle waarschijnlijkheid weer meer zitplekken, waarbij onze horecapartners zich natuurlijk houden aan de max. van 100 personen (uiteraard afhankelijk van de grootte van de horecagelegenheid).

    Nog niet ieder restaurant of café zal geopend zijn vanaf 1 juni. Het uitgangspunt is wel dat we reizigers een horeca-aanbod voor ieder moment van de dag kunnen aanbieden. Vervolgens zullen er weer meer horecagelegenheden openen als het aantal Schipholreizigers ook toeneemt. Bij elke geopende horecagelegenheid met zitplaatsen vind je een host(ess) die je een plekje toe zal wijzen en die ervoor zorgt dat er niet teveel mensen binnen zitten. Ook is er overal plek om je handen te desinfecteren. Zo zorgen we er samen voor dat je veilig kunt reizen.

  • Transavia start vliegschema stap voor stap op

    Transavia start vanaf 4 juni stap voor stap het vluchtschema weer op met inachtneming van extra gezondheidsmaatregelen. De luchtvaartmaatschappij ziet dat er belangstelling bij de klanten is om te reizen én er sprake is van een geleidelijke versoepeling van beperkingen en restricties in Nederland en inreisbepalingen van andere landen in Europa.

    Transavia vliegt vanaf 4 juni vanaf Amsterdam op bestemmingen in Griekenland (Athene, Heraklion en Thessaloniki), Portugal (Faro en Lissabon) en Spanje(Malaga). Ga jij binnenkort vliegen met Transavia? Alle informatie over de extra voorzorgsmaatregelen lees je op de website van Transavia

  • EU-inreisverbod verlengd tot 15 juni

    Het EU-inreisverbod voor niet essentiële reizen is met 30 dagen verlengd, tot 15 juni 2020. Het gaat om een inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK). Er zijn enkele uitzonderingen. Wil je binnenkort naar Nederland reizen? Kijk dan hier of je onder één van de uitzonderingsposities valt.

  • Mondkapjes aan boord KLM-vluchten verplicht

    Met ingang van 4 mei start KLM haar netwerk weer langzaam op. Dagelijks wordt er op zeven extra bestemmingen gevlogen. Dit zijn: Barcelona, Madrid, Roma, Milaan, Boedapest, Praag, Warschau en Helsinki.

    Vanaf 11 mei is het dragen van mondkapjes aan boord (en tijdens het boarden) van alle vluchten van KLM verplicht. Reizigers zijn zelf verantwoordelijk om gezichtsbescherming te regelen. Deze regels gelden voorlopig tot 31 augustus 2020.

  • Basisdienstregeling KLM tot 3 juli

    KLM verlengt haar aangepaste basisdienstregeling in ieder geval tot en met 3 juli. Dit betekent dat tot deze datum ongeveer vijf tot tien procent van het normale aantal vluchten wordt uitgevoerd. De dienstregeling was oorspronkelijk van kracht tot 3 mei maar is met twee maanden verlengd.

    Welke vluchten er door kunnen gaan kan per week veranderen. Dit is onder andere afhankelijk van de maatregelen van verschillende autoriteiten. Een overzicht van de locaties waar nog op gevlogen wordt is te vinden op de website van KLM.

    We adviseren je voordat je een reis boekt goed te checken of er beperkingen gelden voor jezelf en de bestemming waar je naartoe wilt vliegen. Voor geboekte KLM vluchten die later alsnog geannuleerd worden, ontvang je een voucher.

  • Transavia annuleert alle geplande vluchten tot en met 27 mei

    Transavia heeft besloten alle geplande vluchten tot en met 27 mei niet uit te voeren. Een uitzondering hierop zijn repatrieringsvluchten. De restricties en maatregelen vanuit Nederland en de landen waar Transavia op vliegt, legt de luchtvaartmaatschappij nog teveel beperkingen op. Meer informatie over jouw vlucht met Transavia? Bekijk hun liveblog omtrent het coronavirus of neem direct contact met ze op.

  • Update gezondheidsverklaring

    Voor reizigers uit hoog risico gebieden is vanaf 17 april 18.00 uur, een gezondheidsverklaring verplicht. Ook worden reizigers uit deze gebieden dringend verzocht om twee weken in quarantaine te gaan. De Europese luchtvaartorganisatie (EASA) houdt een lijst bij van vliegvelden in gebieden met een hoog risico op besmetting. De bovengenoemde maatregelen gelden voor aankomende reizigers in Nederland die vertrokken zijn vanaf de vliegvelden in genoemde landen en regio’s.

    Reizigers die vertrekken uit deze hoog risicogebieden ontvangen een formulier van de luchtvaartmaatschappij waarmee zij reizen. De vragenlijst is opgesteld door de GGD en de RIVM en dient voor het instappen te worden ingevuld. Reizigers dienen het formulier tijdens de reis bij zich te houden. Als op het formulier één van de vragen met ‘ja’ is beantwoord wordt de reiziger niet toegelaten aan boord door de luchtvaartmaatschappij.

  • EU-inreisverbod verlengd

    De Europese Commissie heeft op 8 april 2020 een voorstel gepubliceerd om het EU-inreisverbod voor niet essentiële reizen met 30 dagen te verlengen, tot 15 mei 2020. Het kabinet heeft besloten dit voorstel over te nemen. Het gaat om een inperking voor alle niet noodzakelijke reizen van personen vanuit derde landen naar Europa (alle EU-lidstaten, alle leden van Schengen en het VK). Er zijn enkele uitzonderingen. Wil je binnenkort naar Nederland reizen? Kijk dan hier of je onder één van de uitzonderingsposities valt.

    De vliegverboden voor reizigers vanuit risicogebieden naar de BES-eilanden worden verlengd tot 28 april 2020 18:00 uur. Het Europees inreisverbod heeft geen werking op de BES-eilanden en daarom heeft het kabinet besloten om het ingestelde vliegverbod te verlengen.

  • Gezondheidsverklaring verplicht

    Vanaf 17 april 2020 om 18:00 uur is een gezondheidsverklaring verplicht voor reizigers uit hoog-risicogebieden. Dit hebben de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten. De verklaring dient voor het instappen te worden ingevuld. Voor de definitie van hoog-risicogebieden wordt gekeken naar de lijst van gebieden die het Europees Luchtvaartagentschap bijhoudt. Reizigers uit hoog-risicogebieden worden daarnaast dringend geadviseerd om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

    Vanwege de invoertermijn van de gezondheidsverklaring worden de vliegverboden voor Italië, Spanje en Oostenrijk met een week verlengd tot 17 april 2020 18:00 uur. Hierna komen deze vliegverboden te vervallen.

  • Parking P3 gesloten

    Vanaf dinsdag 14 april wordt parking P3 tijdelijk gesloten in verband met de afgenomen vraag naar parkeerplaatsen. Dit geldt voor het parkeerterrein, de parkeergarage en Privium. P4 Basic Parking en Terminal Valet Parking zijn al gesloten.

    Parkeren is nog mogelijk op P1 (Kort en Holiday) en P6 Valet. De P1 48-uurs limiet is opgeschort en het tarief is vanaf nu gelijk aan P3. Heb je al een P3 parkeerplaats geboekt? Deze wordt automatisch geüpgraded naar P1. Ook de mogelijkheid om je parkeerreservering gratis te annuleren of wijzigen blijft nog steeds geldig. Heb je jouw auto al op P3 geparkeerd staan? Deze kun je nog gewoon ophalen.

  • Aangekomen uit de VS? 14 dagen in thuisquarantaine

    Land je op Schiphol met een vlucht afkomstig uit de Verenigde Staten? Het kabinet roept Nederlanders die terugkeren uit Amerika op om bij terugkomst veertien dagen in thuisquarantaine te gaan. Dezelfde oproep geldt voor mensen die met een repatriëringsvlucht naar Nederland komen uit landen vanwaar verder geen vluchten op Schiphol mogen landen. Dit zijn het vaste land van China (inclusief Hong Kong), Zuid-Korea, Italië, Spanje en Oostenrijk. Hoewel de thuisquarantaine niet verplicht is en ook niet wordt gecontroleerd, vraagt het kabinet reizigers die terugkomen uit deze landen nadrukkelijk om hieraan mee te werken.

  • Verdere sluiting van gebieden op Schiphol

    Vanaf vandaag zijn op Schiphol alleen de D, E en F pier in gebruik. De B pier blijft deels toegankelijk voor de gates waar reizigers met een bus naar het vliegtuig gebracht worden. De overige gates op de B pier en de volledige C, G en H/M pier zijn vanaf nu buiten gebruik. Deze pieren zetten we in om vliegtuigen te parkeren. Op deze manier verkleinen we Schiphol verder en passen we ons aan aan de crisissituatie.

    Check-in is nog mogelijk bij Vertrek 2 en 3. Achter de securitycontrole blijven Lounge 1 voor vluchten van en naar Schengenlanden en Lounge 2 voor overige vluchten open. Vanaf vandaag sluiten we de faciliteiten en de toegang tot Lounge 3. Heb je hier vragen over? Onze medewerkers ter plekke helpen je graag.

  • Eet- en drinkgelegenheden dicht tot 28 april

    De overheid heeft gisterenavond besloten om alle maatregelen met betrekking tot het coronavirus te verlengen tot 28 april. Dat betekent voor Schiphol dat ook onze eet- en drinkgelegenheden tot die datum gesloten blijven. Eten en drinken is nog wel verkrijgbaar bij kiosken en ‘Grab&Fly’ outlets op de pieren. Reizigers kunnen ook hun eigen lege waterflesje meenemen en vullen bij een van de 90 watertappunten met kraanwater.

  • Transavia en EasyJet houden toestellen aan de grond

    Luchtvaartmaatschappijen Transavia en EasyJet houden al hun toestellen aan de grond. Er worden geen vluchten meer uitgevoerd. Een uitzondering hierop zijn repatrieringsvluchten. Voor Transavia geldt deze maatregel in ieder geval tot en met 6 mei. Voor EasyJet is dit tot nader order.

    Heb je vragen over een geplande reis? Neem dan contact op met jouw luchtvaartmaatschappij.

  • Vliegverbod verlengd tot 10 april

    De aangekondigde vliegverboden voor passagiersvluchten van het vasteland van China (inclusief Hong Kong), Zuid-Korea, Italië, Iran, Spanje en Oostenrijk zijn door het kabinet verlengd tot 10 april 2020 18.00 uur. Een uitzondering hierop is repatriëring van EU-, Verenigd Koninkrijk- en Schengen-reizigers, mits zij kunnen aantonen dat ze op doorreis zijn.

    Reizigers die in deze periode tot en met 10 april 18.00 uur een vlucht gepland hebben staan uit of richting deze landen adviseren wij om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Voor informatie over de verlenging van het vliegverbod, bekijk de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • Noodverordening

    Met ingang van vandaag kan de Gemeente Haarlemmermeer boetes gaan uitdelen aan reizigers die de regels m.b.t. social distancing niet naleven. Groepen van 3 of meer personen die geen anderhalve meter afstand houden, kunnen een boete krijgen. Gezinnen en kinderen uitgezonderd.

    Dit geldt ook voor locatie Schiphol, zoals te lezen in de zogenaamde noodverordening.

  • Sluiting panoramaterras en Airport Park

    Vanwege de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn het het panoramaterras en Airport Park momenteel gesloten.

  • Vertrekt je vlucht vanaf Schiphol? Ga naar vertrekhal 2 of 3

    Vanaf vandaag gaat jouw reis via Schiphol iets anders dan je gewend bent. Vanwege de coronacrisis vertrekken er de laatste tijd een stuk minder reizigers dan normaal. Daarom hebben we de security- en paspoortcontrole in vertrekhal 1, 3 en 4 gesloten en zijn de incheckbalies in vertrekhal 1 buiten gebruik. Je kunt terecht bij de incheckbalies in Vertrek 2 of 3.

    Bekijk hier waar je naartoe moet

    live blog message image
  • Update: ophalen of wegbrengen op Schiphol

    Haal je iemand op of zet je iemand af op Schiphol? Loop niet met reizigers mee naar binnen of buiten, alleen als dit niet anders kan. #staysafe

  • Vliegverbod voor passagiersvluchten uit Oostenrijk

    Naast Spanje geldt er sinds 23 maart 21.00 uur ook een reisverbod voor passagiersvluchten uit Oostenrijk. Deze vluchten mogen niet uitgevoerd worden tot in ieder geval 6 april 21.00 uur. Een uitzondering hierop is repatriëring van EU-, Verenigd Koninkrijk- en Schengen-reizigers, mits zij kunnen aantonen dat ze op doorreis zijn. Reizigers mogen alleen aan boord als zij aan de gezondheidsrichtlijnen van de WHO en EU voldoen. Tevens is het vervoer van medisch personeel of patiënten uitgezonderd, wanneer dit in het belang is van de volksgezondheid in Nederland.

    Reizigers die in deze periode tot en met 6 april een vlucht gepland hebben staan uit of richting Oostenrijk en Spanje adviseren wij om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Voor meer vragen over reizen en het coronavirus, bekijk de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • Voor je eigen veiligheid en die van anderen: houd 1,5 meter afstand

    Voor je eigen veiligheid en die van iedereen op Schiphol: houd 1,5 meter afstand van elkaar. Sta je in een rij? Zet dan je koffer ruim voor je neer om ruimte vrij te houden. Bij de ticketbalies, incheckbalies, transferbalies en aankomstposten is met tape of afscheidingslint aangegeven wat 1,5 meter is, zodat je hier rekening mee kunt houden.

    Elke vlucht krijgt een aparte bagageband zodat je genoeg afstand kunt houden bij het ophalen van je bagage. Douane houdt intensieve controle op zogeheten 100% controlevluchten die op Schiphol aankomen, bijvoorbeeld uit het Caribisch gebied. Voor deze vluchten maakt de Douane gebruik van speciale faciliteiten in de bagagekelder- en hal. Deze faciliteiten waren alleen beschikbaar bij bagageband 22. Deze processen worden na vandaag verspreid zodat ook de bagage van deze vluchten op aparte banden aankomt.

    Lees hier meer over de maatregelen.

  • Update: Passagiersvluchten uit Spanje landen niet meer op Schiphol

    Update tijdelijk reisverbod Spanje: De Nederlandse overheid maakte op 21 maart bekend dat passagiersvluchten uit Spanje niet meer uitgevoerd mogen worden tot in ieder geval 4 april, 20.00 uur. Een uitzondering hierop is repatriëring. Tot zondagavond gold dit alleen voor Nederlandse reizigers. Deze repatriëring is inmiddels door de overheid uitgebreid tot EU-, Verenigd Koninkrijk- en Schengen-reizigers, mits zij kunnen aantonen dat ze op doorreis zijn. Dit mag ook met een ander vervoersmiddel, zoals de trein, worden voortgezet. Reizigers mogen uitsluitend aan boord in overeenstemming met de gezondheidsrichtlijnen van de WHO en EU, zodat zij geen extra gezondheidsrisico vormen voor de Nederlandse bevolking. Met deze verruiming van repatriëring stelt de Nederlandse overheid andere EU-reizigers in staat om via Schiphol naar hun thuisland te gaan.

    Reizigers die in deze periode tot en met 4 april een vlucht gepland hebben staan uit of richting deze landen adviseren wij om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij. Voor meer vragen over reizen en het coronavirus, bekijk de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

  • Toegangsvoorwaarden voor niet EU-burgers die naar Nederland willen reizen

    De Rijksoverheid heeft vanavond bekendgemaakt vanaf donderdag 19 maart 2020 om 18.00 uur de toegangsvoorwaarden te verscherpen voor niet EU-burgers die naar Nederland willen reizen. De reisbeperking geldt niet voor o.a. EU burgers (met inbegrip van onderdanen van het Verenigd Koninkrijk) en hun familieleden en burgers van Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein en hun familieleden. Daarnaast zijn nog enkele andere uitzonderingen. Wil je binnenkort naar Nederland reizen, kijk dan hier of je onder één van de uitzonderingsposities valt.

  • Transavia stopt vanaf maandag tijdelijk alle vluchten

    Transavia heeft besloten de geplande vluchten tussen maandag 23 maart en zondag 15 april 2020 niet uit te voeren. De toenemende restricties en maatregelen vanuit Nederland en de landen waar Transavia op vliegt, legt de luchtvaartmaatschappij steeds meer beperkingen op. Wel zal Transavia ook na aanstaande zondag nog reizigers ophalen uit het buitenland zodat zij terug naar huis kunnen worden gebracht. Meer informatie over jouw vlucht met Transavia? Bekijk hun liveblog omtrent het coronavirus of neem direct contact met ze op.

  • Schiphol blijft open in afgeslankte vorm

    Schiphol gaat haar operatie voor de komende periode verkleinen en zich inrichten op de activiteiten die passen bij deze crisissituatie. Dat betekent dat Schiphol, naar verwachting vanaf dinsdag 24 maart, in sterk afgeslankte vorm open blijft voor de passagiersvluchten die nog wel aankomen en vertrekken, repatriëring, vrachtverkeer, hulpdiensten en uitwijkende vliegtuigen. Wat je daarvan merkt als reiziger? Dat inchecken wordt beperkt tot Vertrek 2 en een deel Vertrek 3. Achter de securitycontrole blijven Lounge 1 en Lounge 2 open. Daarnaast zijn alleen de D- en E-pier nog in gebruik voor passagiersvluchten. De overige pieren worden gebruikt als tijdelijke parkeerplaats voor vliegtuigen die langere tijd aan de grond zullen staan.

  • Informatie over reizen naar Schengengebied voor niet EU-burgers

    We merken dat er veel vragen zijn over of niet EU-burgers het Schengengebied nog kunnen betreden als aankomend of transferpassagier op Schiphol. Op dit moment is dat nog het geval, mits je beschikt over een geldige boarding pass en (indien nodig) een geldig visum. De Rijksoverheid werkt nog aan implementatie van het besluit om de toegang tot de EU tijdelijk te beperken.

    Als er updates zijn, zullen we deze zo snel mogelijk communiceren. We adviseren je contact op te nemen met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie als je binnenkort gaat reizen en vragen hebt.

  • Reis alleen naar het buitenland indien noodzakelijk

    Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders vanaf nu om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Dat is niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers.

    Het ministerie adviseert: stel waar mogelijk de reis uit of annuleer deze. Bent u in het buitenland, ga dan na of uw verblijf noodzakelijk is en of u mogelijkheden tot vertrek heeft. Neem daarvoor contact op met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

    Bekijk hier meer informatie over de gevolgen van het coronavirus voor jouw reisplannen.

  • Gaat mijn vlucht door?

    Veel landen hebben inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Dat betekent dat diverse landen vluchten vanuit Nederland - en dus vanaf Schiphol - weren. Daarnaast hebben diverse luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties aangegeven geen reizen uit te voeren van en naar Schiphol voor de komende periode. De ontwikkelingen hierin gaan snel. We raden je daarom aan om de website van je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie in de gaten te houden voor informatie over jouw vlucht. Onze home carrier KLM heeft bijvoorbeeld deze pagina ingericht om alle reizigers op de hoogte te houden met betrekking tot hun vluchten en het coronavirus. Bij vragen over jouw reis kan je contact opnemen met je luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

    Voor de meest actuele reisadviezen per land, kan je de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken raadplegen.

  • Mag een vliegtuig uit risicogebied nog op Schiphol landen?

    Veel landen hebben inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Zo heeft de Nederlandse overheid besloten dat passagiersvluchten afkomstig uit het vasteland van China (inclusief Hong Kong), Iran, Italië en Zuid-Korea naar Nederland niet uitgevoerd mogen worden. Deze regeling geldt tot in ieder geval tot 27 maart, 18.00 uur. Verschillende andere overheden hebben besloten dat vluchten uit Nederland niet welkom zijn. Toch was er afgelopen weekend op Schiphol.nl te zien dat er bijvoorbeeld een vlucht uit China is geland. Hoe dit kan? Vliegtuigen uit de betreffende landen mogen op Schiphol komen, maar dan zonder passagiers. Op die manier kunnen ze hun crew of landgenoten die nog in Nederland zijn en naar huis willen, wel mee terug nemen. Er gaan daarom bijvoorbeeld ook lege vliegtuigen naar Aruba, Bonaire of Curaçao, zodat Nederlanders weer terug naar huis kunnen komen.

  • Eet- en drinkgelegenheden gesloten

    Er zijn vanavond nieuwe maatregelen van kracht gegaan vanwege het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven, maar ook eet- en drinkgelegenheden blijven in heel Nederland dicht tot en met 6 april. Daarom zijn eet- en drinkgelegenheden op Schiphol gesloten. Eten en drinken is verkrijgbaar bij kiosken en ‘Grab&Fly’ outlets op de pieren. Ook kun je, als je op reis gaat, een leeg waterflesje meenemen. Deze kan bij een van de 90 watertappunten met kraanwater gevuld worden.

  • Geen vluchten naar Marokko, annuleringen richting Spanje

    Marokko heeft vanaf vandaag, zondag 15 maart, alle vluchten tussen Marokko en Nederland tot nader bericht opgeschort. Vluchten van Marokko naar Nederland konden vertrekken tot uiterlijk 12.00.

    Door de aangescherpte reisadviezen in Spanje heeft luchtvaartmaatschappij Ryanair besloten om in ieder geval tot en met donderdag minder vluchten naar Spanje uit te voeren. EasyJet schrapt vanaf aanstaande dinsdag 17 maart tot en met zondag 29 maart alle vluchten van en naar Spanje.

    Ga je op reis en wil je meer weten over jouw vlucht? Neem dan altijd contact op met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

  • Deze airlines hebben hun vluchten van/naar Schiphol geannuleerd

    Veel landen hebben inreisbeperkingen ingevoerd voor reizigers uit landen waar het coronavirus is vastgesteld. Nieuwe maatregelen zijn niet uit te sluiten. De situatie voor een land of gebied kan snel veranderen.

    De volgende luchtvaartmaatschappijen hebben tot nu toe al hun vluchten van en naar Schiphol geannuleerd voor de komende periode:

    Wil je meer weten over jouw specifieke vlucht met deze of één van de andere luchtvaartmaatschappijen die via Schiphol vliegen? Neem dan altijd contact op met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

  • Laatste informatie over KLM's netwerkwijzigingen

    Door reisrestricties in landen als Curacao, Turkije, Italië, mainland China (inclusief Hong Kong), Zuid Korea, India, Argentinië en Koeweit, zijn er wijzigingen in de vluchtschema's van KLM. Volg hun netwerkupdates voor de meest actuele informatie.

  • Passagiersvluchten uit risicogebieden landen niet meer op Schiphol

    Vandaag heeft de Nederlandse overheid besloten dat passagiersvluchten afkomstig uit het vasteland van China (inclusief Hong Kong), Iran, Italië en Zuid-Korea naar Nederland niet uitgevoerd mogen worden. Deze regeling geldt vanaf vanavond 18.00 uur en duurt tot in ieder geval vrijdag 27 maart 18.00 uur. We adviseren reizigers die in deze periode een vlucht gepland hebben staan richting deze landen, om contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij.

  • Parkeerreservering gratis wijzigen of annuleren

    We bieden je graag een helpende hand als jouw reisplannen onverwachts veranderen. In verband met het coronavirus kun je daarom nu jouw parkeerreservering met een inrijdatum tot en met 31 mei 2020 gratis wijzigen én annuleren. Met je reserveringsnummer en e-mailadres log je in om jouw parkeerreservering te wijzigen.

  • Inreisverbod Verenigde Staten

    De Verenigde Staten voeren vanaf zaterdagochtend 14 maart om 04.59 uur een inreisverbod in voor iedereen die de afgelopen 14 dagen in een Europees Schengenland is geweest. Op de website van de Rijksoverheid zie je precies welke landen dit zijn. Dit inreisverbod geldt niet voor Amerikaanse staatsburgers en zal 30 dagen duren.

    Deze maatregel heeft impact op Schiphol. Samen met de luchtvaartmaatschappijen brengen we nu in kaart wat dit precies voor de vluchten naar Amerika betekent. We houden je op de hoogte zodra er meer bekend is. Ga je op reis? Neem dan contact op met jouw luchtvaartmaatschappij.

  • KLM annuleert vluchten naar Venetië, Milaan en Napels

    KLM heeft bekend gemaakt tot en met vrijdag 03 april niet meer naar Venetië, Milaan en Napels te vliegen in verband met het Coronavirus. Sinds afgelopen maandag vloog KLM al niet meer naar de luchthavens in Venetië en Milaan, maar nu heeft de luchtvaartmaatschappij aangekondigd dat dit ook geldt voor de vluchten tot en met 03 april en is de bestemming Napels aan dit lijstje toegevoegd.

  • Reisadvies Italië aangescherpt

    Het reisadvies voor Italië is door het ministerie van Buitenlandse zaken aangescherpt. Voor delen in het noorden van het land blijft code rood gelden. In de rest van Italië geldt code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Heb je binnenkort een reis naar Italië gepland staan? Houd de website van het ministerie van Buitenlandse zaken en van je luchtvaartmaatschappij in de gaten voor de meest actuele informatie.

  • Luchtvaartmaatschappijen annuleren vluchten naar Noord-Italië

    Na het nieuws uit Italië dat de noordelijke provincies worden afgesloten, nemen steeds meer luchtvaartmaatschappijen het besluit om vluchten van en naar deze regio te annuleren of in ieder geval in aantal te reduceren. Zo heeft home carrier KLM laten weten vandaag niet meer te vliegen naar Milaan en Venetië. Heb jij de komende tijd een vlucht gepland staan naar Noord Italië? Check dan altijd je luchtvaartmaatschappij voor de laatste informatie.

  • Italië sluit noordelijke regio's af

    Italië heeft besloten de Noord-Italiaanse regio Lombardije en veertien provincies in andere regio's op slot te zetten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Mensen mogen daar de regio niet meer verlaten zonder goede reden. Ook het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het negatieve reisadvies voor Noord Italië verder aangescherpt. Heb je vragen over jouw reis? Neem dan contact op met je luchtvaartmaatschappij.

  • Lufthansa kondigt aan de helft van hun vluchten te schrappen

    De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa geeft aan de helft van al hun wereldwijde vluchten te annuleren de komende weken. Voor Schiphol lijkt het vooralsnog om een klein aantal vluchten te gaan die komen te vervallen. Vlieg je binnenkort met Lufthansa en wil je zeker weten of dit gevolgen heeft voor jouw vlucht? Neem dan contact op met de airline.

  • Ik heb een vlucht geboekt, kan ik nog gaan?

    Dat hangt af van je bestemming. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen in vier kleurcodes. Het advies is om alleen te reizen naar landen met kleurcode oranje als dat noodzakelijk is. Vakantiereizen en andere reizen die niet noodzakelijk zijn, worden afgeraden. Bij landen met kleurcode rood is het advies niet te reizen.

  • Reiziger in quarantaine

    Een reiziger die via Schiphol in Nederland is aangekomen is positief getest op het coronavirus. Volgens landelijk vastgestelde protocollen is deze persoon door de GGD beoordeeld en begeleid. Op dit moment brengt de GGD in kaart met wie deze persoon in aanraking is geweest. We staan in nauw contact met de GGD en volgt hun adviezen op ten aanzien van het coronavirus. Op dit moment is er, op advies van de GGD, geen aanleiding om andere maatregelen te treffen.

  • Eerste personen in Nederland met Coronavirus

    De eerste personen in Nederland zijn getroffen door het coronavirus. Samen met autoriteiten zoals GGD en RIVM houden we de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. We hebben dagelijks contact over de situatie en de te nemen maatregelen. Wij volgen hun adviezen daarin op. Er worden op dit moment geen andere maatregelen getroffen dan al eerder genomen. Schiphol is voorbereid en heeft verschillende scenario’s en draaiboeken ontwikkeld.